De manier waarop een ontslagrechtadvocaat zowel werknemer als werkgever kan ondersteunen

Ontslagtrajecten kunnen met veel turbulentie en moeite verlopen, vooral wanneer de partijen voelen dat zij oneerlijk behandeld zijn. Om de rust en veiligheid op de werkvloer te behouden, kan een ontslagrecht advocaat inzichten en ondersteuning bieden aan zowel de werknemer als de werkgever.

Wat is het ontslagrecht?

Het ontslagrecht speelt indirect en direct op de werkvloer een ontzettend belangrijke rol, voor zowel werknemers als werkgevers. Dit rechtsgebied omvat alle wetten en regelingen die te maken hebben met uitdiensttreding van werknemers en beëindiging van arbeidsovereenkomsten. Deze wetten en regelingen zijn van belang voor iedereen die op basis van arbeidsovereenkomst werkzaam is binnen een onderneming. Werkgevers weten niet altijd precies wanneer ze een werknemer moeten ontslaan, en tegelijkertijd komt het wel eens voor dat werknemers wegkomen met handelingen die op de werkvloer eigenlijk onacceptabel zijn. Om deze uitstroom en doorstroom van werknemers soepel te laten verlopen, zijn de regels die het rechtsgebied omvat opgesteld.

Regels in het nieuwe ontslagrecht

In 2015 zijn er grote aanpassingen gedaan aan de regels in het ontslagrecht. Zo is er een bewuste scheiding gemaakt op welke wijze, en via welke instantie, een arbeidsovereenkomst moet worden beëindigd. Los van de wijze om op billijke wijze en buiten rechten uit elkaar te gaan, behoudens ontslag op staande voet, heeft de wetgever bepaald dat bij niet goed functioneren partijen langs de kantonrechter moeten. Bij langdurige arbeidsongeschiktheid of bij bedrijfseconomische omstandigheden, moet men langs het UWV.

Bescherming van de werknemer

Werknemers krijgen regelmatig te maken met een werkgever die overgaat op ontslag vanwege een ongeldige reden. In de regels van het ontslagrecht staan dan ook een aantal stappen die de werkgever moet doorlopen voor de werknemer ontslagen kan worden. In de wetten en regels omtrent ontslag vanwege gebeurtenissen op de werkvloer, zijn ook een aantal punten opgenomen die onder ontslagverbod, ofwel opzegverbod, worden omschreven. Dit zijn situaties waarin de werknemer in beginsel niet ontslagen mag worden. Voorbeelden hiervan zijn zwangerschap en langdurige ziekte/arbeidsongeschiktheid.

Als werknemer is het van belang dat je onrechtmatige acties van de werkgever altijd één stap voor bent. Bij ongeldig ontslag of handelingen daartoe is het daarom verstandig om zo spoedig mogelijk contact op te nemen met een ontslagrecht advocaat die jou kan ondersteunen en legale stappen kan ondernemen.

Als werkgever een gegronde beslissing maken

Werknemers die graag op rechtmatige wijze een arbeidsovereenkomst willen beëindigen maar niet goed weten hoe zij dit het beste moeten aanpakken, kunnen ook profiteren van juridische hulp. Niet alleen kan een advocaat bijstand verlenen tijdens de procedure, maar kan deze ook als vertrouwenspersoon inspringen wanneer er sprake is van moeilijk gedrag.

Ontslag op staande voet is een bijzondere vorm van ontslag. Deze vorm van ontslag mag namelijk uitsluitend in situaties plaatsvinden waarbij de werknemer ernstige misdragingen vertoont. Hieronder valt bijvoorbeeld frauderen, stelen van het bedrijf, werk weigeren of mishandeling. Toch komt het frequent voor dat werkgevers zich gerechtvaardigd voelen in het ontslaan van een werknemer op staande voet. Bij nader onderzoek, kan het blijken dat er toch geen gegronde reden achter het ontslag zat.

Als werkgever merk je hier de gevolgen van, mede door het mogelijk betalen van een billijke vergoeding.

