Positie op actualiteit

Als inspiratie voor mijn eerste column dacht ik even in de database van OR-net te kijken naar de columns van mijn collega's. Opvallend genoeg trof ik daar aardig wat columns aan die aanvingen met de melding dat de columnist pas op het laatste moment begonnen was met schrijven. Iets met agendamanagement en onvoorziene omstandigheden...

Ik voelde meteen verwantschap! Het voordeel van niet zo lang van tevoren beginnen met schrijven is wel dat je de actualiteit kunt meenemen. Zo kan ik, heet van de naald, de uitwerking van het arbeidsmarktpakket van de minister SZW bespreken.

Flex minder, vast minder

In de ‘voortgangsbrief’ wordt het akkoord in de SER toegelicht voor de verbeteringen in de arbeidsmarkt. Het doel van de voorstellen is enerzijds om meer zekerheid te scheppen voor mensen in flexibele arbeidsrelaties. En aan de andere kant om flexibiliteit te bieden aan ondernemingen om wendbaarder te zijn. U herkent de leus ‘flex minder flex en vast minder vast’ van de vorige pogingen de arbeidsmarkt de verbeteren.

Niet erg baanbrekend

De belangrijkste voorstellen zijn een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers, een verbod op nul-uren contracten, gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden voor uitzendkrachten. En ook een verkorting van de periode dat zij een tijdelijk contract mogen hebben. De periode waarna weer een tijdelijk contract aangeboden mag worden wordt verlengd van 6 maanden naar 5 jaar. De re-integratieverplichting voor ‘kleine’ werkgevers vervalt na 1 jaar, en het wordt mogelijk werknemers in geval van een calamiteit 20% minder te laten werken (de “CP-regeling”). Het is allemaal niet erg baanbrekend en de teneur is dat de minister netjes binnen de lijntjes kleurt die door de sociale partners zijn opgetekend.

Ook een rol voor de or!

Even ‘control-F’en’ door de ‘voortgangsbrief’ leert dat het woord ‘ondernemingsraad’ maar één keer terugkomt in het 32 pagina’s tellende document. Dat wil niet zeggen dat ondernemingsraden geen belangrijke rol spelen bij de veranderingen die worden beoogd. De ondernemingsraad kan invloed uitoefenen op het aannamebeleid, gelijke behandeling bevorderen, meedenken over regeling omtrent ziekteverzuim et cetera. Het loont de moeite om in de volgende or-vergadering naar de actualiteit te kijken en te zien waar positie kan worden gepakt. Hopelijk met wat meer baanbrekende resultaten tot gevolg!

Dennis Schwartz is advocaat bij Sprengers Advocaten

Lees ook:

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

De algemene gang van zaken binnen een onderneming: wat kun je daar nu eigenlijk mee? Voor veel ondernemingsraden voelt het Artikel 24-overleg vaak als een verplicht nummer, simpelweg omdat het wettelijk is voorgeschreven. Toch biedt het meer kansen dan slechts een verplicht overlegmoment.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Checklist: Hoe staat het met het mobiliteitsbeleid in jouw...

Organisaties zoeken manieren om vraag en talenten van medewerkers af te stemmen. Een mobiliteitsbeleid biedt mogelijkheden. Een aantal aandachtspunten voor de or om dit beleid te toetsen.

Beeld: Shutterstock

Initiatiefrecht: de or als aanjager van verandering

Het initiatiefrecht uit Artikel 23 van de Wor is een krachtig, maar vaak onbenut instrument. Door onderwerpen te agenderen waar de bestuurder nog niet mee bezig is of voorgenomen besluiten aan te passen, kan de or echt voor verandering zorgen.

Beeld: Shutterstock

Mag een or bestaan uit minder dan 3 leden?

Als een or uit 3 leden bestaat en 1 lid wegvalt, mag de or dan nog functioneren met slechts 2 leden? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een vraag over medezeggenschap.

Beeld: Shutterstock

BOB-model helpt or overleg met bestuurder te structureren

Het besluitvormingsmodel BOB helpt de or in advies- en instemmingstrajecten. Ook agendapunten doorlopen de fasen beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming. In dit laatste artikel van de serie laat BOB zien hoe de or een goed gesprek voert met de bestuurder.

Beeld: Shutterstock

Checklist: Aan de slag met het or-jaarverslag

In een or-jaarverslag geeft de ondernemingsraad een overzicht van de or-activiteiten van het afgelopen jaar. Het opstellen van een jaarverslag door de or is verplicht. Aan de hand van de volgende stappen komt de or tot een jaarverslag.

Beeld: Shutterstock

Kunnen we een or-lid tijdens haar zwangerschapsverlof vervangen?

'Een van onze or-leden gaat met zwangerschapsverlof. Kunnen we haar voor die tijd vervangen?' In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

Or-werk is meer dan vergaderen: do's & don'ts voor goed informeel...

De belangrijkste gesprekspartner van de ondernemingsraad is de directeur-bestuurder. Or en bestuurder treffen elkaar niet alleen in de formele vergaderingen, maar ook bij informeel overleg in verschillende situaties. Even zaken kortsluiten is goed, maar wat zijn de do's en don'ts bij informeel overleg?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.