De praktijk van de medezeggenschap

De praktijk van de medezeggenschap

De praktijk van de medezeggenschap bevat een selectie uit de artikelen die Gianni van den Hurk sinds 2005 schreef voor het tijdschrift OR Magazine en diens voorganger Praktijkblad voor Medezeggenschap.

De artikelen behandelen uiteenlopende thema’s als het inwerken van nieuwe OR-leden, het organiseren van een goed adviestraject, hoe te handelen bij fusies en reorganisaties, formeel en informeel contact met de bestuurder, etc. Alle artikelen zijn geschreven vanuit het gezichtspunt van de ondernemingsraad, en de achterliggende idee is altijd om ondernemingsraden te steunen bij het vinden van goede oplossingen.

De artikelen zijn ingedeeld in vier thema’s:
• Werk in uitvoering
• Wetgeving
• Bestuurder en or
• Communicatie en proces

Achtergrond auteur:
Gianni van den Hurk was ruim dertig jaar actief op het gebied van arbeidsverhoudingen en medezeggenschap. Hij adviseerde in vele bedrijven en instellingen bij het opstellen of vernieuwen van sociale plannen, harmonisatieregelingen, functiewaarderingstrajecten en arbeidsvoorwaardelijke regelingen. Ook ondersteunde hij bij reorganisatietrajecten, fusies en bedrijfssluitingen.

Bestel hier De praktijk van de medezeggenschap

Lees meer over

Beeld: Shutterstock

Handig overzicht voor iedereen die nieuw is in een ondernemingsraad

Voor alles is een eerste keer, dus ook voor het verkozen worden in de ondernemingsraad. Maar dan? Waar begin je? Wat moet je weten? Wat moet je doen, en wat juist niet? We zetten de belangrijkste zaken voor je op een rij, zodat jij als nieuw or-lid goed van start gaat!

Beeld: Shutterstock

Checklist: zo gaat een commissie of werkgroep effectief aan de slag

De ondernemingsraad kan commissies instellen om onderwerpen en taken beter te verdelen. Daarbij kun je ook andere collega's betrekken bij het or-werk. Maar hoe zorg je dat een commissie effectief aan de slag gaat? Deze checklist helpt je op weg.

Beeld: Shutterstock

Welke onderwerpen moeten we opnemen in een sabbaticalbeleid?

Onze organisatie wil een sabbaticalbeleid invoeren. Maar wat moet daar eigenlijk in staan? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Beeld: Shutterstock

Model instellingsbesluit vaste commissie sociaal beleid

De commissie Sociaal Beleid heeft als kerntaak het toetsen van de uitvoering van het sociaal beleid van de organisatie. Met dit voorbeelddocument informeer je de bestuurder over de oprichting van deze commissie.

Foto: Shutterstock

9 tips hoe het dagelijks bestuur ervaren or-leden kan boeien en binden

Heb je een or-collega die al jaren in de or zit, maar niet meer zo gemotiveerd lijkt? Of heb je last van een hoog verloop binnen de or? Je bent niet de enige. Tips voor het dagelijks bestuur van de or over het binden en boeien van ervaren or-collega's.

Zo ga je als or om met klachten van de achterban

Zo ga je als or om met klachten van de achterban

Or-leden worden regelmatig aangesproken door medewerkers met klachten over hun werkplek. Wat kun je als or-lid het beste doen of laten? In dit artikel bespreken we verschillende soorten klachten en geven we praktische tips.

Beeld: Shutterstock

Checklist: de or en het sociaal jaarverslag

Organisaties stellen jaarlijks een sociaal jaarverslag op om het sociaal beleid te evalueren. Waar moet de or op letten? Met deze checklist ondersteun je jouw HR-afdeling bij het maken van een (nog beter) sociaal jaarverslag.

Beeld: Shutterstock

Hoe moeten we in een kiesgroepenstelsel omgaan met tussentijdse...

Wij hebben een or die is samengesteld vanuit 4 kiesgroepen. Nu is een tussentijdse vacature ontstaan, maar er zijn geen kandidaten over van de vorige verkiezingen. Hoe moeten we hiermee omgaan? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoordt elke week een expert een vakinhoudelijke vraag.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.