2,6 miljoen werkenden hebben te maken met pestgedrag

Van alle werkenden in Nederland heeft ruim een kwart (27%) weleens te maken met treiteren, pesten, roddelen, uitlachen of ander vervelend gedrag op het werk. Van treitergedrag door een leidinggevende zegt één op de zes (16%) van de werkenden last te hebben.

SER stelt ordening in het verlof-doolhof voor met eenvoudiger...

We zouden de huidige verlofregelingen moeten bundelen en onderbrengen in een nieuwe Wet maatschappelijk verlof. Dat vergroot de uitvoering voor de werkgevers en de eenvoud voor werknemers, zo adviseert de SER het nieuwe kabinet.

Mogelijk referendum bij overgang nieuw pensioenstelsel

Mogelijk referendum bij overgang nieuw pensioenstelsel

Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij van Pieter Omtzigt, wil dat deelnemers aan een pensioenregeling ervoor kunnen kiezen om niet over te gaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Er lijkt toch geen meerderheid in de Tweede Kamer voor de plannen van NSC. De tegenstanders van de huidige pensioenwet zijn verdeeld over de alternatieven.

Het nieuwe pensioen blijft werk in uitvoering

Het nieuwe pensioen blijft werk in uitvoering

Rentes die in december hard omlaag gingen. Dat is de belangrijkste reden waarom de pensioenuitkeringen nu wat minder riant zijn gedekt dan enkele maanden geleden. Dat blijkt uit het maandbericht van pensioenadviseur Aon. En wie nog moet beginnen aan de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel moet dit jaar echt aan de bak.

Overleg regeling vroegpensioen weer geklapt

FNV, CNV en VCP zijn opnieuw uit het overleg gestapt met de werkgevers over voortzetting van de Regeling voor vervroegde uittreding (RVU). De werkgevers vinden dat voorbarig. De vakbonden willen een structurele regeling met een hoger vroegpensioen. De bonden overleggen over acties met hun leden, en met werkgevers die de regeling ook willen voortzetten.

Pensioenen volgend jaar tussen 3 en 5 procent omhoog

De grote pensioenfondsen verhogen de pensioenen volgend jaar met 3 tot ruim 5 procent. Het CNV heeft verheugd gereageerd op het nieuws. De premies gaan bij de meeste fondsen niet omhoog.

beeld: Shutterstock

Rechter: maandroosters zijn niet instemmingsplichtig

De kantonrechter doet een uitspraak in een geschil tussen Rijkswaterstaat en de or over normroosters. In 2023 werden voor 2 locaties geen roosters ter goedkeuring voorgelegd. De or eist bij de rechter instemming over deze roosters. Wekelijks behandelen juristen een uitspraak in de rubriek Jurisprudentie.

De spelregels van het instemmingsrecht

De spelregels van het instemmingsrecht

Voor regelingen van de ondernemer op het gebied van het sociaal beleid heeft de ondernemingsraad instemmingsrecht. Dat staat in artikel 27 lid 1 van de Wet op de ondernemingsraden. Het gaat hierbij om invoeren, wijzigen of afschaffen van een regeling.

Arend van Dam

Omgaan met instemmingsrecht: Zeggen we ja of nee?

Ja of nee zeggen: menige or worstelt ermee als er een instemmingverzoek op de overlegagenda staat. Een 'ja' kan leiden tot onbegrip van de achterban. Een 'nee' tot verstoorde verhoudingen met de bestuurder en zelfs een gang naar de rechter. Een groot instemmingsverzoek komt er binnenkort aan voor veel ondernemingsraden: wijzigingen in de pensioenregeling.

Op naar het nieuwe pensioenstelsel: een stappenplan voor de or

Sinds juli 2023 bevindt de Wet toekomst pensioenen (WTP) zich in een transitiefase. In deze periode moeten werkgevers en werknemers nieuwe afspraken maken over het pensioen. Vervolgens kunnen pensioenuitvoerders de afspraken uitvoeren. Dit artikel biedt de ondernemingsraad een aangepaste werkwijze voor het nieuwe pensioenstelsel.

Beeld: Shutterstock

Jonger beginnen met pensioen opbouwen? Dat heeft gevolgen

Sinds 1 juli is de Wet toekomst pensioenen (Wtp) van kracht. Hierdoor moeten werknemers al vanaf 18 jaar beginnen met pensioen opbouwen. Hoe ingrijpend is deze wijziging en wat is de rol van de or hierbij?

De or en pensioen: Wie hoort wat te doen?

In pensioentrajecten besteden ondernemingsraden (gelukkig) de meeste aandacht aan de inhoud. Maar als er discussies ontstaan over de medezeggenschapsverdeling verstoort dat vaak het verdere proces. Een juiste medezeggenschapsverdeling en een juiste vastlegging van die verdeling zijn belangrijk. Zeker bij de aanstaande herziening van het pensioenstelsel.

Or-lid ontslagen wegens schending privacy

Or-lid ontslagen wegens schending privacy

Een werkneemster en or-lid, verantwoordelijk voor urenregistratie, camerabewaking en huisregels, wordt ontslagen wegens ernstige privacyschending. De kantonrechter oordeelt dat haar or-lidmaatschap geen belemmering vormt voor ontslag. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Rechter: afschaffen jubileumuitkering zonder instemming or toegestaan

Mag een werkgever eenzijdig het recht van werknemers op een jubileumuitkering intrekken vanwege slechte bedrijfsresultaten? In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een rechterlijke uitspraak.

Rechter: ontslag op staande voet wegens 'je weet wel waarom' mag

Rechter: ontslag op staande voet wegens 'je weet wel waarom' mag

Is een korte verwijzing naar een eerder besproken incident voldoende onderbouwing van een ontslag op staande voet? Het gerechtshof oordeelt van wel. Wekelijks behandelen juristen een uitspraak in de rubriek Jurisprudentie.

Beeld: Shutterstock

Rechter: eenmalige compensatie nachtwerk geldt óók voor vrijgestelde...

Niet in de nacht werken, wel vrijgesteld zijn als or-lid. Krijgen zij terecht of onterecht geen compensatie? De rechter vindt dat onterecht. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

ROC-docente mocht kritisch boek schrijven

Na terugverwijzing door de Hoge Raad oordeelt het Hof dat publicatie van een kritisch boek over de onderwijshervorming valt onder het recht op vrijheid van meningsuiting. De werkneemster die het boek schreef, was ook lid van de ondernemingsraad. Maar in deze zaak speelde dat geen rol.

Over een 'onherstelbaar verstoorde' arbeidsverhouding

Een werknemer functioneert onvoldoende. Na verloop van tijd verzoekt de werkgever de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Onder meer wegens een ernstig en duurzaam verstoorde arbeidsverhouding. De werknemer claimt onder andere ontslagbescherming wegens lidmaatschap van een or-commissie. Houdt dit stand?