Het beste van 2024: dit wilde elk or-lid afgelopen jaar lezen op ORnet

Het beste van 2024: dit wilde elk or-lid afgelopen jaar lezen op ORnet
Beeld: Shutterstock

Na 12 maanden kennisartikelen, interviews, actualiteiten, checklists, jurisprudentie en voorbeelddocumenenten over medezeggenschap, is het op de laatste dag van het jaar tijd om de balans op te maken. Dit zijn de 12 best gelezen artikelen van 2024: van elke maand het best scorende artikel wat in die maand is gepubliceerd.

Voordat we naar de beste artikelen per maand gaan, hieronder de algemene top-10 van alle artikelen op ORnet. Dit zijn de 10 best gelezen artikelen van 2024:

Een aantal artikelen uit deze top-10 (waaronder de eerste 2), vind je niet terug in onderstaande lijst met het best gelezen artikel per maand. Voor de lijst hieronder keken we alleen naar artikelen die in diezelfde maand gepubliceerd zijn. Soms is een artikel in de maand van publicatie niet het best gelezen (omdat het pas laat in de maand geplaatst is) maar blijft het de rest van het jaar goed gevonden worden.

De best gelezen artikelen van 2024 per maand

  1. 1


  1. 2


  1. 3


  1. 4


  1. 5


  1. 6


  1. 7


  1. 8


  1. 9


  1. 10


  1. 11


  1. 12

Demian van der Reijden

Demian van der Reijden

Hoofdredacteur OR/net & OR/magazine

Demian van der Reijden is sinds februari 2024 hoofdredacteur van OR/net en OR/magazine. Daarnaast is hij voorzitter van de ondernemingsraad van VMN media. Voor zijn overstap naar OR/net en OR/magazine schreef hij als senior redacteur jarenlang over horeca bij vakblad Misset Horeca, ook een uitgave van VMN media.

demianvanderreijden@vmnmedia.nl

Beeld: Shutterstock

Heeft de or instemmingsrecht bij wijzigingen in het...

Heeft de or instemmingsrecht bij een (nieuwe) regeling in het personeelshandboek over overlijden en rouw? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoordt elke week een expert een vakinhoudelijke vraag.

Beeld: Shutterstock

Checklist pensioenbeleid: in welke situatie heeft de or invloed?

Deze checklist geeft overzichtelijk weer in welke situaties een ondernemingsraad invloed kan uitoefenen op het pensioenbeleid van de organisatie.

Beeld: Shutterstock

Rechter: or-lid mag niet ontslagen worden alleen omdat hij lastig is

De Consumentenbond wilde een werknemer ontslaan die als lastig werd ervaren. Deze vlieger ging niet op: de werknemer was lid van de or, waardoor er volgens de kantonrechter in Rotterdam sprake was van een opzegverbod. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Illustratie: Arend van Dam

Or staat steeds vaker buitenspel door groeiende internationalisering...

Internationalisering en een vakbond op afstand verzwakken de positie van de or in de interactie met de bestuurder. Advocaat Rudi van der Stege en CNV's Michiel Wallaard schetsen situaties waarin je op je hoede moet zijn.

Grensoverschrijdend gedrag aanpakken: dit is de rol en taak van de or

Grensoverschrijdend gedrag aanpakken: dit is de rol en taak van de or

Grensoverschrijdend gedrag komt vaak jarenlang voor binnen een organisatie, zonder dat iemand het durft aan te kaarten. Dit blijft vaak onopgemerkt totdat de situatie escaleert, met alle gevolgen van dien. Wat kan, moet en wil de or op dit gebied doen?

Beeld: Shutterstock

Model instellingsbesluit vaste agendacommissie

Bij grote ondernemingen met meerdere vestigingen kan het nuttig zijn om een agendacommissie in te stellen voor de or- en overlegvergaderingen. Dit document informeert de bestuurder over de oprichting van de commissie.

Beeld: Shutterstock

Bestuurder 'vergeet' advies te vragen bij inzet externe adviseur: wat...

Volgens de Wor heeft de ondernemingsraad adviesrecht als de ondernemer een externe deskundige inschakelt voor een kwestie die mogelijk tot een adviesaanvraag leidt. In de praktijk wordt dit vaak 'vergeten'. Wanneer is de inschakeling van een externe deskundige verplicht om advies in te winnen en wat zijn de gevolgen als dit niet gebeurt?

Beeld: Shutterstock

Zo vergroot je als or je invloed binnen een mondiaal concern

Binnen de Europese lidstaten is medezeggenschap op een bepaalde manier wettelijk geregeld. Maar hoe zit dat bij bedrijven die internationaal opereren? En hoe kun je als or samenwerken met internationale collega's binnen jouw organisatie om de medezeggenschap te versterken?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.