Laat je adviseren door een ontslagrechtadvocaat

Juridische hulp inschakelen wanneer het gaat om ontslag kan nooit kwaad. Voor zowel werknemer als werkgever biedt het ontslagrecht bescherming die cruciaal kan zijn tijdens lastige situaties. De expertise en kennis van een ontslagrechtadvocaat binnen dit rechtsgebied zal ervoor zorgen dat het proces soepel verloopt. Het ontslagrecht is zeer veelomvattend, waardoor het logisch is dat beide partijen het overzicht over alle regels kwijt kunnen raken. Voorkom deze verwarring, en schakel direct professionele hulp in.

Procedure flink versimpeld

In het oude reglement stond dat ontbindingen van de arbeidsovereenkomst via de kantonrechter of het UWV gedaan moesten worden. In de nieuwe regels hebben deze twee manieren van ontslag echter plaatsgemaakt voor één manier. Deze procedure is flink versimpeld en biedt beide partijen de tijd die zij nodig hebben om het ontslag te verwerken. Ook is het mogelijk gemaakt om ontslag buiten de rechter om te kunnen laten plaatsvinden.

Tot slot moeten werkgevers hun werknemers nu een ontslagvergoeding betalen wanneer zij hen ontslaan. Voorafgaand aan de betaling van deze som, moeten werknemer en werkgever het eens worden over het bedrag.

Dit artikel is gesponsord doorCKH Advocaten

Beeld: Shutterstock

Rechter: or-lid mag niet ontslagen worden alleen omdat hij lastig is

De Consumentenbond wilde een werknemer ontslaan die als lastig werd ervaren. Deze vlieger ging niet op: de werknemer was lid van de or, waardoor er volgens de kantonrechter in Rotterdam sprake was van een opzegverbod. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Rechter: is het ontslag terecht van werknemer die de oprichting van...

Een werknemer van een uitgeverij is van plan een or op te richten bij haar werkgever. Dit eindigt in een conflict, een non-actiefstelling en uiteindelijk ontslag. Maar is dat terecht? Hierover boog de kantonrechter zich. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Europees Hof: regels voor collectief ontslag gelden ook al bij een...

Het Europese Hof van Justitie heeft bepaald dat de regels rondom collectief ontslag gelden zodra een werkgever het voornemen heeft om binnen 3 maanden 20 of meer arbeidsplaatsen te schrappen. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Rechter: terecht ontslag wegens negatieve uitlatingen over...

De vrijheid van meningsuiting van een medewerker mag worden ingeperkt als het de veiligheid op school aantast, oordeelt het hof in een hogerberoepszaak. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Instemmingsrecht or bij wijzigingen in beloningssysteem: zo zit dat 

Instemmingsrecht or bij wijzigingen in beloningssysteem: zo zit dat

De ondernemingsraad heeft wettelijk instemmingsrecht bij een door de ondernemer voorgenomen wijziging van een beloningssysteem. Het is echter niet altijd duidelijk waar de grens ligt met voorgenomen besluiten die zien op primaire arbeidsvoorwaarden, waarop het instemmingsrecht niet ziet. Zo neem je als or je rol bij concernbesluitvorming.

Beeld: Shutterstock

Rechter: geschorste werknemer blijft or-lid tot einde dienstverband

Een werknemer wordt geschorst en vervolgens ontslagen. Hij meent dat de opzegging nietig is omdat hij or-lid is en dat de werkgever eerst toestemming van de kantonrechter had moeten vragen. De werkgever betwist dit. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Or-lid ontslagen wegens schending privacy

Or-lid ontslagen wegens schending privacy

Een werkneemster en or-lid, verantwoordelijk voor urenregistratie, camerabewaking en huisregels, wordt ontslagen wegens ernstige privacyschending. De kantonrechter oordeelt dat haar or-lidmaatschap geen belemmering vormt voor ontslag. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

De rol van de ondernemingsraad bij de aanpak van grensoverschrijdend gedrag

De rol van de ondernemingsraad bij de aanpak van grensoverschrijdend...

Dankzij de #MeToo-beweging is grensoverschrijdend gedrag sinds 2017 een veelbesproken onderwerp. Vanaf 2025 moeten alle grote ondernemingen binnen de Europese Unie hier hun beleid over vermelden in de ESG-rapportage. De criteria hiervoor kunnen een leidraad zijn voor het aanpakken van grensoverschrijdend gedrag binnen organisaties. Hier speelt ook de OR een belangrijke rol in.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.