Bewaar pensioenafspraken (ook als ze al heel oud zijn!)

Bewaar pensioenafspraken (ook als ze al heel oud zijn!)

Het vastleggen van afspraken die gemaakt zijn tussen de ondernemingsraad en de werkgever is altijd belangrijk. In dit artikel gaan we in op het belang van het vastleggen én bewaren van zulke afspraken, in het bijzonder pensioenafspraken. Het maken van afspraken is misschien een open deur, maar gaat toch met regelmaat mis.


Soms zijn afspraken alleen mondeling besproken of liggen “vast” in een nooit vastgesteld verslag, de ondernemingsraad heeft nieuwe leden, en er is geen of nauwelijks een archief bijgehouden. Als deze afspraken dan worden betwist kan dit vele gevolgen hebben. Voor het pensioendossier geldt dit nog meer, leg de pensioenafspraken vast en bewaar ze!

Werkgevers met een eigen pensioenregeling, vaak uitgevoerd door een verzekeringsmaatschappij, moeten vaak zelf betalen voor het verhogen van de pensioenen van zijn werknemers. Bij een pensioenfonds is het juist het fonds dat pas verhoogt als dat financieel kan. Zeker in de laatste twee jaren worden eerder gemaakte afspraken over verhogingen tussen werkgever en ondernemingsraad ter discussie gesteld. Dit komt doordat pensioenen eindelijk weer worden verhoogd, waardoor de werkgever met de eigen pensioenregeling deze verhogingen moet betalen. 

De werkgever legt de -vaak lang geleden- gemaakte afspraken anders uit dan de ondernemingsraad.  In dat geval is het extra belangrijk dat de ondernemingsraad goed heeft vastgelegd wat de destijds gemaakte afspraken inhouden en deze ook goed heeft bewaard. Dat de afspraken mogelijk al lang geleden zijn gemaakt is daarbij niet belangrijk, ze “staan” nog steeds.

Gemaakte afspraken over pensioenverhogingen betwist

Gemaakte afspraken over pensioenverhogingen betwist

Zoals gezegd, vanaf 2022 zijn pensioenen met regelmaat (flink) verhoogd. Er zijn al meerdere situaties geweest waarin de werkgever van plan was om de pensioenen van zijn (oud-) werknemers minder of helemaal niet te verhogen. Zo’n beslissing weegt daarmee zwaar op de schouders van de (oud-)werknemers, hun koopkracht wordt nu of later minder. De kantonrechter in Lelystad heeft recent een uitspraak gedaan in een zo’n zaak. 

De werkgever in deze zaak had een eigen pensioenregeling die door een verzekeringsmaatschappij werd uitgevoerd. Vanaf 2015 betaalt de werkgever premie aan het pensioenfonds waar de werkgever thuishoort, de pensioenregeling werd vanaf dat moment bij het pensioenfonds ondergebracht. De pensioenen die tot 2015 zijn opgebouwd, blijven achter bij de pensioenverzekeraar. In 2015 is door de werkgever met de ondernemingsraad afgesproken dat de verhogingen door het pensioenfonds ook geldt voor de pensioenen bij de pensioenverzekeraar. Deze afspraak geldt voor de huidige werknemers en ook voor oud-werknemers en gepensioneerden. 

Pas in 2022 heeft het pensioenfonds genoeg geld in de pensioenkas om de pensioenen flink te verhogen. De werkgever stelt dat zulke flinke verhogingen door het fonds geen onderdeel zijn van de al lang geleden met de ondernemingsraad gemaakte afspraken. Deze afspraken verwezen volgens de werkgever naar het fondsbeleid en deze recente pensioenverhogingen hebben hele andere oorzaken. De werkgever had in 2014 niet de bedoeling om zulke ruime toezeggingen te doen. Daarom vond de werkgever dat hij niet gebonden is aan “willekeurige verhogingen” die het nieuwe beleid toestaat, het zijn verhogingen waar de werkgever geen rekening mee hoefde te houden want deze zijn nooit onderdeel van de gemaakte afspraken geweest.  

