Omgaan met geheimhouding: 10 tips voor de or
Geheimhouding speelt vaak een rol bij ondernemingsraadzaken. Maar waar liggen de grenzen? Bestuurders kunnen dit niet altijd afdwingen, en de or hoeft het niet altijd te accepteren.
Geheimhouding speelt vaak een rol bij ondernemingsraadzaken. Maar waar liggen de grenzen? Bestuurders kunnen dit niet altijd afdwingen, en de or hoeft het niet altijd te accepteren.
In een zaak tussen de gemeente Maastricht en de ondernemingsraad oordeelde de rechter over de gerechtvaardigdheid van het onderzoek naar de mailboxen van or-leden na een mogelijke schending van de geheimhoudingsplicht. Juristen bespreken wekelijks een uitspraak in de rubriek Jurisprudentie.
Een or-lid wordt beschuldigd van het overtreden van de geheimhoudingsplicht. Om die reden wil de werkgever het or-lid ontslaan. Behalve or-lid is de werknemer ook lid van een partij aan werkgeverszijde bij de cao voor apothekers in loondienst (LAD). Wat zegt de rechter?
"Onze bestuurder vermoedt dat een van de or-leden stelselmatig vertrouwelijke informatie lekt en wil niet meer alles met ons delen omdat hij zegt niet te vertrouwen dat informatie binnenskamers blijft. Wat moet ik doen?" In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een medezeggenschapsvraag.
Wanneer een ondernemingsraad te maken krijgt met een voorgenomen fusie of een sollicitatieprocedure voor een nieuwe manager, ontstaat vaak de vraag naar geheimhouding. Welke informatie valt hier precies onder en wat zijn de termijnen?
Een open en transparante relatie tussen de bestuurder en de or vereist vaak vertrouwelijkheid over de besproken zaken. Deze vroege betrokkenheid in de ideeënvorming roept een dilemma op: er kan niet vrijuit met collega's over gesproken worden.
Wij hebben als or een advies uitgebracht op een adviesaanvraag waar een geheimhouding op rustte. Nu heeft de HR-manager verboden om het advies van de or openbaar te maken. Mag de HR-manager dit doen?
'Het voorgenomen besluit betreft gevoelige informatie waarvan het voortijdig uitlekken grote gevolgen kan hebben. Wij wijzen u daarom op de regels met betrekking tot geheimhouding die zijn opgenomen in artikel 20 van de Wet op de Ondernemingsraden en leggen u bij deze een specifieke verplichting tot geheimhouding op ten aanzien van dit adviestraject.'
Ondernemingsraden komen tegenwoordig regelmatig in het nieuws. Steeds vaker mag de or-voorzitter zijn mening geven over een fusie, overname of misstand. Hoe om te gaan met de pers?
Het is gebruikelijk dat in de arbeidsovereenkomst een geheimhoudingsbeding en een relatiebeding (inclusief boetebeding) worden overeengekomen. Kunnen de boetes op overtredingen van die bedingen in de praktijk wel worden opgeu00ebist?