Steven Jellinghaus

Steven Jellinghaus is universitair docent en advocaat bij Pallas Advocaten. Voor ORnet schrijft hij onder meer columns en artikelen én maakt deel uit van de redactieraad.

Beeld: Shutterstock
Mag een or bestaan uit minder dan 3 leden?

Als een or uit 3 leden bestaat en 1 lid wegvalt, mag de or dan nog functioneren met slechts 2 leden? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een vraag over medezeggenschap.

Beeld: Shutterstock
Wij vinden het vervangen van één manager belangrijk, de bestuurder...

De manager van een team wordt vervangen. Wij als or vinden dit een belangrijke, adviesplichtige wijziging; de bestuurder niet. Hoe overtuigen we hem? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoordt elke week een expert een vakinhoudelijke vraag.

Beeld: Shutterstock
Opzegging arbeidsovereenkomst door de werkgever: zo hoort dat te gaan

Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid volgen werkgevers specifieke procedures bij ontslag, afhankelijk van de reden ervan. Dit artikel bespreekt deze procedures in detail, inclusief de rol van de ondernemingsraad bij ontslag wegens bedrijfseconomische redenen.

Beeld: Shutterstock
Dutch Works Councils Act (the act)

The Dutch Works Councils Act outlines how employee participation is structured in the Netherlands. This law specifies the employer's obligation to create conditions that allow employees to have a say in important organizational decisions. It also explains employees' rights to establish a works council, including the associated rights, responsibilities, and facilities, as well as how a works council functions.

Beëindiging van arbeidsovereenkomst in overleg

Soms zijn zowel werkgever als werknemer van mening dat het beter is om de arbeidsovereenkomst te laten eindigen. De wet biedt de mogelijkheid dat werknemer en werknemer in goed overleg uit elkaar kunnen gaan.

De regels van de werkloosheidswet

De Werkloosheidswet (WW) verzekert werknemers tegen de financiële gevolgen van werkloosheid. Dit artikel beschrijft de belangrijkste onderdelen van de WW.

Juridische zaken bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst

Als een werknemer of de werkgever het niet eens is met de beslissing om de arbeidsovereenkomst te beëindigen, dan moet hij naar de rechter stappen.

Als de werknemer de arbeidsovereenkomst opzegt

Opzegging van de arbeidsovereenkomst is van oorsprong dé manier om een arbeidsovereenkomst eenzijdig te beëindigen. De werknemer hoeft, in tegenstelling tot de werkgever, geen reden te geven voor de opzegging. Wel zijn er enkele belangrijke zaken om rekening mee te houden.

Regels voor verslaglegging door de or
Regels voor verslaglegging door de or

De ondernemingsraad bepaalt zelf of en op welke manier hij verslaglegt van bijeenkomsten. Wel geeft de Wet op de ondernemingsraden hiervoor enkele kaders en verplichtingen.

Beeld: Shutterstock
Het personeelshandboek - wat is het en wat staat er in?

In organisaties wordt vaak een interne bundeling van arbeidsvoorwaarden en -regelingen gehanteerd. Meestal in de vorm van een personeelshandboek. Maar wat moet daar in staan?