Toen ik nog op de middelbare school zat, bevonden zich in een zijstraat van de Voorstraat bijvoorbeeld nog ramen voor prostituees, er zit een coffeeshop en destijds ook veel winkeltjes waarvan niemand precies wist wat ze er verkochten. In de straat liepen ook veel daklozen, verslaafden en geregeld verwarde mensen. Voor ons als middelbare scholier dus reden genoeg om daar in de pauzes regelmatig een kijkje te nemen.
Grote contrasten in de Voorstraat
Nu ik weer in Utrecht werk loop ik vaak een rondje door de stad om ingewikkelde medezeggenschapsdossiers eens rustig te overdenken. Lopende door de Voorstraat valt mij op dat die eigenlijk heel erg is veranderd. De straat bevat nu allemaal hippe koffietentjes, vintage kledingzaken en organic eetzaken. Uiteraard bevolkt door al even hippe figuren, met havermelk-lattés en bijzondere brilmonturen die zonder blikken of blozen minimaal 5 euro betalen voor een kop koffie.
Wat echter niet is veranderd is de aanwezigheid van de daklozen. Ik zie nog steeds dezelfde mensen rondlopen in de straat, die overigens qua kleding niet altijd te onderscheiden zijn van het overige hippe publiek. Dat is toch bijzonder. Hoe kan het dat de dure koffietentjes als paddenstoelen uit de grond schieten en het daar altijd druk is, terwijl dezelfde daklozen van jaren geleden nog steeds bedelend door de straat lopen, op zoek naar weggegooid flesje met statiegeld?
Armoedebestrijding
In de troonrede en de Prinsjesdagstukken is veel aandacht voor armoedebestrijding. Het doel is kansengelijkheid en bestaanszekerheid te vergroten. Hoewel ik mij zeer afvraag of deze maatregelen enig soelaas zullen bieden aan de ‘bewoners’ van de Voorstraat, is dit op zich een goede ontwikkeling. De constatering deed mij ook breder nadenken. De gemeente Utrecht voert beleid op de verbetering van de Voorstraat, maar dat beleid lijkt enkel voordelen te hebben voor de hippe jonge mensen in de straat, waarvan je je kunt afvragen of die het nodig hebben. Zouden wij ons niet af moeten vragen: voor wie brengt het gevoerde beleid nou eigenlijk verbetering?