Grote werkgevers moeten CO2-uitstoot zakelijke reizen registreren

Grote werkgevers moeten CO2-uitstoot zakelijke reizen registreren

De registratieverplichting voor CO2 bij zakelijke ritten en woon-werkverkeer is uitgesteld tot 1 juli 2024.

Reden voor het uitstel is een advies van de Raad van State. De Raad pleit voor duidelijker regels over de grenswaarden in het Besluit CO2-reductie werkgebonden personenmobiliteit. Hierdoor is 1 januari als invoerdatum niet goed mogelijk.

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat bedrijfsorganisaties vanaf 100 werknemers hun woon-werkverkeer en zakelijke verkeer schoner moeten maken. Samen met organisaties van werkgevers heeft staatssecretaris Heijnen die afspraak concreet gemaakt door (per Koninklijk Besluit) een norm te stellen.

Wat registreren?

De rapportageverplichting houdt in dat werkgevers jaarlijks het totaal aan gereisde kilometers, uitgesplitst naar de verschillende vervoermiddelen en brandstoftypen moeten registreren. Deze gegevens gaan vervolgens op een digitaal formulier, dat te vinden zal zijn op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Werkgevers hoeven niet zelf hun CO2-uitstoot uit te rekenen of verslag te doen van hun mobiliteitsbeleid. Ze kunnen berekeningen en rapportages maken op een digitaal platform van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dat kan al vanaf 1 januari 2024. Meer informatie is ook te vinden bij PW.

Mogelijk verplichte norm

Doel van de registraties is een reductie van 1,5 megaton CO2 in 2030. De grenswaarden worden elke 4 jaar opnieuw bekeken en indien nodig aangescherpt. Als de CO2-emissie onder dat plafond blijft, volgen nieuwe collectieve afspraken voor de jaren na 2030. Komt de CO2-uitstoot boven het vastgestelde plafond uit, dan volgt vanaf 1 januari 2026 een verplichte norm per werkgever van 96 gram per zakelijk gereisde kilometer.

Or en werknemers kunnen meer doen

Werknemers en ondernemingsraden die hun werkgever willen stimuleren om meer te doen aan klimaatbeleid, kunnen veel informatie vinden op de website duurzamewerkvloer. Op deze site geven de FNV en Milieudefensie veel handvatten om echt werk te maken van duurzaam werken. Ook de rechten (en plichten) van de ondernemingsraad op milieubeleid zijn er kort en krachtig te vinden.

Lees ook:

Onderdeel van de collectie

Ondernemingsbeleid

De ondernemingsraad heeft over verschillende beslissingen die binnen de onderneming worden genomen iets te zeggen. Hier lees je meer over de rol van de or bij het ondernemingsbeleid.

Beeld: Shutterstock

Rol van de or bij diversiteit in de top van het bedrijf onder de...

De ondernemingsraad signaleert en agendeert belangrijke thema's zoals diversiteit en inclusie. Met wettelijke taken rond gelijke behandeling en het bevorderen van minderheden op de werkvloer, beïnvloedt de or de man-vrouwverhouding in de (sub)top.

Beeld: Shutterstock

Column: keuzes rond arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn ook taak...

In Nederland zijn werknemers verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Werkgevers betalen hiervoor premies aan het UWV, dat de hoogte van de premie bepaalt op basis van de arbeidsongeschiktheid in de sector. Maar ook de ondernemingsraad speelt hierin een rol, stelt Inge Bakker van Montae.

Beeld: Shutterstock

Ongewenst gedrag komt het meest voor in zorg en horeca: ontbrekend...

Ongewenst gedrag op het werk, zoals seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten, komt het vaakst voor in de zorg en horeca. In totaal heeft 17% van de werkenden hiermee te maken, zo blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS.

Beeld: Shutterstock

Model instellingsbesluit vaste VGWM-commissie

Een van de belangrijkste commissies binnen een ondernemingsraad is de VGWM-commissie. Deze houdt zich onder meer bezig met onderwerpen als naleving van de Arbowet, het arbobeleid en de RI&E, maar denkt ook mee over verzuim, duurzame inzetbaarheid en werkgeluk. Wat leg je vast in het instellingsbesluit? Dit voorbeelddocument helpt je daarbij.

Beeld: Shutterstock

3 tips over hoe je als or omgaat met instemmingsrecht bij arbozaken

Het sterkste recht van de ondernemingsraad als het gaat om arbeidsomstandigheden is het instemmingsrecht. Een werkgever moet de or schriftelijk om instemming vragen bij het invoeren, wijzigen of intrekken van arboregelingen. Met deze 3 tips sta je als or nóg sterker.

Beeld: Shutterstock

Bij een goed ADM-beleid gaat het om preventie, niet om sancties

Tijdens het werk mag je geen glaasje op hebben. Maar hoe kan een organisatie een goed alcohol-, drugs- en medicijnbeleid (ADM-beleid) ontwikkelen dat zowel voor de werknemers als voor het bedrijf werkt? En welke rol speelt de or hierin?

Beeld: Shutterstock

Arbeidsinspectie: fysieke belasting pakketdiensten moet omlaag

De grote pakketdiensten in Nederland, waaronder PostNL, DHL, UPS, GLS, FedEx en DPD, laten hun medewerkers in de depots te zwaar tillen en bukken, zo ontdekte de Arbeidsinspectie. Dit vergroot het risico op rug- en nekklachten, vooral door het hoge werktempo.

Beeld: Shutterstock

Checklist: is het ziekteverzuimbeleid in jouw organisatie op orde?

Controleer als or de volgende punten bij je werkgever: Is er zorgvuldig nagedacht over het verzuimbeleid? Zijn de protocollen duidelijk vastgelegd en was de or betrokken bij het opstellen ervan? Met deze checklist krijg je snel inzicht in de staat van het verzuimbeleid.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.