Positie op actualiteit

Als inspiratie voor mijn eerste column dacht ik even in de database van OR-net te kijken naar de columns van mijn collega's. Opvallend genoeg trof ik daar aardig wat columns aan die aanvingen met de melding dat de columnist pas op het laatste moment begonnen was met schrijven. Iets met agendamanagement en onvoorziene omstandigheden...

Ik voelde meteen verwantschap! Het voordeel van niet zo lang van tevoren beginnen met schrijven is wel dat je de actualiteit kunt meenemen. Zo kan ik, heet van de naald, de uitwerking van het arbeidsmarktpakket van de minister SZW bespreken.

Flex minder, vast minder

In de ‘voortgangsbrief’ wordt het akkoord in de SER toegelicht voor de verbeteringen in de arbeidsmarkt. Het doel van de voorstellen is enerzijds om meer zekerheid te scheppen voor mensen in flexibele arbeidsrelaties. En aan de andere kant om flexibiliteit te bieden aan ondernemingen om wendbaarder te zijn. U herkent de leus ‘flex minder flex en vast minder vast’ van de vorige pogingen de arbeidsmarkt de verbeteren.

Niet erg baanbrekend

De belangrijkste voorstellen zijn een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers, een verbod op nul-uren contracten, gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden voor uitzendkrachten. En ook een verkorting van de periode dat zij een tijdelijk contract mogen hebben. De periode waarna weer een tijdelijk contract aangeboden mag worden wordt verlengd van 6 maanden naar 5 jaar. De re-integratieverplichting voor ‘kleine’ werkgevers vervalt na 1 jaar, en het wordt mogelijk werknemers in geval van een calamiteit 20% minder te laten werken (de “CP-regeling”). Het is allemaal niet erg baanbrekend en de teneur is dat de minister netjes binnen de lijntjes kleurt die door de sociale partners zijn opgetekend.

Ook een rol voor de or!

Even ‘control-F’en’ door de ‘voortgangsbrief’ leert dat het woord ‘ondernemingsraad’ maar één keer terugkomt in het 32 pagina’s tellende document. Dat wil niet zeggen dat ondernemingsraden geen belangrijke rol spelen bij de veranderingen die worden beoogd. De ondernemingsraad kan invloed uitoefenen op het aannamebeleid, gelijke behandeling bevorderen, meedenken over regeling omtrent ziekteverzuim et cetera. Het loont de moeite om in de volgende or-vergadering naar de actualiteit te kijken en te zien waar positie kan worden gepakt. Hopelijk met wat meer baanbrekende resultaten tot gevolg!

Dennis Schwartz is advocaat bij Sprengers Advocaten

Lees ook:

Beeld: Shutterstock

Blijf in je rol: als or-lid ben je expert van de werkvloer, niet van...

Als or-lid hoef je lang niet overal verstand van te hebben. Je kennis breng je in op één vlak: je bent expert van de werkvloer. Je rol is om de bestuurder te vertellen wat er leeft onder je collega's, niet om dat vuistdikke adviesrapport te begrijpen.

Beeld: Shutterstock

Heeft or rechten bij vastleggen instructies leidinggevenden voor...

Dat de or instemmingsrecht heeft als het gaat om het vaststellen, veranderen en intrekken van een verzuimbeleid, is algemeen bekend. Maar hoe zit het met de instructie die leidinggevenden krijgen om uitgevallen medewerkers te begeleiden? Welke mogelijkheden heeft de or om ervoor te zorgen dat leidinggevenden niet te veel gaan pushen?

Beeld: Shutterstock

Onveilige werksfeer bij ministerie I&W onder vergrootglas: FNV stelt...

Vakbond FNV stelt een onderzoek in naar de werkcultuur op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De omgangsvormen zijn sociaal onveilig, denigrerend en racistisch, zeggen ambtenaren en or-leden. Leidinggevenden intimideren en raden het melden van klachten af.

Beeld: Shutterstock

Rechter: terecht ontslag wegens negatieve uitlatingen over...

De vrijheid van meningsuiting van een medewerker mag worden ingeperkt als het de veiligheid op school aantast, oordeelt het hof in een hogerberoepszaak. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Minneboo Fotografie

OR-lid ASML: 'Als twintiger wil ik de stem van mijn generatie laten...

Als werknemer van een sub-sub-subafdeling blijft veel van wat in een miljardenbedrijf gebeurt, buiten beeld. Behalve als je in de or zit. In de rubriek Or-lid aan het woord delen or-leden hun ervaringen en uitdagingen. Deze keer: Myrthe Scheepers, or-lid bij chipmachinefabrikant ASML, die als twintiger de stem van haar generatie wil vertegenwoordigen.

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?  

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?

Organisatiewijzigingen zijn doorgaans complexe zaken. Er gaat het nodige denkwerk aan vooraf, diverse scenario's worden doorgenomen. Uiteindelijk, voorafgaand aan de invoering, moeten de plannen als voorgenomen besluit aan de ondernemingsraad worden voorgelegd. Soms is de or al in diverse fases betrokken geweest, maar meestal zien de plannen eruit als een 'voor-je-genomen' besluit. Hoe moet je hier als or mee omgaan?

Beeld: Shutterstock

Checklist: zo kijk je als or naar bezuinigingsmaatregelen

Bijna elke organisatie krijgt weleens met bezuinigingen te maken. De bestuurder presenteert het vaak als noodzakelijk kwaad om (financieel) gezond te blijven. Maar is dat zo? En, als bezuinigingen echt onvermijdelijk zijn, hoe sta je als or voor de belangen van zowel de medewerkers als de organisatie? Met deze checklist in de hand zie je niets over het hoofd.

Beeld: Shutterstock

Rechter: stichting mag 4 or's samenvoegen tot 1 na wijziging...

Een zorgstichting wijzigde in 2022 haar structuur en paste de medezeggenschap aan, van een cor en 3 deel-or's naar één or. Ondanks negatief advies van de cor werd het besluit doorgevoerd. De rechter oordeelde dat dit terecht was. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.