Hoe kom je als or aan tafel bij een overname?

Hoe kom je als or aan tafel bij een overname?

'Het voorgenomen besluit betreft gevoelige informatie waarvan het voortijdig uitlekken grote gevolgen kan hebben. Wij wijzen u daarom op de regels met betrekking tot geheimhouding die zijn opgenomen in artikel 20 van de Wet op de Ondernemingsraden en leggen u bij deze een specifieke verplichting tot geheimhouding op ten aanzien van dit adviestraject.'

Overnames zijn terecht zeer vertrouwelijk, immers concurrentiegevoelig en een overname wil je niet voortijdig uit laten lekken. Toch schrik ik als adviseur van de or van de toonzetting van dit bericht van de bestuurder aan een or. Kan ik nog wel even ruggenspraak hebben met een collega uit het vak? Dat kan in ieder geval alleen anoniem.

Hoe kun je als or hier dan toch mee aan de slag?

Er is geen mogelijkheid tot een achterbanraadpleging, terwijl er grote belangen en investeringen mee gemoeid zijn. Idealiter word je als or betrokken bij de verkenning en bij het inschakelen van een adviseur die de overname begeleidt. Maar dit komt helaas weinig voor, je wordt als or vaak pas laat ingelicht. Het is daarom de kunst snel te schakelen, mocht dit aan de orde zijn. Je mag hiervoor deskundigheid inhuren.

Rol van de vakbond

De SER heeft hiervoor een praktische handreiking geschreven: Rol, rechten en bevoegdheden or bij fusies en overnames. Een van de aandachtspunten hierin is dat de vakbonden worden geïnformeerd. Je merkt echter dat kleine bedrijven dit niet altijd doen. Handig is om in ieder geval inzage te vragen in de ‘letter of intent’, en de conceptovereenkomst. Helaas gaan bestuurders daar niet altijd in mee. Een brief van een jurist wil soms helpen om er beweging in te krijgen.

Financiële weerbaarheid

Belangrijk is om de financiële weerbaarheid van zowel je eigen organisatie als de andere partij in beeld te krijgen. Is het een investering uit eigen middelen? Moet er een lening voor worden aangegaan? Wat zijn de jaarcijfers van de over te nemen partij? Het is van belang om te bezien in hoeverre de overname impact heeft op de werkgelegenheid. Levert de overname meer werk op, of is er juist ruimte voor synergie?

Opstelling or bij een overname

Als or is het goed om stil te staan bij hoe je je wilt opstellen in dit proces, coöperatief en meewerkend of kritisch en behoudend. Wat accepteer je wel/niet qua informatievoorziening? Soms levert dat ook frictie op binnen de ondernemingsraad. De één wil zich dan harder opstellen dan de ander. De kunst is om als één groep te blijven optreden.

Laat aan tafel

Vaak kom je als or  pas laat aan tafel. Het is uiterst belangrijk om inzicht te krijgen in de impact van de overname en de positie van de or in de verdere uitwerking. Schroom hierbij niet om (externe) juridische en/of financiële deskundigheid aan tafel te halen als dat nodig mocht zijn.

Tineke Visser is trainer, adviseur en procesbegeleider medezeggenschap en eigenaar van TienOpleidingen.nl.

Beeld: Shutterstock

Dit moet de or weten over pensioenregeling 'Bedrag ineens'

De Tweede Kamer heeft begin oktober 2024 ingestemd met het wetsvoorstel Wet herziening bedrag ineens. Ook voor de or is het handig om te weten wat deze wet inhoudt, zodat vragen van collega's adequaat beantwoord kunnen worden.

Beeld: Shutterstock

Vroegpensioen: partijen bereiken akkoord over vroeger stoppen met...

Vakbonden, werkgevers en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben een akkoord bereikt over de vroegpensioenregeling. Het akkoord kwam tot stand na veel protest. De huidige regeling zou eind volgend jaar aflopen.

Beeld: Shutterstock

SER voegt bedrijfscommissies Markt I en II samen tot één

De Sociaal Economische Raad (SER) voegt per 1 januari 2025 de bedrijfscommissies Markt I en Markt II samen tot één nieuwe bedrijfscommissie. Hierdoor vervallen de afzonderlijke commissies voor commerciële ondernemingen en non-profitorganisaties.

Or-lid ontslagen wegens schending privacy

Or-lid ontslagen wegens schending privacy

Een werkneemster en or-lid, verantwoordelijk voor urenregistratie, camerabewaking en huisregels, wordt ontslagen wegens ernstige privacyschending. De kantonrechter oordeelt dat haar or-lidmaatschap geen belemmering vormt voor ontslag. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Dit moet de or weten over de Wet verplichtstelling vertrouwenspersoon

Organisaties met minimaal 10 werknemers moeten met de Wet verplichtstelling vertrouwenspersoon binnenkort een vertrouwenspersoon aanstellen om ongewenst gedrag te voorkomen. De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel aangenomen. Als or moet je op de hoogte zijn van deze instemmingsplichtige veranderingen. .

Beeld: Shutterstock

Rechter: afschaffen jubileumuitkering zonder instemming or toegestaan

Mag een werkgever eenzijdig het recht van werknemers op een jubileumuitkering intrekken vanwege slechte bedrijfsresultaten? In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een rechterlijke uitspraak.

Het belang van het vastleggen en bewaren van afspraken

Het belang van het vastleggen en bewaren van afspraken

Het vastleggen en bewaren van afspraken die gemaakt zijn tussen de ondernemingsraad en de werkgever is altijd belangrijk. Dat is misschien een open deur, maar toch gaat het regelmatig mis.

Beeld: Shutterstock

Conflict over vakantiedagen na dienstverband: rechter geeft werknemer...

Na het einde van het dienstverband ontstaat een conflict over openstaande vakantiedagen. Omdat de werkgever geen goede administratie kan overleggen, krijgt de werknemer gelijk van de rechter. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.