Beeld: Shutterstock

Vroegpensioen: partijen bereiken akkoord over vroeger stoppen met...

Vakbonden, werkgevers en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben een akkoord bereikt over de vroegpensioenregeling. Het akkoord kwam tot stand na veel protest. De huidige regeling zou eind volgend jaar aflopen.

Pixabay

Doorwerken na AOW-gerechtigde leeftijd

Een werknemer heeft zijn werkzaamheden voor de werkgever voortgezet na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. Nadat de door de werknemer verrichte projectwerkzaamheden enkele jaren later worden beu00ebindigd, zendt de werkgever de werknemer een brief waarmee zij bevestigt dat de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is vervallen. Volgens de werknemer is er echter sprake van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd die door de werkgever niet rechtsgeldig is opgezegd.

'Pensioenakkoord gaat werkgevers veel geld kosten, overleg met or'

De in het pensioenakkoord afgesproken vaste pensioenpremie voor alle leeftijden kan werkgevers veel geld gaan kosten. De kostenpost zal groter zijn naarmate het personeelsbestand jonger is. Veel werkgevers lijken zich niet bewust te zijn van dit nadeel, zo waarschuwen pensioenexperts. Zij adviseren werkgevers alvast te gaan overleggen met de ondernemingsraad.

'Nieuwe AOW-regels vragen om maatwerk pensioen'

De Eerste Kamer is dinsdagavond in grote meerderheid akkoord gegaan met de minder snelle verhoging van de AOW-leeftijd. De Vakcentrale voor Professionals wijst werkgevers en werknemers op de arbeidsrechtelijke gevolgen van de nieuwe AOW-regels. Zo kan het zijn dat het pensioen eerder moet worden aangesproken dan gedacht.

SER / Ministerie SZW

Pensioenakkoord: de plannen en de reacties

Als de leden van FNV en CNV volgende week instemmen met het pensioenakkoord, dan kan de regeling voor de minder snel stijgende AOW-leeftijd mogelijk al per 1 januari 2020 ingaan. Het woensdag door minister Koolmees gepresenteerde pensioenakkoord is overwegend positief ontvangen. Een overzicht van de pensioenplannen en de reacties daarop.

Werken na de AOW

Onze stichting heeft een nieuwe AOW-regeling ter kennisgeving voorgelegd. Hierin staat een aanvulling op de cao voor de medewerkers om buiten de AOW-gerechtigde leeftijd te kunnen blijven werken. Is dit instemmingsplichtig?

Pixabay

Werkgevers: 'AOW bij 66 jaar voor zware beroepen'

Mensen met zware beroepen moeten AOW krijgen op 66-jarige leeftijd. Dat zeggen werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland aan de vooravond van de grote stakingsactie van vakbonden op 18 maart voor een beter pensioen. De werkgevers hopen met hun standpunt de vakbonden over te halen weer deel te nemen aan het vastgelopen pensioenoverleg.

Uitsluiting transitievergoeding AOW-gerechtigden

De werknemer wiens arbeidsovereenkomst wordt beu00ebindigd na zijn AOW-gerechtigde leeftijd, heeft op grond van de wet geen recht op een transitievergoeding. Is dat discriminatie?

Op je knieën naar de AOW-leeftijd

Op je knieën naar de AOW-leeftijd

De hogere AOW-leeftijd is de FNV een doorn in het oog. u2018We willen zekerheid voor mensen die op hun knieu00ebn naar hun AOW-leeftijd kruipenu2019, aldus FNV-voorzitter Han Busker half januari tijdens een grote manifestatie in Utrecht. De bond vindt dat mensen die fysiek zwaar werk verrichten eerder moeten kunnen stoppen met werken, met behoud van een goed pensioen.

Akkoord vroegpensioenregeling voor brandweerlieden

Akkoord vroegpensioenregeling voor brandweerlieden

Na twee jaar moeizaam overleg hebben vakbonden voor brandweerpersoneel een akkoord bereikt over een vroegpensioenregeling. Een volgens de FNV u2018zwaarbevochten maar uniek akkoord' omdat nu afspraken zijn vastgelegd over het nettoloon van de uittreders. De uittredeleeftijd blijft 59 jaar.