Ernst Verrijk

Sociaal-economisch journalist en redacteur. Maakt informatieve teksten in begrijpelijke taal.

Instemmingsrecht

Mogelijk referendum bij overgang nieuw pensioenstelsel

Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij van Pieter Omtzigt, wil dat deelnemers aan een pensioenregeling ervoor kunnen kiezen om niet over te gaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Er lijkt toch geen meerderheid in de Tweede Kamer voor de plannen van NSC. De tegenstanders van de huidige pensioenwet zijn verdeeld over de alternatieven.

arbeidsvoorwaarden

TUI wil blijven onderhandelen met de or

De FNV wil dat reisorganisatie TUI de vakbond toelaat tot de onderhandelingen voor de cao cabinepersoneel. TUI weigert, omdat het bedrijf hier altijd over onderhandelt met een speciale commissie van de ondernemingsraad. De zaak speelt al jaren, diverse rechters hebben zich er al over uitgesproken. Binnenkort gaat TUI naar de Hoge Raad. Een beknopt overzicht van deze langslepende juridische strijd.

(Foto Pixabay)
Starten OR

Medezeggenschap is nog altijd niet vanzelfsprekend

Een ondernemingsraad ontbreekt in 3 van elke 10 bedrijfsorganisaties die volgens de Wor een or zou moeten hebben. En er is helemaal geen medezeggenschap in driekwart van de bedrijfsorganisaties met 10 tot 50 werknemers. Dat blijkt uit het nalevingsonderzoek Wor 2023 in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Nalevingsonderzoeken sinds 2011 laten dit beeld al zien.

Instemmingsrecht

Het nieuwe pensioen blijft werk in uitvoering

Rentes die in december hard omlaag gingen. Dat is de belangrijkste reden waarom de pensioenuitkeringen nu wat minder riant zijn gedekt dan enkele maanden geleden. Dat blijkt uit het maandbericht van pensioenadviseur Aon. En wie nog moet beginnen aan de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel moet dit jaar echt aan de bak.

Shutterstock
thuiswerken

Wat de or moet weten over thuiswerken

Heb je recht op thuiswerken? Mag de werkgever je dan controleren? Op hoeveel vergoeding heeft de thuiswerker recht? Hoe regel je als ondernemingsraad momenteel zo veel mogelijk goeds voor de thuiswerkers? Je leest het in dit dossier.

Instemmingsrecht

Overleg regeling vroegpensioen weer geklapt

FNV, CNV en VCP zijn opnieuw uit het overleg gestapt met de werkgevers over voortzetting van de Regeling voor vervroegde uittreding (RVU). De werkgevers vinden dat voorbarig. De vakbonden willen een structurele regeling met een hoger vroegpensioen. De bonden overleggen over acties met hun leden, en met werkgevers die de regeling ook willen voortzetten.

Pixabay
thuiswerken

Wat de or moet weten over terugkeren naar de zaak

Steeds meer werkgevers willen hun mensen op de zaak zien. Met zachte of harde dwang zet ongeveer de helft van de werkgevers de thuiswerkers onder druk om het werk weer in het bedrijfspand te verrichten. Toch werkt 4 van elke tien werkenden het liefst thuis. En 8 op de tien werkt het liefst hybride. Wat is wijsheid voor de ondernemingsraad in dit mijnenveld?

instemmingsrecht

'Overgang naar nieuwe pensioenstelsel haalbaar'

In de Tweede Kamer tekent zich een meerderheid af voor de Wet toekomst pensioenen, die de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel moet regelen. In 2023 wordt deze Wet behandeld in de Eerste Kamer. Invoering vanaf 1 juli 2023 is nog steeds mogelijk.

instemmingsrecht

Veel fondsen vinden nieuw pensioenstelsel in 2027 onhaalbaar

Een derde van de pensioenfondsen denkt dat de streefdatum voor invoering van het nieuwe pensioenstelsel niet gehaald wordt. Vertraging bij de wetgeving is een belangrijke oorzaak. Dat meldt BDO Accountants & Adviseurs na onderzoek onder 31 pensioenfondsen. Minister Schouten stelt dat de meeste pensioenfondsen haar hebben verzekerd dat ze 'klaar' zijn voor het nieuwe stelsel. In week 51 wil de Tweede Kamer stemmen over de invoeringswet.

Afbeelding van <a href="https://pixabay.com/nl/users/stevepb-282134/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=385506">Steve Buissinne</a> via <a href="https://pixabay.com/nl/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=385506">Pixabay</a>
Nieuws

‘Inflatie volgend jaar lager’

Als de prijzen dit jaar niet verder stijgen, komt de gemiddelde inflatie in Nederland volgens de Europees geharmoniseerde meetmethode uit op 8,7 procent. Volgend jaar is de inflatie veel lager omdat de grootste prijsstijgingen van energie dan al in de prijs zitten verwerkt. Die verwachting heeft het Centraal Planbureau CPB uitgesproken in een nieuwe scenariostudie over de inflatie. Ondertussen daalt de inflatie en stijgen de lonen. Mondjesmaat, dat wel.