Shutterstock

Werkgevers moeten slapend dienstverband beëindigen

Werkgevers mogen langdurig zieke werknemers niet in een slapend dienstverband houden. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag geoordeeld. Door het dienstverband na twee jaar ziekte van de werknemer slapend te houden hoefden werkgevers de transitievergoeding niet te betalen. De vakbonden roepen werkgevers op slapende dienstverbanden nu snel te beu00ebindigen. Maar hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp zegt dat Nederland spijt gaat krijgen van deze gang van zaken.

De transitievergoeding verandert ingrijpend in 2020

Met ingang van 1 januari 2020 heeft elke werknemer al vanaf de eerste werkdag recht op de transitievergoeding. Deze en enkele andere maatregelen in de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) kunnen leiden tot grote verschillen vergeleken met de huidige berekening van de transitievergoeding. Werkgevers kunnen daarmee mogelijk een voor hen voordelige ontslagdatum bepalen, waarschuwt de FNV.

Pixabay

Menzis op de vingers getikt voor slapend dienstverband

Zorgverzekeraar Menzis moet een blijvend arbeidsongeschikte werkneemster een transitievergoeding betalen van ruim 45.000 euro. Menzis hield de vrouw tegen haar wil in dienst. Met dit zogeheten slapend dienstverband probeerde Menzis de transitievergoeding te omzeilen. Dat is in strijd met goed werkgeverschap, zo oordeelt de kantonrechter in Arnhem.

Pixabay

Nadere uitwerking regels Wet arbeidsmarkt in balans

In vervolg op de voorstellen van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) is een nadere uitwerking van de regels voor consultatie op internet geplaatst. Daarbij gaat het onder meer om maatregelen met betrekking tot oproepkrachten en details van het nieuwe systeem van WW-premies voor werkgevers.

Gedeeltelijke transitievergoeding bij deeltijdontslag

Een werknemer wiens arbeidsovereenkomst gedeeltelijk wordt beu00ebindigd kan volgens de Hoge Raad onder omstandigheden recht hebben op een gedeeltelijke transitievergoeding.

Wet arbeidsmarkt in balans: de maatregelen en de kritiek

Een u2018grondige opknapbeurt voor de arbeidsmarktu2019 noemt minister Wouter Koolmees het pakket maatregelen van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Koolmees wil het voor werkgevers aantrekkelijker maken om mensen een vast contract te bieden. En flexibel werk blijft mogelijk, u2018daar waar het werk dat vraagt.u2019 Vakbonden, werkgevers en Raad van State hebben kritiek.