Altijd aan

Altijd aan

Het lijkt wel alsof we alsmaar efficiënter om willen gaan met de tijd die we hebben. De verdeling die je maakt tussen tijd besteden aan het werk, hobby's, sport en het sociale leven moet steeds beter aansluiten en lijkt soms zelfs in elkaar over te lopen.

Mogelijk speelt mee dat we de afgelopen jaren noodgedwongen meer digitaal zijn gaan werken. We merkten ook de voordelen, dat het reistijd scheelde, en niet alleen van en naar het werk. Ook tussen overleggen hoef je niet eens meer de tijd te nemen om je spullen te pakken en te verhuizen naar een andere overlegruimte.

De werk-privébalans

Het digitaal werken maakte ook mogelijk dat je ergens bij aanwezig kon zijn, wat anders niet was gelukt of veel meer inspanning had gevraagd. Denk bijvoorbeeld aan het online bijwonen van een promotie of een vergadering voor het werk op je vrije dag: je kunt er nu laagdrempeliger bij aansluiten. Wellicht maakt dit de scheiding tussen werk en privé minder scherp. En zorgt het er ook voor dat je de neiging hebt niet alleen je werk efficiënter in te delen, maar dit ook door te trekken in andere tijdsbestedingen.

Podcast

Een voorbeeld op dit gebied dat ik de laatste tijd steeds vaker tegenkom is: luisteren naar een podcast. Dat kan altijd en overal, tijdens het reizen, uitvoeren van huishoudelijke taken, ontspanningsmomenten en het sporten. Natuurlijk is niet elke podcast hetzelfde en begrijp ik ook dat je juist door naar een podcast te luisteren, beter kan ontspannen. Ook ik luister wel eens podcasts, leuk omdat je aan het denken wordt gezet, je even je gedachten op iets anders kan focussen, of gewoonweg even kan lachen om een leuk verhaal. Ik weet ook dat er podcasts zijn die juist als doel hebben je meer te laten ontspannen in plaats van alleen te informeren.

Heb ik zin en ruimte om nog meer informatie op te nemen op dit moment?”

Voordat ik start met het luisteren naar een podcast sta ik er wel altijd even bij stil. Wat vraagt de rest van de dag van mij? Heb ik zin om nog meer informatie op te nemen op dit moment? Dan vraag ik mij weleens af of er nog wel voldoende ruimte overblijft. Ruimte om even niet “aan” te hoeven staan, geen informatie of prikkels tot je te hoeven nemen en verwerken. Ruimte om even alleen te zijn en je gedachten de vrije loop te laten gaan. En ruimte om tijdens je wandeling gewoon te genieten van de allerkleinste dingen, zoals het fluiten van de vogels in plaats van de stem van de podcastmaker.

Ruimte

De ruimte die ik hier beschrijf heb ik in ieder geval nodig. Ik heb het nodig af en toe af te kunnen schakelen. Juist dan komen vaak creatieve oplossingen boven, of vind ik de tijd om ergens goed over na te denken. Ga bij jezelf eens na, wat zijn die momenten van ruimte voor jou? En vind je die nog voldoende?

Marloes Steenhuisen

Lees ook:

Beeld: Shutterstock
werkwijze or

Zo laat je de uitgesproken meningen binnen de or als één stem naar...

In de medezeggenschap komen mensen met verschillende meningen samen. Hoe bereik je een gezamenlijk standpunt en spreek je met één stem naar buiten? In dit artikel bekijken we het thema vanuit 4 perspectieven.

werkwijze or

Volgens Steven: pas op voor de paarse krokodil

Wie even buiten de regels van het systeem valt, loopt snel vast in bureaucratische rompslomp. De 'paarse krokodil' uit een oude reclame is synoniem geworden voor dit eindeloze gedoe. Steven maakte het zelf mee en waarschuwt or's ervoor te waken.

Beeld: Shutterstock
communicatie

Or-leden zijn ook mensen: omgaan met verschillen en emoties

Or-werk is mensenwerk. In een bedrijf spelen emoties en ingrijpende gebeurtenissen een rol. Hoe ga je daar als or mee om? Dit artikel biedt handvatten voor open communicatie, een veilige cultuur en aandacht voor emoties.

or-voorzitter

Een goede or-voorzitter geeft (veel) complimenten

De functie van een or-voorzitter is niet alleen strijden tegen onrecht, maar vooral de discussie in goede banen leiden. En daarbij geven ze veel complimenten, betoogt or-voorzitter, gedragspsycholoog en 'complimentenprofessor' Marius Rietdijk.

Beeld: Shutterstock
Adviesrecht

'We zijn het oneens met voorgenomen besluit. Kunnen we afzien van het...

'We hebben een adviesaanvraag ontvangen over een ingrijpende reorganisatie waar we niet achter staan. Kunnen we afzien van het geven van advies?' In Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een vraag over medezeggenschap.

Beeld: Shutterstock
werkwijze or

Verbeter de effectiviteit van de or door alle karakterkleuren te...

Wil je de samenwerking en communicatie in de or verbeteren, erken dan dat iedereen anders tegen zaken aankijkt. Het respecteren van deze verschillen is de basis voor effectieve samenwerking. Begin met het vaststellen van de kleuren in de or.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
or-commissie

Voor abonnees Checklist: commissies en werkgroepen binnen de or

Or-commissies en werkgroepen kunnen de efficiëntie van het or-werk verbeteren. Zijn ze binnen jouw or effectief? Gebruik de checklist om de commissies en werkgroepen in jouw or te evalueren en herhaal dit minstens één keer per zittingsperiode.

Afbeelding is gecreëerd met Dall-E.
werkwijze or

Or en de voordrachtscommissaris: speel het spel in de driehoek

De or's van structuurvennootschappen mogen al 20 jaar een derde van de raad van commissarissen voordragen. Dit is inmiddels ook in andere sectoren mogelijk, wat de Alliantie Medezeggenschap en Governance (AMG) aanleiding gaf tot onderzoek naar de voordrachtscommissaris.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.