'Dialoog tussen werkgever en werknemers in de zorg essentieel voor duurzame inzetbaarheid'

'Dialoog tussen werkgever en werknemers in de zorg essentieel voor duurzame inzetbaarheid'
Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

Investeren in duurzame inzetbaarheid van medewerkers is in elke sector belangrijk, maar de zorg springt er bovenuit: zorgpersoneel kampt met een steeds verder toenemende werkdruk. Om daar de duurzame inzetbaarheid te borgen, is het van belang dat werkgevers en werknemers in de zorg in constante dialoog blijven, bepleit arbeidsmarktexpert Roel Fransen van Wissenraet Van Spaendonck.

Recent onderzoek onder zorgpersoneel, waaruit blijkt dat een kwart van de medewerkers overweegt te stoppen vanwege de toenemende werkdruk, benadrukt de dringende noodzaak om te investeren in duurzame inzetbaarheid binnen de zorgsector. "Wat vaak vergeten wordt in discussies over duurzame inzetbaarheid, is het belang van een goede en voortdurende dialoog tussen werkgever en werknemer. Dit is de basis van elk succesvol beleid gericht op het welzijn van medewerkers", stelt Roel Fransen van organisatieadviesbureau Wissenraet Van Spaendonck.

In een tijd waarin technologische ontwikkelingen, vergrijzing en flexibilisering van de arbeidsmarkt de norm zijn, is het volgens hem essentieel dat zorgorganisaties luisteren naar hun medewerkers. "Door hoge werkdruk vinden deze cruciale gesprekken helaas te weinig plaats. Hierdoor komen problemen pas aan het licht wanneer ze al zijn geëscaleerd, wat niet alleen nadelig is voor de werknemer, maar ook voor de organisatie als geheel."

Focus naast werkprestatie ook op werkdruk en welzijn

Een effectieve dialoog betekent dat er regelmatig contact is tussen leidinggevenden en zorgmedewerkers, waarbij niet alleen wordt gefocust op werkprestaties, maar ook op werkdruk, welzijn en behoeften van de medewerker. Dit vormt de basis voor een werkomgeving waarin medewerkers zich gesteund voelen en de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Wanneer medewerkers hun zorgen en ideeën kunnen delen, kunnen werkgevers tijdig inspelen op dreigende problemen zoals overbelasting of stress.

En hier ligt mogelijk een rol voor de ondernemingsraad. De or kan zelf uit de achterban ophalen wat er speelt en dit vervolgens met het bestuur bespreken, of de or kan de bestuurder aanraden een mto te organiseren.

Gezonde werk-privébalans en veilige werkcultuur

Duurzame inzetbaarheid vereist ook een inclusieve en sociaal veilige werkcultuur, waarin dialoog wordt gestimuleerd, stelt Fransen. "Dit betekent dat diversiteit wordt gewaardeerd, gelijkwaardigheid en vertrouwen centraal staan en medewerkers zich vrij voelen om hun zorgen te uiten."

Door duidelijke afspraken te maken en actieve ondersteuning te bieden via bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon of een open communicatiekanaal, bevorderen werkgevers dit. Problemen kunnen zo in een vroeg stadium worden gesignaleerd en aangepakt.

Daarnaast is het bevorderen van een gezonde werk-privébalans en aandacht voor psychosociale arbeidsbelasting cruciaal. Dit realiseren werkgevers door medewerkers te ondersteunen in hun werk én in hun privéleven. Regelmatige gesprekken bieden de kans om te achterhalen waar knelpunten liggen en hoe deze samen opgelost kunnen worden.

Het faciliteren van flexibele werktijden, thuiswerkregelingen en het stimuleren van activiteiten die bijdragen aan het welzijn van medewerkers, zijn voorbeelden van maatregelen die voortvloeien uit een goede dialoog.

Behouden gemotiveerde en gezonde zorgmedewerkers

Door te investeren in regelmatig en betekenisvol contact, verlagen zorginstellingen de werkdruk, signaleren ze tijdig problemen en vergroten ze de tevredenheid en betrokkenheid van hun medewerkers. Dit is essentieel voor het behoud van gemotiveerde en gezonde zorgmedewerkers, en draagt bij aan een stabielere en efficiëntere zorgsector.

De taken van de (verplichte) vertrouwenspersoon: van ondersteuning tot advies

De taken van de (verplichte) vertrouwenspersoon: van ondersteuning...

Ongewenst gedrag komt voor in veel organisaties. Ondernemingsraden en VGWM-commissies kunnen hierin een rol spelen. Veel organisaties hebben echter nog geen beleid voor ongewenste omgangsvormen en missen vaak een vertrouwenspersoon, terwijl dit verplicht is voor organisaties met minimaal 10 werknemers.

Foto: Shutterstock

Is 'arbo' vooral een kwestie van voorschriften of gaat het om gedrag?

Veel mensen, ook ondernemingsraad-leden, associëren 'arbo' met regels. Veel regels. En met lange vragenlijsten, zoals bij de RI&E. Hoe zorg je ervoor dat het thema arbeidsomstandigheden de aandacht krijgt die het verdient en niet wordt verwaarloosd door de or?

Beeld: Shutterstock

Winterse werkomstandigheden? Zorg dat ze zijn meegenomen in RI&E!

Kou, ijs en sneeuw vormen een risico wanneer werknemers buiten werken. Maar wanneer is het te koud? En wat betekent dit voor de RI&E? Dit zijn belangrijke onderwerpen waar de or op kan letten.

Beeld: Shutterstock

Met arbozorg aan tafel: vierhoeksoverleg helpt or bij monitoren...

Stel, je werkgever actualiseert de RI&E of start een nieuw vitaliteitsplan. Als or sta je dan op een tweesprong: wil je vanaf het begin betrokken worden of wachten op het instemmingsverzoek? Gelukkig biedt het wettelijk recht op vierhoeksoverleg uitkomst.

Beeld: Shutterstock

CSRD komt eraan: werk voor de or in duurzaamheidsrapportage

Er komt een nieuwe Europese richtlijn die bedrijven verplicht om te rapporteren over duurzaamheid. Wat houdt deze richtlijn in en wat betekent dit voor ondernemingsraden?

Beeld: Shutterstock

Dit is de verborgen waarde van de or in de RI&E

De or speelt een belangrijke rol bij de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en kan daarnaast bijdragen door praktijkervaring te delen. Dit artikel onderzoekt hoe de or risico's kan toetsen, oorzaken kan identificeren en praktische maatregelen kan voorstellen.

Nieuwe arboregelgeving: dit verandert er in 2025

Nieuwe arboregelgeving: dit verandert er in 2025

Kijkend naar de nieuwe arboregelgeving voor 2025, valt vooral op dat er nog veel onzeker is. Dit overzichtsartikel zet de vaststaande en mogelijke wetwijzigingen op een rij. Ook enkele recente aanpassingen in regelgeving, die invloed hebben op 2025, komen aan bod.

Beeld: Shutterstock

Column: keuzes rond arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn ook taak...

In Nederland zijn werknemers verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Werkgevers betalen hiervoor premies aan het UWV, dat de hoogte van de premie bepaalt op basis van de arbeidsongeschiktheid in de sector. Maar ook de ondernemingsraad speelt hierin een rol, stelt Inge Bakker van Montae.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.