Dit zijn de uitgangspunten van de Wet op de Ondernemingsraden
De basis van elke handeling van een ondernemingsraad is de Wet op de ondernemingsraden (Wor). In dit artikel beschrijven we de uitgangspunten van deze wet.
De basis van elke handeling van een ondernemingsraad is de Wet op de ondernemingsraden (Wor). In dit artikel beschrijven we de uitgangspunten van deze wet.
De 'activistische ambtenaar' staat volop in de schijnwerpers. Maar wat houdt dit precies in, en welke rol speelt de medezeggenschap in georganiseerde tegenspraak? Ambtenaren en experts delen hun inzichten: "Laat je trainen in het bewustzijn van je kracht."
Wie even buiten de regels van het systeem valt, loopt snel vast in bureaucratische rompslomp. De 'paarse krokodil' uit een oude reclame is synoniem geworden voor dit eindeloze gedoe. Steven maakte het zelf mee en waarschuwt or's ervoor te waken.
Wil je de samenwerking en communicatie in de or verbeteren, erken dan dat iedereen anders tegen zaken aankijkt. Het respecteren van deze verschillen is de basis voor effectieve samenwerking. Begin met het vaststellen van de kleuren in de or.
Bij het tekenen van een arbeidsovereenkomst ga je onbewust een psychologisch contract aan, met bepaalde verwachtingen over werk en werkgever. Na verloop van tijd kan dit beeld veranderen, zelfs als je functie op papier hetzelfde blijft. Wat kan de or doen bij dit psychologisch contract?
Medezeggenschap bij multinationals is complex. Doordat besluiten vaak in het buitenland worden genomen, heeft de ondernemingsraad beperkte invloed. In dit artikel verkennen we de kenmerken, sterke kanten en uitdagingen van medezeggenschap binnen multinationals.
Geheimhouding speelt vaak een rol bij ondernemingsraadzaken. Maar waar liggen de grenzen? Bestuurders kunnen dit niet altijd afdwingen, en de or hoeft het niet altijd te accepteren.
Het jaar 2025 moet een jaar van hoop en herstel worden, schrijft Steven in zijn eerste column van dit jaar. Na een jaar vol tegenslag en reflectie is het tijd voor nieuwe inzichten en een frisse start. Dit keer schrijft Steven over rolstoelvriendelijkheid, een onderwerp waar hij dagelijks mee te maken heeft.
De algemene gang van zaken binnen een onderneming: wat kun je daar nu eigenlijk mee? Voor veel ondernemingsraden voelt het Artikel 24-overleg vaak als een verplicht nummer, simpelweg omdat het wettelijk is voorgeschreven. Toch biedt het meer kansen dan slechts een verplicht overlegmoment.
Ongewenst gedrag komt voor in veel organisaties. Ondernemingsraden en VGWM-commissies kunnen hierin een rol spelen. Veel organisaties hebben echter nog geen beleid voor ongewenste omgangsvormen en missen vaak een vertrouwenspersoon, terwijl dit verplicht is voor organisaties met minimaal 10 werknemers.