Het Sinterklaasjournaal weggestemd

Het Sinterklaasjournaal weggestemd

Deze week de verkiezingen. Eenieder mag stemmen. Ik merk dat het de gemoederen bezighoudt. Onze pubers bevragen ons. Als ik aangeef wat de opbrengst is van de stemwijzer, reageert onze dochter: je kiest toch niet voor een one issue-partij? Trouwens sinds wanneer is Europa een one issue?

Je moet strategisch kiezen. Tja, deze oproep kreeg ik ook al van goede vrienden. Wat is strategisch kiezen? Ik hoorde gisteren op de radio iets over een bandwagon effect. Dit betekent dat burgers hun beleids-partijvoorkeur aanpassen om te horen bij de grootste, populairste of snelst groeiende groep volgens de peilingen. Dat is gevaarlijk als je niet zorgvuldig omgaat met de peilingen. Want als je de ene partij bestempelt als snelgroeiend, heeft dit mogelijk invloed heeft op het stemgedrag.

Beïnvloeding

Tot onze verbijstering is onze oudste zoon van 17 fan van zekere populistisch partijen. ‘Zo hebben we je toch niet grootgebracht? Laat je socialistische opa’s het maar niet horen.’ Zijn wereldnieuws komt voort uit instagram cestmocro en TikTok en dat geeft andere voeding, zullen maar zeggen. Andrew Tate is gelukkig uit inmiddels, maar het is wel een andere belevingswereld. Aan tafel dus stevige discussies met de zussen, die niet gecharmeerd zijn van ouderwetse rolopvattingen.

De medezeggenschapspraktijk

Als professionals binnen de medezeggenschap zijn we op zoek naar steun voor de medezeggenschap binnen de politiek. Waar is die te vinden? Er was even hoop op een nieuwe partij, maar ook daar bleek medezeggenschap geen onderwerp. Het idee is dan ook om een medezeggenschapsfederatie op te richten. Daarin verbinden de verschillende partijen, verenigingen, bureaus voor medezeggenschap zich met elkaar om een stem te krijgen richting de politiek. Opdat medezeggenschap hoger op de agenda komt. 

Tegelijk denk ik: misschien hebben we eerst gedoe nodig voordat het medezeggenschap goed op de kaart gezet kan worden. Loopt het nu eigenlijk te goed? Er zijn nauwelijks zaken bij de Ondernemingskamer, ieder jaar neemt dit af. Het lijkt dat we er wel uit komen met elkaar. Al is er wel gedoe over het politiek primaat, dat de medezeggenschap bij de Overheid buitenspel zet. De Hoge Raad geeft een steeds krappere uitleg aan de wet en regelgeving. 

Waar blijft de ambtelijk secretaris?

In cao’s is ook winst te behalen. Zo is helaas de ambtelijk secretaris uit de cao van de Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VTT) gehaald, ongelooflijk. Daar waar het goed geregeld was, is weer een verschraling opgetreden. Wellicht kan de ambtelijk secretaris opgenomen worden in de Wet op Ondernemingsraden (Wor). Zodat je als or, naast tijd en scholing, ook beschikking hebt over een ambtelijk secretaris. Maar dat zijn natuurlijk wel keuzes die bedrijven geld gaan kosten ... of opleveren. 

Verkiezingen

De eerste uitkomsten zijn inmiddels binnen, het ‘ volk’’ heeft gekozen. Ik moet eerlijk bekennen, ik ben in shock. In mijn linkse bubbel had ik dit niet zien aankomen. Vandaag de partijplannen van de overwinnaar bekeken. Klimaatmaatregelen moeten worden stopgezet, Europa de deur uit en alle vluchtelingen laten we in de kou staan. Cultuur is iets vies. De NPO mag geen subsidie meer. Realiseert men dat daarmee je ook het Sinterklaasjournaal buiten de deur zet? Laat het Sinterklaasfeest nu een van de speerpunten zijn. Ik snap het niet en wil het tegelijkertijd ook begrijpen, ik google op ‘nationalisme’.

Nationalisme

Het nationalisme kan ook iets moois hebben, volgens Wikipedia. ‘Het Nationalisme kan gebruikt worden om de sociale cohesie en de interne integratie te bevorderen binnen de eigen natie of ingroup’. Dat willen we denk ik allemaal wel, meer cohesie in Nederland. Maar het gevaar loert in de uitsluiting, wie er wel of niet bij hoort. En hoe toxisch uitsluiting kan zijn weten we allemaal. Spontaan ben ik als tegenactie lid geworden van een one issue partij. Ik wens Den Haag in ieder geval veel wijsheid toe. Dat het politieke landschap verandert is inmiddels een feit. Wat dit ons land gaat opleveren is nog afwachten.

Tineke Visser is trainer, adviseur en procesbegeleider medezeggenschap en eigenaar van TienOpleidingen.nl.

Beeld: Shutterstock

Blijf in je rol: als or-lid ben je expert van de werkvloer, niet van...

Als or-lid hoef je lang niet overal verstand van te hebben. Je kennis breng je in op één vlak: je bent expert van de werkvloer. Je rol is om de bestuurder te vertellen wat er leeft onder je collega's, niet om dat vuistdikke adviesrapport te begrijpen.

Beeld: Shutterstock

Spreken op bestuurlijk niveau: zo investeer je in effectieve...

Spreken op bestuurlijk niveau is een onderschatte, maar essentiële vaardigheid voor iedereen die in de bestuurskamer communiceert. Je vermogen om helder en effectief te communiceren kan het verschil maken tussen gehoord worden of niet.

Beeld: Shutterstock

Wie moeten er bij het Artikel 24-overleg zijn?

Als een organisatie overgaat in een bv met een moederbedrijf dat volledige eigenaar is, wie moeten dan bij het Artikel 24-overleg aanwezig zijn? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een medezeggenschapsvraag.

Beeld: Shutterstock

10 aandachtspunten om de or-nieuwsbrief te verbeteren

Is de nieuwsbrief van jullie ondernemingsraad aantrekkelijk voor de achterban? Hoe kun je iemand verleiden daadwerkelijk te lezen? Met behulp van tien aandachtspunten kun je de eigen or-nieuwsbrief beoordelen en beter leesbaar maken.

Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

Effectief omgaan met een dominante directeur: tips voor de or

Sommige ondernemingsraden krijgen te maken met een dominante directeur die zijn invloed sterk laat gelden. Hij stuurt de standpunten van de or in grote mate. Hoe kan de raad effectief omgaan met zo'n machtige tegenstander?

Beeld: Shutterstock

Dit zijn de 2 belangrijkste woorden voor de ondernemingsraad

Laten we beginnen met een raadseltje: wat zijn de 2 belangrijkste woorden voor iedere ondernemingsraad?

Beeld: Shutterstock

De 7 dilemma's van een or: deze fundamentele keuzes moet je maken om...

Veel nieuwe or's starten met een basiscursus over de Wet op de ondernemingsraden (Wor). Dat is een goede basis, maar binnen de kaders van de Wor kan een or keuzes maken over de wijze van functioneren. Op deze 7 punten moet een (nieuwe) or fundamentele keuzes maken.

Beeld: Shutterstock

De or en de kunst van het stellen van de juiste vragen

Goede communicatie is essentieel voor de ondernemingsraad. Het draait vooral om het stellen van de juiste vragen. Zo til je je communicatie naar een hoger niveau.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.