Kansengelijkheid

Kansengelijkheid

Ons kantoor staat vlakbij de in Utrecht wereldberoemde Voorstraat. Ik loop sinds de middelbare school (die er ook vlakbij staat) geregeld door de Voorstraat. Het is een vrij bijzondere straat midden in het centrum.

Toen ik nog op de middelbare school zat, bevonden zich in een zijstraat van de Voorstraat bijvoorbeeld nog ramen voor prostituees, er zit een coffeeshop en destijds ook veel winkeltjes waarvan niemand precies wist wat ze er verkochten. In de straat liepen ook veel daklozen, verslaafden en geregeld verwarde mensen. Voor ons als middelbare scholier dus reden genoeg om daar in de pauzes regelmatig een kijkje te nemen.

Grote contrasten in de Voorstraat

Nu ik weer in Utrecht werk loop ik vaak een rondje door de stad om ingewikkelde medezeggenschapsdossiers eens rustig te overdenken. Lopende door de Voorstraat valt mij op dat die eigenlijk heel erg is veranderd. De straat bevat nu allemaal hippe koffietentjes, vintage kledingzaken en organic eetzaken. Uiteraard bevolkt door al even hippe figuren, met havermelk-lattés en bijzondere brilmonturen die zonder blikken of blozen minimaal 5 euro betalen voor een kop koffie.

Wat echter niet is veranderd is de aanwezigheid van de daklozen. Ik zie nog steeds dezelfde mensen rondlopen in de straat, die overigens qua kleding niet altijd te onderscheiden zijn van het overige hippe publiek. Dat is toch bijzonder. Hoe kan het dat de dure koffietentjes als paddenstoelen uit de grond schieten en het daar altijd druk is, terwijl dezelfde daklozen van jaren geleden nog steeds bedelend door de straat lopen, op zoek naar weggegooid flesje met statiegeld?

Armoedebestrijding

In de troonrede en de Prinsjesdagstukken is veel aandacht voor armoedebestrijding. Het doel is kansengelijkheid en bestaanszekerheid te vergroten. Hoewel ik mij zeer afvraag of deze maatregelen enig soelaas zullen bieden aan de ‘bewoners’ van de Voorstraat, is dit op zich een goede ontwikkeling. De constatering deed mij ook breder nadenken. De gemeente Utrecht voert beleid op de verbetering van de Voorstraat, maar dat beleid lijkt enkel voordelen te hebben voor de hippe jonge mensen in de straat, waarvan je je kunt afvragen of die het nodig hebben. Zouden wij ons niet af moeten vragen: voor wie brengt het gevoerde beleid nou eigenlijk verbetering?

Lees meer over

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

De algemene gang van zaken binnen een onderneming: wat kun je daar nu eigenlijk mee? Voor veel ondernemingsraden voelt het Artikel 24-overleg vaak als een verplicht nummer, simpelweg omdat het wettelijk is voorgeschreven. Toch biedt het meer kansen dan slechts een verplicht overlegmoment.

Beeld: Shutterstock

Initiatiefrecht: de or als aanjager van verandering

Het initiatiefrecht uit Artikel 23 van de Wor is een krachtig, maar vaak onbenut instrument. Door onderwerpen te agenderen waar de bestuurder nog niet mee bezig is of voorgenomen besluiten aan te passen, kan de or echt voor verandering zorgen.

Beeld: Shutterstock

Kunnen we een or-lid tijdens haar zwangerschapsverlof vervangen?

'Een van onze or-leden gaat met zwangerschapsverlof. Kunnen we haar voor die tijd vervangen?' In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

Or-werk is meer dan vergaderen: do's & don'ts voor goed informeel...

De belangrijkste gesprekspartner van de ondernemingsraad is de directeur-bestuurder. Or en bestuurder treffen elkaar niet alleen in de formele vergaderingen, maar ook bij informeel overleg in verschillende situaties. Even zaken kortsluiten is goed, maar wat zijn de do's en don'ts bij informeel overleg?

Beeld: Shutterstock

Dit zijn de finalisten in de strijd om de titel OR van het Jaar 2024

Uit alle aanmeldingen voor de verkiezing OR van het Jaar 2024 heeft de jury 3 ondernemingsraden genomineerd als finalisten. Deze or's hebben laten zien dat ze zich op een bijzondere manier inzetten voor hun rol binnen de organisatie, en daarmee een voorbeeld zijn voor andere or's.

beeld: Shutterstock

3 tips om je bestuurder te overtuigen: mik op structuur, aandacht en...

Elke ondernemingsraad wil de bestuurder overtuigen, maar hoe krijg je hem mee? Er zijn geen garanties, maar 3 ingrediënten helpen altijd: aandacht trekken, welwillendheid creëren en je verhaal logisch structureren.

Beeld: Shutterstock

Het beste van 2024: dit wilde elk or-lid afgelopen jaar lezen op ORnet

Na 12 maanden kennisartikelen, interviews, actualiteiten, checklists, jurisprudentie en voorbeelddocumenenten over medezeggenschap, is het op de laatste dag van het jaar tijd om de balans op te maken. Dit zijn de 12 best gelezen artikelen van 2024: van elke maand het best scorende artikel wat in die maand is gepubliceerd.

Zo bevorder je synergie: voor sterke band binnen or en met achterban

Zo bevorder je synergie: voor sterke band binnen or en met achterban

Binnen de or is samenwerking de sleutel tot kracht. Wanneer leden elkaar aanvullen en als een eenheid naar buiten treden, ontstaat synergie: het resultaat is meer dan de som der delen. Zo bevorder je de synergie, zowel binnen de or als in de relatie met de achterban.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.