Stokpaarden

Stokpaarden

Al mijn stokpaardjes zijn de afgelopen tijd in hoog tempo voorbij gegaloppeerd. Van graaiende private equity-aandeelhouders, die gezonde bedrijven ruïneren met godslasterlijke incompany-leningen, tot aan hevige gevechten over informatie met bestuurders en advocaten. En van gesjoemel met uitwisselbaarheid van functies en afspiegeling tot het onheus vermijden van or-betrokkenheid.

De gewetensvraag die zich opdringt is of ik moet aanvaarden dat de mores in de maatschappij is veranderd en dat wetten en regels achterhaald zijn door een nieuwe werkelijkheid. Of dat ik met de wet als een bomgordel, moet blijven dreigen om de boel op te blazen. Niet de leukste rol om te vervullen.

Van principe naar belang

Ook stokpaarden zijn kuddedieren. Mijn stokpaard der stokpaarden is dat we van principes als basis om de maatschappij te regelen zijn overgestapt naar belangen, en dat de mensheid daarvan in de war raakt. Ik hou van mijn opperste stokpaard.

Bedrijven zijn geen pinautomaten voor aandeelhouders ”

Het probleem waar ik tegenaan loop is dat op papier de huidige werkelijkheid heel logisch lijkt, maar dat mijn echte werkelijkheid over mensen gaat. Op papier kan ik verklaren dat bedrijven veranderen in winstmachines voor hun aandeelhouders. Maar mijn principe is dat bedrijven een maatschappelijke activiteit zijn en een gemeenschap van belanghebbenden. Geen pinautomaat voor aandeelhouders, maar een activiteit van mensen.

Andere tijden

Het tweede probleem waar ik tegenaan loop, is dat onze wetgeving gebaseerd is op andere tijden. Bijvoorbeeld: reorganisaties (ze zijn er weer!) worden de laatste tijd nogal eens vormgegeven door lager management boventalligheid bij elkaar te laten sprokkelen op hun afdeling. Dat lijstje past niet in het afspiegelingsbeginsel dat nog steeds geldig is. Dat gaat over het rechtvaardig en objectief verdelen van de pijn.

Alles overziend hou ik me nog maar even vast aan de wet. Ook al word ik op mijn oude dag een Don Quichote op mijn stokpaard Rocinante.

André van Deijk

Lees ook:

Tip! Elke ondernemer moet minstens tweemaal per jaar de algemene gang van zaken bespreken met de ondernemingsraad. Vaak voert de bestuurder het hoogste woord en de or hoort dociel de boodschap aan. Tijdens de studiedag Artikel 24 overleg, hoeksteen van de medezeggenschap leer je hoe de or er met een actieve houding veel meer uit kan halen. Check het programma!

Tip! De relatie met de achterban is voor menig or een bron van informatie, maar ook van zorg. Volg daarom de training Communiceren met de achterban. Leer in één dag hoe je het beste communiceert met al die verschillende doelgroepen in je organisatie.

André van Deijk is senior adviseur bij OR Consultancy. Hij ondersteunt ondernemingsraden vooral bij overnames, fusies, organisatieveranderingen, financieringsvraagstukken en investeringen. Daarnaast is hij bestuurslid van de branchevereniging van medezeggenschapsbedrijven BVMZ.

OR-lid aan het woord

Or-lid Nationale Opera & Ballet: 'Ik wil me hard maken voor onze...

In Or-lid aan het Woord delen or-leden hun ervaringen en uitdagingen. Deze keer: Marelva de Bruin, over haar rol binnen de ondernemingsraad bij de Nationale Opera & Ballet, haar komst bij de or en de vertegenwoordiging van de freelancers.

Beeld: Shutterstock
communicatie

Praktijkvoorbeeld bemiddeling bedrijfscommissie bij conflict or en...

Bij een conflict tussen een or en de bestuurder zijn er verschillende manieren om dit op te lossen met externe hulp. Voordat de rechter wordt ingeschakeld, kan de bedrijfscommissie van de SER bemiddelen. In een serie artikelen behandelen we praktijkvoorbeelden van deze bemiddeling.

Beeld: Shutterstock
werkwijze or

De medezeggenschap van de 'activistische ambtenaar' in de...

De 'activistische ambtenaar' staat volop in de schijnwerpers. Maar wat houdt dit precies in, en welke rol speelt de medezeggenschap in georganiseerde tegenspraak? Ambtenaren en experts delen hun inzichten: "Laat je trainen in het bewustzijn van je kracht."

werkwijze or

Volgens Steven: pas op voor de paarse krokodil

Wie even buiten de regels van het systeem valt, loopt snel vast in bureaucratische rompslomp. De 'paarse krokodil' uit een oude reclame is synoniem geworden voor dit eindeloze gedoe. Steven maakte het zelf mee en waarschuwt or's ervoor te waken.

Voor abonnees
Voor abonnees
Houding en opstelling or

Voor abonnees Checklist: 9 vaardigheden die een bestuurder moet leren

Leden van de ondernemingsraad volgen regelmatig cursussen om vaardigheden te ontwikkelen. Dat is prima, maar hoe zit het eigenlijk met de bestuurder?

Beeld: Shutterstock
communicatie

Or-leden zijn ook mensen: omgaan met verschillen en emoties

Or-werk is mensenwerk. In een bedrijf spelen emoties en ingrijpende gebeurtenissen een rol. Hoe ga je daar als or mee om? Dit artikel biedt handvatten voor open communicatie, een veilige cultuur en aandacht voor emoties.

or-voorzitter

Een goede or-voorzitter geeft (veel) complimenten

De functie van een or-voorzitter is niet alleen strijden tegen onrecht, maar vooral de discussie in goede banen leiden. En daarbij geven ze veel complimenten, betoogt or-voorzitter, gedragspsycholoog en 'complimentenprofessor' Marius Rietdijk.

Beeld: Shutterstock
Adviesrecht

'We zijn het oneens met voorgenomen besluit. Kunnen we afzien van het...

'We hebben een adviesaanvraag ontvangen over een ingrijpende reorganisatie waar we niet achter staan. Kunnen we afzien van het geven van advies?' In Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een vraag over medezeggenschap.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.