Hoe kom je als or aan tafel bij een overname?

Hoe kom je als or aan tafel bij een overname?

'Het voorgenomen besluit betreft gevoelige informatie waarvan het voortijdig uitlekken grote gevolgen kan hebben. Wij wijzen u daarom op de regels met betrekking tot geheimhouding die zijn opgenomen in artikel 20 van de Wet op de Ondernemingsraden en leggen u bij deze een specifieke verplichting tot geheimhouding op ten aanzien van dit adviestraject.'

Overnames zijn terecht zeer vertrouwelijk, immers concurrentiegevoelig en een overname wil je niet voortijdig uit laten lekken. Toch schrik ik als adviseur van de or van de toonzetting van dit bericht van de bestuurder aan een or. Kan ik nog wel even ruggenspraak hebben met een collega uit het vak? Dat kan in ieder geval alleen anoniem.

Hoe kun je als or hier dan toch mee aan de slag?

Er is geen mogelijkheid tot een achterbanraadpleging, terwijl er grote belangen en investeringen mee gemoeid zijn. Idealiter word je als or betrokken bij de verkenning en bij het inschakelen van een adviseur die de overname begeleidt. Maar dit komt helaas weinig voor, je wordt als or vaak pas laat ingelicht. Het is daarom de kunst snel te schakelen, mocht dit aan de orde zijn. Je mag hiervoor deskundigheid inhuren.

Rol van de vakbond

De SER heeft hiervoor een praktische handreiking geschreven: Rol, rechten en bevoegdheden or bij fusies en overnames. Een van de aandachtspunten hierin is dat de vakbonden worden geïnformeerd. Je merkt echter dat kleine bedrijven dit niet altijd doen. Handig is om in ieder geval inzage te vragen in de ‘letter of intent’, en de conceptovereenkomst. Helaas gaan bestuurders daar niet altijd in mee. Een brief van een jurist wil soms helpen om er beweging in te krijgen.

Financiële weerbaarheid

Belangrijk is om de financiële weerbaarheid van zowel je eigen organisatie als de andere partij in beeld te krijgen. Is het een investering uit eigen middelen? Moet er een lening voor worden aangegaan? Wat zijn de jaarcijfers van de over te nemen partij? Het is van belang om te bezien in hoeverre de overname impact heeft op de werkgelegenheid. Levert de overname meer werk op, of is er juist ruimte voor synergie?

Opstelling or bij een overname

Als or is het goed om stil te staan bij hoe je je wilt opstellen in dit proces, coöperatief en meewerkend of kritisch en behoudend. Wat accepteer je wel/niet qua informatievoorziening? Soms levert dat ook frictie op binnen de ondernemingsraad. De één wil zich dan harder opstellen dan de ander. De kunst is om als één groep te blijven optreden.

Laat aan tafel

Vaak kom je als or  pas laat aan tafel. Het is uiterst belangrijk om inzicht te krijgen in de impact van de overname en de positie van de or in de verdere uitwerking. Schroom hierbij niet om (externe) juridische en/of financiële deskundigheid aan tafel te halen als dat nodig mocht zijn.

Tineke Visser is trainer, adviseur en procesbegeleider medezeggenschap en eigenaar van TienOpleidingen.nl.

Beeld: Shutterstock

Rechter verlaagt vergoeding voor bijstand MR basisschool van €8800...

De voormalige oudergeleding van de medezeggenschapsraad (OMR) ging in beroep tegen de uitspraak over de vergoeding van juridische kosten, maar werd niet-ontvankelijk verklaard door de komst van een nieuwe OMR. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Mag de bestuurder de P&O-manager als vaste contactpersoon voor de or...

Onze bestuurder wil dat de or voortaan de P&O-manager als contactpersoon gebruikt en met deze manager vergadert. Mag dit? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Nieuwe arboregelgeving: dit verandert er in 2025

Nieuwe arboregelgeving: dit verandert er in 2025

Kijkend naar de nieuwe arboregelgeving voor 2025, valt vooral op dat er nog veel onzeker is. Dit overzichtsartikel zet de vaststaande en mogelijke wetwijzigingen op een rij. Ook enkele recente aanpassingen in regelgeving, die invloed hebben op 2025, komen aan bod.

Hoe ver gaat de geheimhoudingsplicht? Ontslag wegens schending mag niet van rechter

Hoe ver gaat de geheimhoudingsplicht? Ontslag wegens schending mag...

Een or-lid wordt beschuldigd van het overtreden van de geheimhoudingsplicht. Om die reden wil de werkgever het or-lid ontslaan. Behalve or-lid is de werknemer ook lid van een partij aan werkgeverszijde bij de cao voor apothekers in loondienst (LAD). Wat zegt de rechter?

Beeld: Shutterstock

De impact van de nieuwe Wet modernisering concurrentiebeding: een...

Het wetsvoorstel over de modernisering van het concurrentiebeding beoogt strengere regels, wat de rechtspositie van werknemers versterkt. Wat houdt deze nieuwe wet precies in en hoe kan jouw organisatie zich aanpassen aan deze veranderingen?

Beeld: Shutterstock

Zo zit het met internationale medezeggenschap: toerekening en...

Binnen internationale concerns kan medezeggenschap ingewikkeld zijn. Toch heeft de Nederlandse or soms recht op advies en instemming bij voorgenomen besluiten van het buitenlandse moederbedrijf. De kernbegrippen hierbij zijn toerekening en medeondernemerschap.

Beeld: Shutterstock

Vrije ruimte WKR stijgt naar 2%, met een verdere verhoging in 2027:...

Vanaf 1 januari 2025 stijgt de vrije ruimte in de werkkostenregeling (WKR). Dit biedt de ondernemingsraad de mogelijkheid om met de directie te bespreken wat er vanuit die vrije ruimte voor medewerkers gedaan kan worden.

Beeld: Shutterstock

Rol van de or bij diversiteit in de top van het bedrijf onder de...

De ondernemingsraad signaleert en agendeert belangrijke thema's zoals diversiteit en inclusie. Met wettelijke taken rond gelijke behandeling en het bevorderen van minderheden op de werkvloer, beïnvloedt de or de man-vrouwverhouding in de (sub)top.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.