Altijd aan

Altijd aan

Het lijkt wel alsof we alsmaar efficiënter om willen gaan met de tijd die we hebben. De verdeling die je maakt tussen tijd besteden aan het werk, hobby's, sport en het sociale leven moet steeds beter aansluiten en lijkt soms zelfs in elkaar over te lopen.

Mogelijk speelt mee dat we de afgelopen jaren noodgedwongen meer digitaal zijn gaan werken. We merkten ook de voordelen, dat het reistijd scheelde, en niet alleen van en naar het werk. Ook tussen overleggen hoef je niet eens meer de tijd te nemen om je spullen te pakken en te verhuizen naar een andere overlegruimte.

De werk-privébalans

Het digitaal werken maakte ook mogelijk dat je ergens bij aanwezig kon zijn, wat anders niet was gelukt of veel meer inspanning had gevraagd. Denk bijvoorbeeld aan het online bijwonen van een promotie of een vergadering voor het werk op je vrije dag: je kunt er nu laagdrempeliger bij aansluiten. Wellicht maakt dit de scheiding tussen werk en privé minder scherp. En zorgt het er ook voor dat je de neiging hebt niet alleen je werk efficiënter in te delen, maar dit ook door te trekken in andere tijdsbestedingen.

Podcast

Een voorbeeld op dit gebied dat ik de laatste tijd steeds vaker tegenkom is: luisteren naar een podcast. Dat kan altijd en overal, tijdens het reizen, uitvoeren van huishoudelijke taken, ontspanningsmomenten en het sporten. Natuurlijk is niet elke podcast hetzelfde en begrijp ik ook dat je juist door naar een podcast te luisteren, beter kan ontspannen. Ook ik luister wel eens podcasts, leuk omdat je aan het denken wordt gezet, je even je gedachten op iets anders kan focussen, of gewoonweg even kan lachen om een leuk verhaal. Ik weet ook dat er podcasts zijn die juist als doel hebben je meer te laten ontspannen in plaats van alleen te informeren.

Heb ik zin en ruimte om nog meer informatie op te nemen op dit moment?”

Voordat ik start met het luisteren naar een podcast sta ik er wel altijd even bij stil. Wat vraagt de rest van de dag van mij? Heb ik zin om nog meer informatie op te nemen op dit moment? Dan vraag ik mij weleens af of er nog wel voldoende ruimte overblijft. Ruimte om even niet “aan” te hoeven staan, geen informatie of prikkels tot je te hoeven nemen en verwerken. Ruimte om even alleen te zijn en je gedachten de vrije loop te laten gaan. En ruimte om tijdens je wandeling gewoon te genieten van de allerkleinste dingen, zoals het fluiten van de vogels in plaats van de stem van de podcastmaker.

Ruimte

De ruimte die ik hier beschrijf heb ik in ieder geval nodig. Ik heb het nodig af en toe af te kunnen schakelen. Juist dan komen vaak creatieve oplossingen boven, of vind ik de tijd om ergens goed over na te denken. Ga bij jezelf eens na, wat zijn die momenten van ruimte voor jou? En vind je die nog voldoende?

Marloes Steenhuisen

Lees ook:

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

De algemene gang van zaken binnen een onderneming: wat kun je daar nu eigenlijk mee? Voor veel ondernemingsraden voelt het Artikel 24-overleg vaak als een verplicht nummer, simpelweg omdat het wettelijk is voorgeschreven. Toch biedt het meer kansen dan slechts een verplicht overlegmoment.

Beeld: Shutterstock

Initiatiefrecht: de or als aanjager van verandering

Het initiatiefrecht uit Artikel 23 van de Wor is een krachtig, maar vaak onbenut instrument. Door onderwerpen te agenderen waar de bestuurder nog niet mee bezig is of voorgenomen besluiten aan te passen, kan de or echt voor verandering zorgen.

Beeld: Shutterstock

Kunnen we een or-lid tijdens haar zwangerschapsverlof vervangen?

'Een van onze or-leden gaat met zwangerschapsverlof. Kunnen we haar voor die tijd vervangen?' In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

Or-werk is meer dan vergaderen: do's & don'ts voor goed informeel...

De belangrijkste gesprekspartner van de ondernemingsraad is de directeur-bestuurder. Or en bestuurder treffen elkaar niet alleen in de formele vergaderingen, maar ook bij informeel overleg in verschillende situaties. Even zaken kortsluiten is goed, maar wat zijn de do's en don'ts bij informeel overleg?

Beeld: Shutterstock

Dit zijn de finalisten in de strijd om de titel OR van het Jaar 2024

Uit alle aanmeldingen voor de verkiezing OR van het Jaar 2024 heeft de jury 3 ondernemingsraden genomineerd als finalisten. Deze or's hebben laten zien dat ze zich op een bijzondere manier inzetten voor hun rol binnen de organisatie, en daarmee een voorbeeld zijn voor andere or's.

beeld: Shutterstock

3 tips om je bestuurder te overtuigen: mik op structuur, aandacht en...

Elke ondernemingsraad wil de bestuurder overtuigen, maar hoe krijg je hem mee? Er zijn geen garanties, maar 3 ingrediënten helpen altijd: aandacht trekken, welwillendheid creëren en je verhaal logisch structureren.

Beeld: Shutterstock

Het beste van 2024: dit wilde elk or-lid afgelopen jaar lezen op ORnet

Na 12 maanden kennisartikelen, interviews, actualiteiten, checklists, jurisprudentie en voorbeelddocumenenten over medezeggenschap, is het op de laatste dag van het jaar tijd om de balans op te maken. Dit zijn de 12 best gelezen artikelen van 2024: van elke maand het best scorende artikel wat in die maand is gepubliceerd.

Zo bevorder je synergie: voor sterke band binnen or en met achterban

Zo bevorder je synergie: voor sterke band binnen or en met achterban

Binnen de or is samenwerking de sleutel tot kracht. Wanneer leden elkaar aanvullen en als een eenheid naar buiten treden, ontstaat synergie: het resultaat is meer dan de som der delen. Zo bevorder je de synergie, zowel binnen de or als in de relatie met de achterban.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.