Oordeel kantonrechter

De kantonrechter oordeelt dat de pensioenafspraak van de werkgever met de ondernemingsraad inhoudt dat er recht is op verhoging van pensioen van de pensioenverzekeraar. Deze verhoging is gelijk aan de verhogingen bij het pensioenfonds. Het maakt daarin niet uit wat de oorsprong is van de verhoging. Hij verwijst naar het pensioenreglement van de pensioenverzekeraar waarin staat dat pensioenfondsbestuur altijd ruimte heeft om het beleid voor verhogingen haar beleid mag aanpassen. Uit niets is gebleken dat er in 2014 (of daarna) andere afspraken zijn gemaakt tussen werkgever en ondernemingsraad. De werkgever heeft geen stukken waar dit uit blijkt. Kortom, de werkgever moet zich aan de gemaakte afspraken houden en de verhogingen alsnog, en met terugwerkende kracht, doorvoeren. 

Advies voor de ondernemingsraad

Advies voor de ondernemingsraad 

Deze zaak toont opnieuw aan dat het heel goed vastleggen van afspraken tussen werkgever en ondernemingsraad heel belangrijk is. Dit geldt zeker voor pensioenafspraken, waar het vaak zo is dat afspraken lang geleden zijn gemaakt. Als er geen andere afspraken zijn gemaakt gelden de oude afspraken.  In welke prettige sfeer de afspraken tussen werkgever en ondernemingsraad ook zijn gemaakt, de toekomst blijft onvoorspelbaar. De OR-leden worden vervangen en hetzelfde geldt voor de werkgever. Er is op termijn niemand meer die weet wat de afspraken nu echt inhouden. 

Dit artikel is gesponsord door Montae & Partners.

Beeld: Shutterstock

Checklist pensioenbeleid: in welke situatie heeft de or invloed?

Deze checklist geeft overzichtelijk weer in welke situaties een ondernemingsraad invloed kan uitoefenen op het pensioenbeleid van de organisatie.

Beeld: Shutterstock

Mag de bestuurder de P&O-manager als vaste contactpersoon voor de or...

Onze bestuurder wil dat de or voortaan de P&O-manager als contactpersoon gebruikt en met deze manager vergadert. Mag dit? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Grensoverschrijdend gedrag aanpakken: dit is de rol en taak van de or

Grensoverschrijdend gedrag aanpakken: dit is de rol en taak van de or

Grensoverschrijdend gedrag komt vaak jarenlang voor binnen een organisatie, zonder dat iemand het durft aan te kaarten. Dit blijft vaak onopgemerkt totdat de situatie escaleert, met alle gevolgen van dien. Wat kan, moet en wil de or op dit gebied doen?

Beeld: Shutterstock

Bestuurder 'vergeet' advies te vragen bij inzet externe adviseur: wat...

Volgens de Wor heeft de ondernemingsraad adviesrecht als de ondernemer een externe deskundige inschakelt voor een kwestie die mogelijk tot een adviesaanvraag leidt. In de praktijk wordt dit vaak 'vergeten'. Wanneer is de inschakeling van een externe deskundige verplicht om advies in te winnen en wat zijn de gevolgen als dit niet gebeurt?

Beeld: Shutterstock

Handig overzicht voor iedereen die nieuw is in een ondernemingsraad

Voor alles is een eerste keer, dus ook voor het verkozen worden in de ondernemingsraad. Maar dan? Waar begin je? Wat moet je weten? Wat moet je doen, en wat juist niet? We zetten de belangrijkste zaken voor je op een rij, zodat jij als nieuw or-lid goed van start gaat!

Nieuwe arboregelgeving: dit verandert er in 2025

Nieuwe arboregelgeving: dit verandert er in 2025

Kijkend naar de nieuwe arboregelgeving voor 2025, valt vooral op dat er nog veel onzeker is. Dit overzichtsartikel zet de vaststaande en mogelijke wetwijzigingen op een rij. Ook enkele recente aanpassingen in regelgeving, die invloed hebben op 2025, komen aan bod.

Beeld: Shutterstock

De 5 best gelezen artikelen van november

De redactie van ORnet zoekt iedere maand uit welke artikelen op de site het best gelezen zijn. Dit is de top 5 van november.

Beeld: Shutterstock

De impact van de nieuwe Wet modernisering concurrentiebeding: een...

Het wetsvoorstel over de modernisering van het concurrentiebeding beoogt strengere regels, wat de rechtspositie van werknemers versterkt. Wat houdt deze nieuwe wet precies in en hoe kan jouw organisatie zich aanpassen aan deze veranderingen?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.