Jongeren enthousiast krijgen voor de or: 10 tips
Ondernemingsraden vergrijzen, zo blijkt uit allerlei onderzoeken. Met meer jonge mensen krijg je frisse ideeën. Hoe krijgt de ondernemingsraad jongeren beter betrokken bij de medezeggenschap?
Ondernemingsraden vergrijzen, zo blijkt uit allerlei onderzoeken. Met meer jonge mensen krijg je frisse ideeën. Hoe krijgt de ondernemingsraad jongeren beter betrokken bij de medezeggenschap?
ORnet Academy organiseert op donderdag 20 juni de jaarlijkse Landelijke OR dag in de Utrechtse Jaarbeurs, met als thema OR in beweging. In 3 workshoprondes brengen onze experts je weer helemaal up to speed. Meld je snel aan!
Een veelgehoorde klacht is dat jongeren nauwelijks in medezeggenschap zijn geïnteresseerd, laat staan dat ze or-lid willen worden. Maar hoe zou dat komen?
Zeker in de aanloop naar verkiezingen is het voor een politicus met de ambitie om (weer) gekozen te worden, van groot belang te benadrukken dat de burger niet dom is. Overal ter wereld lukt het politici echter kiezers met de meest baarlijke onzin, zelfs pertinente leugens, te verleiden om op hen te stemmen.
Hoewel flexwerk en thuiswerken in Nederland een grote vlucht hebben genomen, ervaren veel thuiswerkers toch druk van de werkgever om naar het werk te komen. Slechts u00e9u00e9n op de vier medewerkers in Europa heeft het gevoel zonder zorgen gebruik te mogen maken van u00a0mogelijkheden om thuis te werken.
Wil een ondernemingsraad goed gebruik maken van zijn adviesbevoegdheid en u00e9cht invloed uitoefenen op de besluitvorming? Dan is het van belang dat de or weet wat er speelt en op tijd weet welke besluiten in voorbereiding zijn. Een adviesaanvraag zou eigenlijk nooit een verrassing moeten zijn voor de or.
De kans bestaat dat een deel van de bedrijven die de eerste ronde van de noodsteun NOW hebben aangevraagd weer geld moet terugbetalen. Dat blijkt uit gegevens van het UWV. Bij de aanvraag zijn vaak fouten gemaakt, als gevolg van aparte regels voor de subsidie waar aanvankelijk onduidelijkheid over bestond.
Trendverkenner Wim van Rooijen verzorgt samen met Jan-Henk Bouman op de Landelijke Or-dagen (25 en 26 november) de keynote-presentatie over de turbulente tijd waar we in zitten. Hoe gaan we om met het nieuwe normaal? Hun boodschap is: er is helemaal geen normaal! En dat betekent: werk aan de winkel voor de ondernemingsraad.
Vakbond FNV en ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland dringen aan op een nieuwe, derde periode van het steunpakket van de overheid in de coronacrisis. Volgens VNO-NCW wordt al met het kabinet gesproken over de mogelijkheden. Intussen geeft het CPB in het recente rapport u2018Lessen voor de NOWu2019 alvast aan hoe de nieuwe steun het best kan worden vormgegeven.
Voor de ondernemingsraad van Apollo Vredestein voelt het akkoord over een reorganisatie niet als een daverend succes. Er verdwijnen nog steeds veel banen. Anderzijds is de bandenproductie gegarandeerd en ligt er een goed sociaal plan; volgens de or het maximaal haalbare.