Dr. R.H. van het Kaar

Wijziging pensioenregeling, kan dat zomaar?

Een aantal (ex)werknemers eist dat de werkgever een ingevoerde wijziging van de pensioenregeling terugdraait. De rechtbank Rotterdam stelt zowel de eisers als de werkgever deels in het gelijk en deels in het ongelijk. Uiteindelijk trekt de werkgever aan het langste eind. Wekelijks behandelen juristen een uitspraak in de rubriek Jurisprudentie.

Verzoek or om commissarissen te ontslaan afgewezen
Verzoek or om commissarissen te ontslaan afgewezen

Een raad van commissarissen besluit de bestuurder te ontslaan en een interim-bestuurder te benoemen. De ondernemingsraad is het er niet mee eens en verzoekt de rechter om twee commissarissen te ontslaan. De Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam wijst dit verzoek op 4 oktober 2023 af. Er zijn wel fouten gemaakt, met name bij de benoeming van de interim-bestuurder, maar deze zijn onvoldoende om het ontslag op te baseren.

Ondernemingsraad erkend als belanghebbende in enquêteprocedure
Ondernemingsraad erkend als belanghebbende in enquêteprocedure

Een vennootschap en haar (groot)aandeelhouders raken verwikkeld in een geschil over het beleid en de gang van zaken in het bedrijf. Het geschil heeft in belangrijke mate betrekking op het ontslag van een bestuurder. Het leidde ook tot een enquêteverzoek. Dat wees de Ondernemingskamer af, maar de ondernemingsraad werd wel erkend als belanghebbende.

Beeld: Shutterstock
Overgang van onderneming, maar geen overgang medezeggenschapsrechten

Bij een heraanbesteding gaat een deel van het beveiligingspersoneel op Schiphol over naar een nieuwe contractant. Een aantal personeelsleden eist behoud van oude rechten. De ondernemingsraad eist bovendien dat de medezeggenschap wordt geborgd. Tevergeefs, zo blijkt.

Poging werkgever tot wijziging pensioenregeling strandt

Een werkgever besluit tot een beëindiging van de pensioenregeling. Een groep werknemers is het daar niet mee eens en start een procedure voor de rechter. Het verzet van de groep werknemers slaagt. Het Hof Den Bosch oordeelt op 12 juli 2022 dat bij een belangenafweging de belangen van de werknemers zwaarder wegen.

Ondernemingskamer gelast onderzoek bij Funda
Ondernemingskamer gelast onderzoek bij Funda

Bij de organisatie Funda zijn de verhoudingen tussen de betrokken partijen stevig verstoord. Het gaat om onenigheid tussen de makelaarsvereniging NVM, STAK Funda (Stichting Administratiekantoor Funda) en FundaBelang. De ondernemingsraad stelt zich op achter het bestuur van Funda. De Ondernemingskamer oordeelt op 10 februari 2022 dat er voldoende aanleiding is om een onderzoek in te stellen, maar acht de situatie niet zodanig ernstig dat er reden is om onmiddellijk in te grijpen.

OR is niet ontvankelijk in enquêteprocedure

Het medezeggenschapsorgaan van een onderwijsinstelling dient een enquêteverzoek in bij de Ondernemingskamer. Dat verzoek wordt op 9 september 2021 afgewezen. Voornaamste reden is dat het onderwijs niet onder de WOR valt.

Vervangende toestemming kantonrechter bij roosterwijziging

Bij een onderdeel van vervoerder QBuzz ontstaat een geschil over een nieuw rooster, waardoor chauffeurs anders dan voorheen vaker in het weekend zouden moeten werken. De ondernemingsraad weigert instemming. De kantonrechter Utrecht oordeelde op 21 juli 2021 dat de belangen van de werkgever bij de wijziging voldoende groot zijn om vervangende toestemming te verlenen.

Pixabay
Hoe lang mag het adviestraject zijn?

De Wor zwijgt over de termijn waarbinnen de or advies moet uitbrengen. De ongeschreven regel is dat dit binnen een 'redelijke' termijn moet gebeuren, maar wat is redelijk? En in hoeverre wordt de termijn beïnvloed door de omstandigheden of door afspraken tussen ondernemer en ondernemingsraad? Een aantal vuistregels op basis van de rechtspraak.

Meer rechten voor werknemers in beursgenoteerde vennootschappen?

Op 7 november 2007 publiceerde de SER-commissie Evenwichtig Ondernemingsbestuur (CEO) een conceptadvies over de positie van werknemers in beursgenoteerde ondernemingen.