Pauline Maarsen

Mr. drs. Pauline Maarsen is eigenaar van Juridisch Adviesbureau Maarsen, gespecialiseerd in (eind)redactiewerk. Tevens verzorgt ze lezingen op het gebied van arbeidsrecht en medezeggenschap. Voor VMN media maakt ze onder meer de Praktijkgids Ondernemingsraden.

Beeld: Shutterstock
wet- en regelgeving

Rechter verlaagt vergoeding voor bijstand MR basisschool van €8800...

De voormalige oudergeleding van de medezeggenschapsraad (OMR) ging in beroep tegen de uitspraak over de vergoeding van juridische kosten, maar werd niet-ontvankelijk verklaard door de komst van een nieuwe OMR. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock
arbobeleid

De rechten en plichten van de Arbowet

Werknemers hebben recht op een gezonde en veilige werkomgeving. De Arbeidsomstandighedenwet, beter bekend als de Arbowet, zorgt ervoor dat dit gewaarborgd wordt.

Beeld: Shutterstock
sociaal plan

Wat is een sociaal plan?

Een sociaal plan is een collectieve regeling voor werknemers bij ingrijpende gebeurtenissen in een onderneming, zoals inkrimping, overname of fusie. Het richt zich op de sociale gevolgen voor de werknemers.

arbeidstijden

Vordering thuiswerker tot betaling achterstallig loon afgewezen

Een thuiswerker moest 10 minuten voor het begin van elke dienst inloggen, en klaar zitten om op tijd te beginnen. Zij claimt dat deze procedure geen 10, maar 30 minuten tijd kostte. Deze tijd werd niet betaald. Zij vordert voor de kantonrechter betaling van loon over de helft van deze tijd.

ontslag

Over een 'onherstelbaar verstoorde' arbeidsverhouding

Een werknemer functioneert onvoldoende. Na verloop van tijd verzoekt de werkgever de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Onder meer wegens een ernstig en duurzaam verstoorde arbeidsverhouding. De werknemer claimt onder andere ontslagbescherming wegens lidmaatschap van een or-commissie. Houdt dit stand?

arbeidsrecht

Ontbindingsverzoek arbeidsongeschikt or-lid toegewezen

De werknemer is sinds 1992 in dienst bij de werkgever. Hij is tot juni 2022 lid van de ondernemingsraad geweest. Sinds november 2020 is hij arbeidsongeschikt. Een verzoek om de arbeidsovereenkomst te ontbinden mislukt de eerste keer, omdat de werknemer minder dan twee jaar geleden lid is geweest van de ondernemingsraad.

wet- en regelgeving

De nieuwe Wet bescherming klokkenluiders en de or, hoe gaat dat samen?

Op 18 februari 2023 is de Wet Huis voor klokkenluiders vervangen door de Wet bescherming klokkenluiders (Wbk). De Wbk bevat regels om klokkenluiders te beschermen die inbreuken melden op het Europese Unierecht. De meldprocedure verandert aanzienlijk onder deze nieuwe Wet. Daar heeft de or instemmingsrecht op.

instemmingsrecht

Besluit berekeningsmethode roostertoeslag heeft terugwerkende kracht

Bij een werkgever gold een bepaalde berekeningsmethode voor roostertoeslag voor een deel van het personeel. Vanaf oktober 2018 is de manier van inroosteren gedeeltelijk veranderd. In de nieuwe roosters zijn namelijk niet langer ingeroosterde vakantiedagen opgenomen. De ondernemingsraad heeft ingestemd met de nieuwe berekeningsmethode.

arbeidsrecht

Toch ontslag voor kritisch or-lid

Een werknemer is actief lid van de ondernemingsraad en dient onophoudelijk klachten tegen collega's in. De werkgever heeft daar genoeg van en dient een ontbindingsverzoek in bij de kantonrechter.

Shutterstock
or-faciliteiten

Scholing ondernemingsraad in de WOR

De kosten van scholing van de ondernemingsraad komen voor rekening van de ondernemer. Deze kosten mogen niet betaald worden uit het eventuele budget van de ondernemingsraad. Deze rechten zijn vastgelegd in de Wet op de ondernemingsraden (WOR).