Dennis Schwartz
Dennis Schwartz is advocaat bij Sprengers Advocaten in Utrecht. Ook is hij lid van de redactieraad van ORnet & OR magazine.
Dennis Schwartz is advocaat bij Sprengers Advocaten in Utrecht. Ook is hij lid van de redactieraad van ORnet & OR magazine.
Volgens de Wor heeft de ondernemingsraad adviesrecht als de ondernemer een externe deskundige inschakelt voor een kwestie die mogelijk tot een adviesaanvraag leidt. In de praktijk wordt dit vaak 'vergeten'. Wanneer is de inschakeling van een externe deskundige verplicht om advies in te winnen en wat zijn de gevolgen als dit niet gebeurt?
Volgens de geactualiseerde Corporate Governance Code moet er meer aandacht komen voor 'duurzame langetermijn-waardecreatie'. Welke wijzigingen van de Code hebben raakvlakken met de rol van de ondernemingsraad?
De Wor kent één duidelijke hoofdpersoon: de 'in de onderneming werkzame persoon'. Welke situaties kunnen zich voordoen? En wie is wel en geen in de onderneming werkzame persoon?
Ondernemingsraden worden met regelmaat geconfronteerd met juridische vraagstukken. Een deel daarvan betreft ingewikkelde kwesties als: hoe richten we de medezeggenschap in, of hoe werkt nu precies het primaat van de politiek?
Ons kantoor staat vlakbij de in Utrecht wereldberoemde Voorstraat. Ik loop sinds de middelbare school (die er ook vlakbij staat) geregeld door de Voorstraat. Het is een vrij bijzondere straat midden in het centrum.
Als inspiratie voor mijn eerste column dacht ik even in de database van OR-net te kijken naar de columns van mijn collega's. Opvallend genoeg trof ik daar aardig wat columns aan die aanvingen met de melding dat de columnist pas op het laatste moment begonnen was met schrijven. Iets met agendamanagement en onvoorziene omstandigheden...
Hoewel er belangrijke onderwerpen in staan, geniet artikel 28 van de Wet op de ondernemingsraden (Wor) weinig bekendheid. Toch geeft het artikel de ondernemingsraad een bevoegdheid om zelf aan de slag te gaan.
Een termijn waarbinnen een ondernemingsraad tegen het bestreden besluit in beroep had kunnen gaan bij de Ondernemingskamer is verstreken. De or kan dan wel de kantonrechter nog verzoeken om naleving van de wet. De kantonrechter oordeelt in dit geval dat het besluit van de ondernemer niet adviesplichtig is, hoewel in het verleden voor eenzelfde besluit wel advies is gevraagd.