Samen verschuiven

Samen verschuiven

Tijdens de laatste or-cursus hadden we het over de gouden driehoek en de relatie tussen ondernemingsraad, Raad van Toezicht (RvT) en - van Bestuur (RvB).

Interessant onderwerp en goed om eens plenair te bespreken. Er bleken namelijk wel wat misopvattingen te bestaan. Zo waren or-leden verbaasd dat de RvT niet zo hoogfrequent met de RvB vergadert. En dat er eigenlijk ook zo’n duidelijke relatie is tussen de RvT en de or, terwijl die anders wordt ervaren.

Opnieuw kwam vanuit de ondernemingsraad de wens naar voren om in de toekomst meer contact te hebben met de RvT. Maar waarom dan, met welk doel en hoe gaan we dat bereiken? Het was best lastig om bovenstaande vragen met elkaar te beantwoorden, alleen al omdat we weer even in de huid van de toezichthouder moesten kruipen. Hoe maken we ons aanbod om meer contact te hebben ook aantrekkelijk voor hen?

Organisatieverandering

Organisaties veranderen steeds vaker van lineaire, hiërarchische organisaties naar netwerkorganisaties. Tijdens mijn opleiding tot toezichthouder was er aandacht voor de invloed van deze verandering op het toezichthouden. Een netwerkorganisatie waarin tijdelijke samenwerkingsvormen en zelforganisatie centraal staan, vraagt een andere aanpak van de bestuurder en daarmee ook van de RvT. In netwerkorganisaties verschuift de rol van een RvT van de controlerende naar een meer adviserende en coachende rol.

Nu dacht ik tijdens die cursus ineens: natuurlijk, wij moeten als or ook mee in diezelfde verandering! We zijn tenslotte ook één van de hoeken van de driehoek. Als wij niet meeveranderen raakt de driehoek uit verhouding en creëren we, mogelijk onbedoeld, lange zijden. En ik stel mij zo voor dat die dan ook moeilijker overbrugbaar worden.

(On)Gewenst advies

In beginsel hebben we als or ook een meer controlerende rol: we behandelen de stukken die ons worden aangeleverd door de RvB. Bij de behandeling kijken we kritisch mee, bevragen we de opsteller(s) van het stuk en de medewerkers op wie het betrekking gaat hebben. Daarna geven we onze bevinden terug in ons antwoord naar de RvB. Steeds vaker bevat dat antwoord ook adviezen. Niet alleen wanneer daarom gevraagd wordt, bij een adviesplichtig of instemmingsplichtig stuk. Maar ook wanneer een stuk ter informatie aan ons wordt voorgelegd.

Als je denkt aan de verschuiving in organisatiestructuur die plaatsvindt, en de invloed die dit al heeft op het werk van de RvB en de RvT, dan zou de focus van de or ook mee moeten verschuiven. Die focus moeten we dan verleggen van de meer controlerende, naar de meer adviserende rol; en uitdragen dat wij als or ook op dat gebied kunnen bijdragen.

Marloes Steenhuisen, or UMC Utrecht

Lees ook:

Marloes Steenhuisen

Marloes Steenhuisen

Marloes Steenhuisen is lid van het dagelijks bestuur van de or van het UMC.

Beeld: Shutterstock

Rol van de or bij diversiteit in de top van het bedrijf onder de...

De ondernemingsraad signaleert en agendeert belangrijke thema's zoals diversiteit en inclusie. Met wettelijke taken rond gelijke behandeling en het bevorderen van minderheden op de werkvloer, beïnvloedt de or de man-vrouwverhouding in de (sub)top.

Beeld: Shutterstock

Blijf in je rol: als or-lid ben je expert van de werkvloer, niet van...

Als or-lid hoef je lang niet overal verstand van te hebben. Je kennis breng je in op één vlak: je bent expert van de werkvloer. Je rol is om de bestuurder te vertellen wat er leeft onder je collega's, niet om dat vuistdikke adviesrapport te begrijpen.

Beeld: Shutterstock

Onveilige werksfeer bij ministerie I&W onder vergrootglas: FNV stelt...

Vakbond FNV stelt een onderzoek in naar de werkcultuur op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De omgangsvormen zijn sociaal onveilig, denigrerend en racistisch, zeggen ambtenaren en or-leden. Leidinggevenden intimideren en raden het melden van klachten af.

Beeld: Minneboo Fotografie

OR-lid ASML: 'Als twintiger wil ik de stem van mijn generatie laten...

Als werknemer van een sub-sub-subafdeling blijft veel van wat in een miljardenbedrijf gebeurt, buiten beeld. Behalve als je in de or zit. In de rubriek Or-lid aan het woord delen or-leden hun ervaringen en uitdagingen. Deze keer: Myrthe Scheepers, or-lid bij chipmachinefabrikant ASML, die als twintiger de stem van haar generatie wil vertegenwoordigen.

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?  

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?

Organisatiewijzigingen zijn doorgaans complexe zaken. Er gaat het nodige denkwerk aan vooraf, diverse scenario's worden doorgenomen. Uiteindelijk, voorafgaand aan de invoering, moeten de plannen als voorgenomen besluit aan de ondernemingsraad worden voorgelegd. Soms is de or al in diverse fases betrokken geweest, maar meestal zien de plannen eruit als een 'voor-je-genomen' besluit. Hoe moet je hier als or mee omgaan?

Beeld: Shutterstock

Checklist: zo kijk je als or naar bezuinigingsmaatregelen

Bijna elke organisatie krijgt weleens met bezuinigingen te maken. De bestuurder presenteert het vaak als noodzakelijk kwaad om (financieel) gezond te blijven. Maar is dat zo? En, als bezuinigingen echt onvermijdelijk zijn, hoe sta je als or voor de belangen van zowel de medewerkers als de organisatie? Met deze checklist in de hand zie je niets over het hoofd.

Beeld: Shutterstock

Rechter: stichting mag 4 or's samenvoegen tot 1 na wijziging...

Een zorgstichting wijzigde in 2022 haar structuur en paste de medezeggenschap aan, van een cor en 3 deel-or's naar één or. Ondanks negatief advies van de cor werd het besluit doorgevoerd. De rechter oordeelde dat dit terecht was. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Richtbedragen voor or-scholing 2025 vastgesteld

De SER heeft de richtbedragen voor scholing van ondernemingsraden in 2025 bekendgemaakt. Op voordracht van de Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) zijn de bedragen voor zowel maatwerk- als open cursussen iets hoger dan vorig jaar.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.