Recordaantal meldingen van fusies en overnames bij SER in 2024

Recordaantal meldingen van fusies en overnames bij SER in 2024
Beeld: Shutterstock

De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft in 2024 een recordaantal meldingen ontvangen van fusies en overnames. Met 950 aanmeldingen werd het vorige record uit 2021 overtroffen, terwijl in de tussenliggende jaren het aantal meldingen juist afnam.

Het aantal fusies en overnames steeg in 2024 met 16,9% naar een recordaantal van 950. De meeste meldingen kwamen uit de dienstensector (784), gevolgd door industrie en bouw (217), handel (144) en de non-profitsector (130).

Fusiegedragsregels

Bedrijven die willen fuseren, moeten de betrokken vakbonden en de SER tijdig informeren over de fusieplannen en de gevolgen voor werknemers. De SER heeft hiervoor fusiegedragsregels opgesteld om de belangen van werknemers te beschermen.

Als bedrijven de regels niet naleven, kunnen vakbonden of fusiepartijen een klacht indienen bij de Geschillencommissie Fusiegedragsregels. Deze commissie behandelde in 2024 2 geschillen, waarvan één betrekking had op 2023.

Rol van de or

De ondernemingsraad heeft een belangrijke rol in een fusie- of overnametraject. Zo gaat de raad zelfstandig in gesprek met betrokken bonden en heeft, krachtens Artikel 25 Wor, adviesrecht bij een overname of fusie.

Als arbeidsvoorwaarden vervolgens moeten worden geharmoniseerd, heeft de or instemmingsrecht bij het wijzigen, intrekken of vaststellen van (nieuwe) roosters en regelingen, zoals vastgelegd in Artikel 27.


Bron: ANP

Beeld: Shutterstock
Adviesrecht

Wanneer is een besluit belangrijk genoeg voor het adviesrecht?

Onze ondernemingsraad discussieert vaak met de bestuurder of een besluit onder het adviesrecht valt, met name of het belangrijk genoeg is. Hoe bepaal je dat? In Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een vraag over medezeggenschap.

Beeld: Shutterstock
geheimhouding

Omgaan met geheimhouding: 10 tips voor de or

Geheimhouding speelt vaak een rol bij ondernemingsraadzaken. Maar waar liggen de grenzen? Bestuurders kunnen dit niet altijd afdwingen, en de or hoeft het niet altijd te accepteren.

Beeld: Shutterstock
bedrijfscommissie

Zo werkt de nieuwe bedrijfscommissie bij de SER

De Sociaal-Economische Raad heeft per 1 januari 2025 een nieuwe bedrijfscommissie ingesteld voor het hele bedrijfsleven, zonder onderscheid tussen profit- en non-profitorganisaties. In dit artikel bespreken we hoe de commissie werkt en waarmee een or naar een commissie kan stappen.

Beeld: Shutterstock
instemmingsrecht

Instemmingsrecht of adviesrecht? 5 veelvoorkomende misvattingen en de...

Adviesplichtig of instemmingsplichtig? Het gaat vaak mis bij voorgenomen besluiten aan de or. Soms weet de or niet eens dat hij mag adviseren of instemmen. In dit artikel bespreken we misverstanden en oplossingen.

Beeld: Shutterstock
Jurisprudentie

Ondernemingskamer tikt internationaal bedrijf op de vingers om...

De Ondernemingskamer tikte een Nederlandse bestuurder op de vingers wegens het niet vragen van or-advies bij een inkrimping. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een rechterlijke uitspraak.

Illustratie: Arend van Dam
Adviesrecht

Or staat steeds vaker buitenspel door groeiende internationalisering...

Internationalisering en een vakbond op afstand verzwakken de positie van de or in de interactie met de bestuurder. Advocaat Rudi van der Stege en CNV's Michiel Wallaard schetsen situaties waarin je op je hoede moet zijn.

Beeld: Shutterstock
vraag en antwoord

Wij vinden het vervangen van één manager belangrijk, de bestuurder...

De manager van een team wordt vervangen. Wij als or vinden dit een belangrijke, adviesplichtige wijziging; de bestuurder niet. Hoe overtuigen we hem? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoordt elke week een expert een vakinhoudelijke vraag.

Beeld: Shutterstock
Adviesrecht

Bestuurder 'vergeet' advies te vragen bij inzet externe adviseur: wat...

Volgens de Wor heeft de ondernemingsraad adviesrecht als de ondernemer een externe deskundige inschakelt voor een kwestie die mogelijk tot een adviesaanvraag leidt. In de praktijk wordt dit vaak 'vergeten'. Wanneer is de inschakeling van een externe deskundige verplicht om advies in te winnen en wat zijn de gevolgen als dit niet gebeurt?

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.