Overnames zijn terecht zeer vertrouwelijk, immers concurrentiegevoelig en een overname wil je niet voortijdig uit laten lekken. Toch schrik ik als adviseur van de or van de toonzetting van dit bericht van de bestuurder aan een or. Kan ik nog wel even ruggenspraak hebben met een collega uit het vak? Dat kan in ieder geval alleen anoniem.
Hoe kun je als or hier dan toch mee aan de slag?
Er is geen mogelijkheid tot een achterbanraadpleging, terwijl er grote belangen en investeringen mee gemoeid zijn. Idealiter word je als or betrokken bij de verkenning en bij het inschakelen van een adviseur die de overname begeleidt. Maar dit komt helaas weinig voor, je wordt als or vaak pas laat ingelicht. Het is daarom de kunst snel te schakelen, mocht dit aan de orde zijn. Je mag hiervoor deskundigheid inhuren.
Rol van de vakbond
De SER heeft hiervoor een praktische handreiking geschreven: Rol, rechten en bevoegdheden or bij fusies en overnames. Een van de aandachtspunten hierin is dat de vakbonden worden geïnformeerd. Je merkt echter dat kleine bedrijven dit niet altijd doen. Handig is om in ieder geval inzage te vragen in de ‘letter of intent’, en de conceptovereenkomst. Helaas gaan bestuurders daar niet altijd in mee. Een brief van een jurist wil soms helpen om er beweging in te krijgen.
Financiële weerbaarheid
Belangrijk is om de financiële weerbaarheid van zowel je eigen organisatie als de andere partij in beeld te krijgen. Is het een investering uit eigen middelen? Moet er een lening voor worden aangegaan? Wat zijn de jaarcijfers van de over te nemen partij? Het is van belang om te bezien in hoeverre de overname impact heeft op de werkgelegenheid. Levert de overname meer werk op, of is er juist ruimte voor synergie?
Opstelling or bij een overname
Als or is het goed om stil te staan bij hoe je je wilt opstellen in dit proces, coöperatief en meewerkend of kritisch en behoudend. Wat accepteer je wel/niet qua informatievoorziening? Soms levert dat ook frictie op binnen de ondernemingsraad. De één wil zich dan harder opstellen dan de ander. De kunst is om als één groep te blijven optreden.
Laat aan tafel
Vaak kom je als or pas laat aan tafel. Het is uiterst belangrijk om inzicht te krijgen in de impact van de overname en de positie van de or in de verdere uitwerking. Schroom hierbij niet om (externe) juridische en/of financiële deskundigheid aan tafel te halen als dat nodig mocht zijn.