Spreekpop

Spreekpop

Wat hebben sommige mensen genoten van de kroning van Prins Charles tot koning van Groot Brittannië. En wat hebben anderen gegruwd van de aanblik van al die pracht en praal. Kosten noch moeite waren gespaard en dat allemaal voor de benoeming van een 'symbolisch hoofd' van een democratische samenleving.

De kroning kostte naar een voorlopige schatting 100 miljoen pond! In een land waar 14 miljoen inwoners leven onder de armoedegrens - een inkomen van nog geen 90 pond per week - is dat bizar te noemen. Uitgaande van de 100 miljoen pond voor de benoeming van de spreekpop van de minister-president én de 169 miljoen voor het ter aarde bestellen van diens voorgangerster - komt dat overeen met het totale jaarinkomen van bijna 58.000 van zijn onderdanen.

Goed voor het toerisme!?

Zo’n kroning is wel goed voor het toerisme, argumenteren voorstanders van het (media)spektakel. Leuk, denken die 14 miljoen onderdanen, wat merk ik daarvan? Helemaal niets natuurlijk, want zij behoren niet tot de ondernemers die een hotel, restaurant of een café uitbaten en daardoor van die toeristen kunnen profiteren. Zelfs de werknemers in die sector merken daar niets van: die maken lange dagen in vaak slechte werkomstandigheden, tegen een salaris dat op zijn best hoger is dan het minimumloon.

In 2017 presenteerde een belangenorganisatie een rapport, waarin de opstellers concludeerden dat het Britse koningshuis de belastingbetaler 345 miljoen pond per jaar kost. Dat is inclusief de uitgaven die moeten worden gedaan voor de optrekjes van die uitvreters.

Nietsnutten

Die nietsnutten, die nooit de handen uit de mouwen staken anders dan om een zwaard te hanteren en het geld te tellen dat als gevolg daarvan binnenstroomde, kunnen natuurlijk geen intrek nemen in een rijtjeshuis: de droom van elke onder de armoedegrens levende landgenoot.

Het primaat zit ook hier in de weg

In ons landje is het weinig anders. Maar ook hier is er geen politieke partij te vinden die zich laat voorstaan op het beperken van de vergoeding van onze spreekpop (en zijn hofhouding); laat staan het opheffen van die afdeling. Helaas is er op grond van het primaat van de politiek geen enkele ondernemingsraad die daar op de een of andere manier invloed op kan uitoefenen …

Lees meer over

Beeld: Shutterstock

Rol van de or bij diversiteit in de top van het bedrijf onder de...

De ondernemingsraad signaleert en agendeert belangrijke thema's zoals diversiteit en inclusie. Met wettelijke taken rond gelijke behandeling en het bevorderen van minderheden op de werkvloer, beïnvloedt de or de man-vrouwverhouding in de (sub)top.

Beeld: Shutterstock

Blijf in je rol: als or-lid ben je expert van de werkvloer, niet van...

Als or-lid hoef je lang niet overal verstand van te hebben. Je kennis breng je in op één vlak: je bent expert van de werkvloer. Je rol is om de bestuurder te vertellen wat er leeft onder je collega's, niet om dat vuistdikke adviesrapport te begrijpen.

Beeld: Shutterstock

Onveilige werksfeer bij ministerie I&W onder vergrootglas: FNV stelt...

Vakbond FNV stelt een onderzoek in naar de werkcultuur op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De omgangsvormen zijn sociaal onveilig, denigrerend en racistisch, zeggen ambtenaren en or-leden. Leidinggevenden intimideren en raden het melden van klachten af.

Beeld: Minneboo Fotografie

OR-lid ASML: 'Als twintiger wil ik de stem van mijn generatie laten...

Als werknemer van een sub-sub-subafdeling blijft veel van wat in een miljardenbedrijf gebeurt, buiten beeld. Behalve als je in de or zit. In de rubriek Or-lid aan het woord delen or-leden hun ervaringen en uitdagingen. Deze keer: Myrthe Scheepers, or-lid bij chipmachinefabrikant ASML, die als twintiger de stem van haar generatie wil vertegenwoordigen.

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?  

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?

Organisatiewijzigingen zijn doorgaans complexe zaken. Er gaat het nodige denkwerk aan vooraf, diverse scenario's worden doorgenomen. Uiteindelijk, voorafgaand aan de invoering, moeten de plannen als voorgenomen besluit aan de ondernemingsraad worden voorgelegd. Soms is de or al in diverse fases betrokken geweest, maar meestal zien de plannen eruit als een 'voor-je-genomen' besluit. Hoe moet je hier als or mee omgaan?

Beeld: Shutterstock

Checklist: zo kijk je als or naar bezuinigingsmaatregelen

Bijna elke organisatie krijgt weleens met bezuinigingen te maken. De bestuurder presenteert het vaak als noodzakelijk kwaad om (financieel) gezond te blijven. Maar is dat zo? En, als bezuinigingen echt onvermijdelijk zijn, hoe sta je als or voor de belangen van zowel de medewerkers als de organisatie? Met deze checklist in de hand zie je niets over het hoofd.

Beeld: Shutterstock

Rechter: stichting mag 4 or's samenvoegen tot 1 na wijziging...

Een zorgstichting wijzigde in 2022 haar structuur en paste de medezeggenschap aan, van een cor en 3 deel-or's naar één or. Ondanks negatief advies van de cor werd het besluit doorgevoerd. De rechter oordeelde dat dit terecht was. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Richtbedragen voor or-scholing 2025 vastgesteld

De SER heeft de richtbedragen voor scholing van ondernemingsraden in 2025 bekendgemaakt. Op voordracht van de Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) zijn de bedragen voor zowel maatwerk- als open cursussen iets hoger dan vorig jaar.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.