Samen verschuiven

Samen verschuiven

Tijdens de laatste or-cursus hadden we het over de gouden driehoek en de relatie tussen ondernemingsraad, Raad van Toezicht (RvT) en - van Bestuur (RvB).

Interessant onderwerp en goed om eens plenair te bespreken. Er bleken namelijk wel wat misopvattingen te bestaan. Zo waren or-leden verbaasd dat de RvT niet zo hoogfrequent met de RvB vergadert. En dat er eigenlijk ook zo’n duidelijke relatie is tussen de RvT en de or, terwijl die anders wordt ervaren.

Opnieuw kwam vanuit de ondernemingsraad de wens naar voren om in de toekomst meer contact te hebben met de RvT. Maar waarom dan, met welk doel en hoe gaan we dat bereiken? Het was best lastig om bovenstaande vragen met elkaar te beantwoorden, alleen al omdat we weer even in de huid van de toezichthouder moesten kruipen. Hoe maken we ons aanbod om meer contact te hebben ook aantrekkelijk voor hen?

Organisatieverandering

Organisaties veranderen steeds vaker van lineaire, hiërarchische organisaties naar netwerkorganisaties. Tijdens mijn opleiding tot toezichthouder was er aandacht voor de invloed van deze verandering op het toezichthouden. Een netwerkorganisatie waarin tijdelijke samenwerkingsvormen en zelforganisatie centraal staan, vraagt een andere aanpak van de bestuurder en daarmee ook van de RvT. In netwerkorganisaties verschuift de rol van een RvT van de controlerende naar een meer adviserende en coachende rol.

Nu dacht ik tijdens die cursus ineens: natuurlijk, wij moeten als or ook mee in diezelfde verandering! We zijn tenslotte ook één van de hoeken van de driehoek. Als wij niet meeveranderen raakt de driehoek uit verhouding en creëren we, mogelijk onbedoeld, lange zijden. En ik stel mij zo voor dat die dan ook moeilijker overbrugbaar worden.

(On)Gewenst advies

In beginsel hebben we als or ook een meer controlerende rol: we behandelen de stukken die ons worden aangeleverd door de RvB. Bij de behandeling kijken we kritisch mee, bevragen we de opsteller(s) van het stuk en de medewerkers op wie het betrekking gaat hebben. Daarna geven we onze bevinden terug in ons antwoord naar de RvB. Steeds vaker bevat dat antwoord ook adviezen. Niet alleen wanneer daarom gevraagd wordt, bij een adviesplichtig of instemmingsplichtig stuk. Maar ook wanneer een stuk ter informatie aan ons wordt voorgelegd.

Als je denkt aan de verschuiving in organisatiestructuur die plaatsvindt, en de invloed die dit al heeft op het werk van de RvB en de RvT, dan zou de focus van de or ook mee moeten verschuiven. Die focus moeten we dan verleggen van de meer controlerende, naar de meer adviserende rol; en uitdragen dat wij als or ook op dat gebied kunnen bijdragen.

Marloes Steenhuisen, or UMC Utrecht

Lees ook:

Marloes Steenhuisen

Marloes Steenhuisen

Marloes Steenhuisen is lid van het dagelijks bestuur van de or van het UMC.

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

De algemene gang van zaken binnen een onderneming: wat kun je daar nu eigenlijk mee? Voor veel ondernemingsraden voelt het Artikel 24-overleg vaak als een verplicht nummer, simpelweg omdat het wettelijk is voorgeschreven. Toch biedt het meer kansen dan slechts een verplicht overlegmoment.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Checklist: Hoe staat het met het mobiliteitsbeleid in jouw...

Organisaties zoeken manieren om vraag en talenten van medewerkers af te stemmen. Een mobiliteitsbeleid biedt mogelijkheden. Een aantal aandachtspunten voor de or om dit beleid te toetsen.

Beeld: Shutterstock

Initiatiefrecht: de or als aanjager van verandering

Het initiatiefrecht uit Artikel 23 van de Wor is een krachtig, maar vaak onbenut instrument. Door onderwerpen te agenderen waar de bestuurder nog niet mee bezig is of voorgenomen besluiten aan te passen, kan de or echt voor verandering zorgen.

Beeld: Shutterstock

Mag een or bestaan uit minder dan 3 leden?

Als een or uit 3 leden bestaat en 1 lid wegvalt, mag de or dan nog functioneren met slechts 2 leden? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een vraag over medezeggenschap.

Beeld: Shutterstock

Checklist: Aan de slag met het or-jaarverslag

In een or-jaarverslag geeft de ondernemingsraad een overzicht van de or-activiteiten van het afgelopen jaar. Het opstellen van een jaarverslag door de or is verplicht. Aan de hand van de volgende stappen komt de or tot een jaarverslag.

Beeld: Shutterstock

Kunnen we een or-lid tijdens haar zwangerschapsverlof vervangen?

'Een van onze or-leden gaat met zwangerschapsverlof. Kunnen we haar voor die tijd vervangen?' In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Beeld: Shutterstock

Dit zijn de finalisten in de strijd om de titel OR van het Jaar 2024

Uit alle aanmeldingen voor de verkiezing OR van het Jaar 2024 heeft de jury 3 ondernemingsraden genomineerd als finalisten. Deze or's hebben laten zien dat ze zich op een bijzondere manier inzetten voor hun rol binnen de organisatie, en daarmee een voorbeeld zijn voor andere or's.

Beeld: Shutterstock

Het beste van 2024: dit wilde elk or-lid afgelopen jaar lezen op ORnet

Na 12 maanden kennisartikelen, interviews, actualiteiten, checklists, jurisprudentie en voorbeelddocumenenten over medezeggenschap, is het op de laatste dag van het jaar tijd om de balans op te maken. Dit zijn de 12 best gelezen artikelen van 2024: van elke maand het best scorende artikel wat in die maand is gepubliceerd.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.