Beeld: Shutterstock

CSRD komt eraan: werk voor de or in duurzaamheidsrapportage

Er komt een nieuwe Europese richtlijn die bedrijven verplicht om te rapporteren over duurzaamheid. Wat houdt deze richtlijn in en wat betekent dit voor ondernemingsraden?

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?  

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?

Organisatiewijzigingen zijn doorgaans complexe zaken. Er gaat het nodige denkwerk aan vooraf, diverse scenario's worden doorgenomen. Uiteindelijk, voorafgaand aan de invoering, moeten de plannen als voorgenomen besluit aan de ondernemingsraad worden voorgelegd. Soms is de or al in diverse fases betrokken geweest, maar meestal zien de plannen eruit als een 'voor-je-genomen' besluit. Hoe moet je hier als or mee omgaan?

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Checklist: zo kijk je als or naar bezuinigingsmaatregelen

Bijna elke organisatie krijgt weleens met bezuinigingen te maken. De bestuurder presenteert het vaak als noodzakelijk kwaad om (financieel) gezond te blijven. Maar is dat zo? En, als bezuinigingen echt onvermijdelijk zijn, hoe sta je als or voor de belangen van zowel de medewerkers als de organisatie? Met deze checklist in de hand zie je niets over het hoofd.

Illustratie: Arend van Dam

De opkomst van de bestuurswaarnemer: wat kan de or daarmee?

Uit de Angelsaksische wereld waait een nieuw fenomeen over: de bestuurswaarnemer. Wat houdt dit in en welke rol speelt de or bij de benoeming van zo'n waarnemer?

Extra bevoegdheden toekennen aan de or met een ondernemingsconvenantGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Extra bevoegdheden toekennen aan de or met een ondernemingsconvenant

De ondernemingsraad heeft dankzij de Wor tal van bevoegdheden die wettelijk van kracht zijn. Maar je kunt deze bevoegdheden als bedrijf uiteraard ook uitbreiden. In dat geval sluit je als or een ondernemingsconvenant met de werkgever, op basis van Artikel 32 van de Wor. Hoe werkt dat precies?

Adviesrecht bij het aantrekken van krediet

Adviesrecht bij het aantrekken van krediet

Een beslissing om een belangrijk krediet aan te trekken moet eerst worden voorgelegd aan de ondernemingsraad (adviesrecht artikel 25, lid 1 WOR). Het gaat hierbij vooral om kredieten waardoor de onderneming min of meer afhankelijk wordt van de kredietverstrekker.

Wat te doen met de or bij een overgang van onderneming?

Wat te doen met de or bij een overgang van onderneming?

Wij zijn een ondernemingsraad van een chemiebedrijf. Onlangs is bekend gemaakt dat een onderdeel verzelfstandigd wordt en zal worden overgenomen door een Amerikaanse onderneming. Vanwege de verzelfstandiging zullen personeel en activiteiten eerst naar een aparte BV worden verplaatst. Deze BV blijft ongeveer een jaar onder de vleugels van ons bedrijf fungeren, maar zal wel zo veel als mogelijk zelfstandig functioneren. De or is om advies gevraagd en we staan positief tegenover deze ontwikkeling. Maar wat moeten we met de medezeggenschap doen tijdens dit jaar? Moet er een aparte or worden ingesteld? En hoe regelen we dat op een goede manier?

Ondernemingsraad, welke koers wil jij varen?

Ondernemingsraad, welke koers wil jij varen?

De Wor geeft ondernemingsraden een goede positie om invloed uit te oefenen op besluiten die belangrijk zijn voor de onderneming. Vaak zijn deze besluiten deel van de strategie van de onderneming. Betrokkenheid van de or bij strategische vraagstukken zou dan ook vanzelfsprekend moeten zijn.

Communicatie bij verandertrajecten

Bij een belangrijke wijziging in de organisatie is heldere communicatie van groot belang. De ondernemingsraad kan in de adviesfase afspraken maken over het communicatietraject.

Checklist voor de or bij verandertrajecten

De ondernemingsraad heeft een belangrijke taak bij verandertrajecten binnen de organisatie.