Checklist: Het invoeren van flexibele werkplekken
Menig organisatie maakt de overstap naar het inrichten van flexibele werkplekken. Onderstaand een aantal aandachtspunten voor de ondernemingsraad bij dergelijke trajecten.
Menig organisatie maakt de overstap naar het inrichten van flexibele werkplekken. Onderstaand een aantal aandachtspunten voor de ondernemingsraad bij dergelijke trajecten.
In talloze kantoren regent het klachten over het binnenklimaat: van te droge of muffe lucht tot hinderlijke tocht. Hoewel de wet hierover enigszins vaag is, kan de or zeker een rol spelen in het verbeteren ervan.
Werken bij hoge temperaturen kan leiden tot minder goede prestaties, afnemend concentratievermogen of zelfs schade aan de gezondheid. Volgens het Arbobesluit mag de temperatuur op de werkplek niet nadelig zijn voor de gezondheid. Het is van belang te beoordelen wat de warmte-risico's zijn.
Omdat thuiswerken nog altijd de norm is, krijgen werkgevers veel vragen over de inrichting van de thuiswerkplek. Die vragen gaan steeds vaker over situaties waarin een werknemer thuis een duurdere stoel of duurder bureau wil hebben dan de werkgever wil betalen. Wat zijn dan de mogelijkheden?
Voor menige ondernemingsraad (or) was het al jaren een wens: het Nieuwe Werken, waaronder vaker thuis werken. Met als reactie meestal vele bezwaren en tegenwerpingen. En dan blijken deze door de coronacrisis ineens te verdwijnen. Daar zijn wel de nodige vraagtekens bij te plaatsen.
De Inspectie SZW heeft tot en met 13 september ruim 3500 meldingen gekregen die gerelateerd zijn aan het coronavirus. Een woordvoerder heeft een bericht van De Telegraaf hierover bevestigd.
Half maart 2020 kwam de economie door corona even stil te staan. Het advies was nadrukkelijk: thuis blijven. Daar moest het werk worden voortgezet en ontwikkelden zich nieuwe, digitale werkvormen. Hoe goed is de mix van thuiswerken en werken op de werkvloer, en wat zijn de voor- en nadelen?
Personeel in het voortgezet onderwijs maakt zich grote zorgen over de besmettelijkheid van het coronavirus in de scholen. Het onderling afstand houden is u2018niet te doenu2019 en u2018het is wachten op een fikse uitbraaku2019. Onderwijsbond Aob wil voorrang voor leraren bij de corona-testen, u2018om het onderwijs overeind te houdenu2019.
Hoewel flexwerk en thuiswerken in Nederland een grote vlucht hebben genomen, ervaren veel thuiswerkers toch druk van de werkgever om naar het werk te komen. Slechts u00e9u00e9n op de vier medewerkers in Europa heeft het gevoel zonder zorgen gebruik te mogen maken van u00a0mogelijkheden om thuis te werken.
Werknemers in de publieke sector maken melding van toegenomen agressief gedrag van patiu00ebnten, cliu00ebnten en omstanders. Die hebben een korter lontje door de coronacrisis, is de klacht. Werknemers in onder meer de zorg en het openbaar vervoer voelen zich vaak geu00efntimideerd en hebben soms te maken met fysiek geweld. Klachten zijn er ook over werkgevers: die nemen niet altijd maatregelen tegen agressie op de werkvloer.