Beeld: Shutterstock

CSRD komt eraan: werk voor de or in duurzaamheidsrapportage

Er komt een nieuwe Europese richtlijn die bedrijven verplicht om te rapporteren over duurzaamheid. Wat houdt deze richtlijn in en wat betekent dit voor ondernemingsraden?

Beeld: Shutterstock

Verduurzaming van de zorgsector: zo kan de ondernemingsraad bijdragen

Vanuit het Klimaatakkoord moeten bedrijven en instellingen zich inzetten om klimaat- en milieuschade te beperken. Op welke manier kan de ondernemingsraad in de zorg bijdragen aan verduurzaming? We nemen het ziekenhuis als voorbeeld.

Charter Diversiteit van SER inmiddels door ruim 500 bedrijven ondertekend

Charter Diversiteit van SER inmiddels door ruim 500 bedrijven...

Het Charter Diversiteit heeft de mijlpaal van 500 ondertekenaars in Nederland bereikt. Deze grens werd gepasseerd toen eind februari op een kennissessie van SER Diversiteit in Bedrijf de handtekeningen werden gezet.

Duurzaamheidsrapport CSRD gaat óók over de ondernemingsraad

Duurzaamheidsrapport CSRD gaat óók over de ondernemingsraad

De Europese Unie heeft onlangs de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) aangenomen. Deze richtlijn verplicht bedrijven om jaarlijks te rapporteren over hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid, en de gevolgen van hun activiteiten voor mens en milieu. Dat gaat bijvoorbeeld over CO2-uitstoot, maar óók over het eigen personeel en over medewerkersvertegenwoordiging - de ondernemingsraad dus. In de lijvige richtlijn van 265 pagina's komt het woord 'ondernemingsraad' of 'ondernemingsraden' zo'n 20 keer voor.

Rol van de or bij de groene arbeidsovereenkomst

Een extra vakantiedag voor wie met de trein naar de vakantiebestemming reist. Een klimaatbudget om de eigen woning te verduurzamen of een hogere reiskostenvergoeding voor werknemers die een milieuvriendelijke mobiliteitsvorm kiezen. Er zijn legio mogelijkheden om de arbeidsvoorwaarden groener te maken. In dit artikel bespreek ik wat mogelijkheden en motieven om eraan te werken, ook voor de or.

Heeft de or een rol bij groene arbeidsvoorwaarden?

Heeft de or een rol bij groene arbeidsvoorwaarden?

Vanaf 1 juli 2024 zijn werkgevers met 100 of meer werknemers verplicht om te rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van werknemers. Op deze manier kan de CO2-uitstoot worden gemonitord. Is hierbij ook een rol weggelegd voor de or?

CSRD, wat is dat?

CSRD, wat is dat?

'Wij zijn de or van een grote onderneming in de voedingsmiddelentechnologie. Onze vorige vergadering stond in het teken van verduurzaming van ons bedrijf. Onze bestuurder noemde terloops dat men druk bezig is om straks te kunnen voldoen aan de CSRD-regelgeving. De or vraagt zich af: Wat is dit en wat moet de or hiermee?'

Fiets-van-de-zaak sterk in opkomst; betere regels nodig

Fiets-van-de-zaak sterk in opkomst; betere regels nodig

Sinds 2019 is het aantal werknemers met een fiets-van-de-zaak verdubbeld. Het gaat dan meestal om financiële of fiscale hulp bij de aanschaf. Want een vergoeding voor de zakelijke of woon-werkkilometers krijgt 43 procent nog niet. Dat blijkt uit onderzoek van leasemaatschappij ALD Automotive.

'Durf grote stappen te zetten in je nieuwe mobiliteitsbeleid'

KPN begon bij de ontwikkeling van het nieuwe mobiliteitsbeleid alsof het een startend bedrijf was. Dat ging niet zonder slag of stoot, maar er kwam een vernieuwend plan uit, vertelt Carlo Steenvoorden, HR'er bij KPN.

'Initiatief nemen loont'

Aansporingen aan het adres van de directie sloegen niet aan. Toen kwam de or zelf met initiatiefvoorstellen voor meer duurzaamheid. Aangereikt door medewerkers. Hoe pakte dat uit?