Kansengelijkheid

Kansengelijkheid

Ons kantoor staat vlakbij de in Utrecht wereldberoemde Voorstraat. Ik loop sinds de middelbare school (die er ook vlakbij staat) geregeld door de Voorstraat. Het is een vrij bijzondere straat midden in het centrum.

Toen ik nog op de middelbare school zat, bevonden zich in een zijstraat van de Voorstraat bijvoorbeeld nog ramen voor prostituees, er zit een coffeeshop en destijds ook veel winkeltjes waarvan niemand precies wist wat ze er verkochten. In de straat liepen ook veel daklozen, verslaafden en geregeld verwarde mensen. Voor ons als middelbare scholier dus reden genoeg om daar in de pauzes regelmatig een kijkje te nemen.

Grote contrasten in de Voorstraat

Nu ik weer in Utrecht werk loop ik vaak een rondje door de stad om ingewikkelde medezeggenschapsdossiers eens rustig te overdenken. Lopende door de Voorstraat valt mij op dat die eigenlijk heel erg is veranderd. De straat bevat nu allemaal hippe koffietentjes, vintage kledingzaken en organic eetzaken. Uiteraard bevolkt door al even hippe figuren, met havermelk-lattés en bijzondere brilmonturen die zonder blikken of blozen minimaal 5 euro betalen voor een kop koffie.

Wat echter niet is veranderd is de aanwezigheid van de daklozen. Ik zie nog steeds dezelfde mensen rondlopen in de straat, die overigens qua kleding niet altijd te onderscheiden zijn van het overige hippe publiek. Dat is toch bijzonder. Hoe kan het dat de dure koffietentjes als paddenstoelen uit de grond schieten en het daar altijd druk is, terwijl dezelfde daklozen van jaren geleden nog steeds bedelend door de straat lopen, op zoek naar weggegooid flesje met statiegeld?

Armoedebestrijding

In de troonrede en de Prinsjesdagstukken is veel aandacht voor armoedebestrijding. Het doel is kansengelijkheid en bestaanszekerheid te vergroten. Hoewel ik mij zeer afvraag of deze maatregelen enig soelaas zullen bieden aan de ‘bewoners’ van de Voorstraat, is dit op zich een goede ontwikkeling. De constatering deed mij ook breder nadenken. De gemeente Utrecht voert beleid op de verbetering van de Voorstraat, maar dat beleid lijkt enkel voordelen te hebben voor de hippe jonge mensen in de straat, waarvan je je kunt afvragen of die het nodig hebben. Zouden wij ons niet af moeten vragen: voor wie brengt het gevoerde beleid nou eigenlijk verbetering?

Lees meer over

Beeld: Shutterstock

Onveilige werksfeer bij ministerie I&W onder vergrootglas: FNV stelt...

Vakbond FNV stelt een onderzoek in naar de werkcultuur op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De omgangsvormen zijn sociaal onveilig, denigrerend en racistisch, zeggen ambtenaren en or-leden. Leidinggevenden intimideren en raden het melden van klachten af.

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?  

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?

Organisatiewijzigingen zijn doorgaans complexe zaken. Er gaat het nodige denkwerk aan vooraf, diverse scenario's worden doorgenomen. Uiteindelijk, voorafgaand aan de invoering, moeten de plannen als voorgenomen besluit aan de ondernemingsraad worden voorgelegd. Soms is de or al in diverse fases betrokken geweest, maar meestal zien de plannen eruit als een 'voor-je-genomen' besluit. Hoe moet je hier als or mee omgaan?

Beeld: Shutterstock

Checklist: zo kijk je als or naar bezuinigingsmaatregelen

Bijna elke organisatie krijgt weleens met bezuinigingen te maken. De bestuurder presenteert het vaak als noodzakelijk kwaad om (financieel) gezond te blijven. Maar is dat zo? En, als bezuinigingen echt onvermijdelijk zijn, hoe sta je als or voor de belangen van zowel de medewerkers als de organisatie? Met deze checklist in de hand zie je niets over het hoofd.

Beeld: Shutterstock

Rechter: stichting mag 4 or's samenvoegen tot 1 na wijziging...

Een zorgstichting wijzigde in 2022 haar structuur en paste de medezeggenschap aan, van een cor en 3 deel-or's naar één or. Ondanks negatief advies van de cor werd het besluit doorgevoerd. De rechter oordeelde dat dit terecht was. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Pas op voor deze 3 valkuilen van het instemmingsrecht

In de praktijk van het instemmingsrecht op grond van Artikel 27 Wor komt de ondernemingsraad regelmatig voor verrassingen te staan. Of beter gezegd: valkuilen. Aan de hand van voorbeelden schetsen we 3 van deze valkuilen.

beeld: Shutterstock

Checklist: de interne werkwijze van de or

Leden van de ondernemingsraad combineren hun or-werk met hun reguliere taken. Een slimme werkindeling is essentieel om dit goed te organiseren. De checklist hieronder helpt or-leden hun taken effectief aan te pakken.

Beeld: Shutterstock

Kunnen medewerkers hun vertrouwen in de or opzeggen, en wat zijn de...

Een deel van de organisatie heeft collectief het vertrouwen in de or opgezegd. Wat betekent dit voor de ondernemingsraad? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een medezeggenschapsvraag.

BOB-model: effectievere or-vergaderingen en betere besluitvorming

BOB-model: effectievere or-vergaderingen en betere besluitvorming

Het BOB-model, dat wordt gebruikt in advies- en instemmingstrajecten, doorloopt de fasen van beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming. Dit model helpt ondernemingsraden om interne vergaderingen gestructureerd en effectief te laten verlopen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.