RI&E: Zo krijg je zicht op risico's

RI&E: Zo krijg je zicht op risico's

De ondernemingsraad speelt een belangrijke rol bij gezond en veilig werken in de organisatie. Zo kan de verplichte risico-inventarisatie en -evaluatie niet worden vastgesteld zonder instemming van de or. Tijd om stil te staan bij dit belangrijke instrument.

Veel bedrijven hebben nog steeds geen RI&E. Of geen goede. Of een onvolledige. Of een waarvan de actualiteit te wensen overlaat. Is er wel een RI&E, dan verzuimen veel ondernemingen hieraan ook een plan van aanpak te koppelen.

RI&E

Op deze manier blijven noodzakelijke maatregelen achterwege om werknemers veilig en gezond te laten werken. Hoe komt het toch dat er bedrijven zijn die nog altijd geen RI&E hebben? Soms is dat uit gemakzucht, soms uit onwil. Maar heel vaak ligt het aan iets anders. Het blijkt in sommige gevallen gewoon niet eenvoudig te zijn om de risico’s op en rond het werk waar te nemen. Met als resultaat: een onbewust onvolledige risico-inventarisatie.

Verkeerde afwegingen

Is er sprake van een gebrek aan kennis bij werkgevers over de risico’s in hun organisatie, dan kan het zomaar gebeuren dat zij verkeerde afwegingen maken. Soms speelt bij die verkeerde afwegingen simpelweg een gebrek aan kennis over de RI&E mee. Dat kennisgebrek zorgt ervoor dat met name werkgevers in het midden- en kleinbedrijf soms verzuimen om een risico-inventarisatie en -evaluatie uit te voeren. Of om ‘m actueel te houden.

Zit het wel goed met jouw kennis over de RI&E? KLIK HIER en doe het RI&E-testje.
> Lees meer over de RI&E, DOWNLOAD HIER de gratis whitepaper.

Vergroot de invloed van de or op veilig en gezond werken met een actieve inbreng in de RI&E. Je leert er meer over tijdens de OR informatie Workshopdag op 11 mei 2017. Klik hier voor meer informatie en inschrijven

Lees meer over

Beeld: Shutterstock

Arbeidsinspectie: fysieke belasting pakketdiensten moet omlaag

De grote pakketdiensten in Nederland, waaronder PostNL, DHL, UPS, GLS, FedEx en DPD, laten hun medewerkers in de depots te zwaar tillen en bukken, zo ontdekte de Arbeidsinspectie. Dit vergroot het risico op rug- en nekklachten, vooral door het hoge werktempo.

Volgens het RIVM zijn er in 2040 2,1 miljoen werkenden met mantelzorgtaken.

Zo kom je als or op voor collega's die hun werk combineren met...

Van de Nederlanders besteedt ongeveer een kwart naast hun baan tijd aan mantelzorg, en door de vergrijzing neemt dit aantal alleen maar toe. Als or is het jouw taak om de werkgever erop te wijzen dat er goed voor deze werknemers gezorgd moet worden.

Beeld: Shutterstock

Vroegpensioen: partijen bereiken akkoord over vroeger stoppen met...

Vakbonden, werkgevers en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben een akkoord bereikt over de vroegpensioenregeling. Het akkoord kwam tot stand na veel protest. De huidige regeling zou eind volgend jaar aflopen.

Beeld: Shutterstock

De rechten en plichten van de Arbowet

Werknemers hebben recht op een gezonde en veilige werkomgeving. De Arbeidsomstandighedenwet, beter bekend als de Arbowet, zorgt ervoor dat dit gewaarborgd wordt.

Beeld: Shutterstock

Or moet toezien op naleving privacyregels bij zieke collega

Hoe zit het met de privacy van een werknemer bij ziekte, en hoe kan de ondernemingsraad toezien op de naleving van de regels voor ziekte en privacy?

Beeld: Shutterstock

Hittestress op het werk: rol van or bij afspraken over gezonde...

Door klimaatverandering zal het aantal werknemers dat op de werkplek met hitte te maken krijgt flink toenemen. Dit heeft gevolgen voor veiligheid en gezondheid. Het is daarom belangrijk om afspraken te maken over hoe hittestress op de werkplek kan worden aangepakt, waarbij de or een rol speelt.

Beeld: Shutterstock

Overbelasting door tillen: zo kan de or helpen dit te voorkomen

Veel werknemers moeten regelmatig tillen voor hun werk, wat kan leiden tot gezondheidsschade. Dit kan de or doen om overbelasting door tillen te voorkomen.

Illustratie: Arend van Dam

Zorgmedewerkers het vaakst last van agressie op de werkvloer

Zorgprofessionals in heel Nederland legden deze week twee minuten het werk stil om aandacht te vragen voor agressie op de werkvloer. De zorg ziet het vaakst agressie tegen medewerkers, en dat is in tien jaar tijd fors toegenomen. Ook melden zorgmedewerkers incidenten vaker niet dan wel.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.