AI en jouw or

AI en jouw or

Digitalisering van werk en dagelijks leven is een realiteit die we niet weg kunnen wensen, maar doen we het goed? Ik was teleurgesteld toen bazen van techbedrijven waarschuwden dat AI gevaarlijk is. Zulke hypes verwacht je van mensen die het in het afgelopen decennium hebben gehad over het gekke idee dat computers slimmer worden dan mensen.

Het grote gevaar is niet kunstmatige intelligentie. Het gevaar is het gebrek aan echte intelligentie, namelijk menselijke intelligentie. Het gevaar is dat er besluitvormers zijn die wonderen verwachten van digitale oplossingen. En er is geen tekort aan verkopers die zulke verwachtingen scheppen.

Computers die slimmer zijn dan mensen

Wat mis ging bij de Belastingdienst is niet AI maar het feit dat de besluitvormers geloofden dat computers slimmer kunnen zijn dan mensen. Voor de toeslag-affaire zei een ‘specialist’ in een talkshow: “computers zijn nu zo slim dat ze jou beter kennen dan je jezelf kent. Ze weten al of jij wel of niet belasting gaat betalen, zelfs voordat jij dat zelf weet.” Helaas waren de presentator en iedereen in de studio onder de indruk.

Welk probleem lossen we op met dit programma? ”

Hoe reageert jullie or als de directie met een oplossing komt zoals het wervingsprogramma dat Unilever zou hebben geholpen om hun vrouwenquotum te bereiken? Zwijg je omdat je niet veel weet over AI, of stel je de volgende vraag: “Welk probleem lossen we op met dit programma?” Het antwoord zal natuurlijk zijn dat dat vooroordelen uit het systeem haalt.

De vooroordelen van de programmeur

Een goede reactie hierop is: “AI is software. Net als bij elke andere software worden vooroordelen van de programmeur of degene die de software bestelt gewoon in het systeem geprogrammeerd.” Het zijn de besluitvormers van Unilever die hebben besloten dat een bepaald percentage vrouwen leidinggevende posities moet bekleden, en niet het computerprogramma.

AI is gewoon geprogrammeerde instructie ”

Overheden en organisaties zouden moeten bepalen welke beslissingen niet aan AI kunnen worden overgelaten. AI is gewoon geprogrammeerde instructie. We moeten niet in de war raken door de verbazingwekkende rekenkracht. 

Gelukkig leerde ik jaren geleden een goede definitie van AI in een cursus computerprogrammeren.

Makheni Zonneveld is specialist inclusie

Lees ook:

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

De algemene gang van zaken binnen een onderneming: wat kun je daar nu eigenlijk mee? Voor veel ondernemingsraden voelt het Artikel 24-overleg vaak als een verplicht nummer, simpelweg omdat het wettelijk is voorgeschreven. Toch biedt het meer kansen dan slechts een verplicht overlegmoment.

Beeld: Shutterstock

Recordaantal meldingen van fusies en overnames bij SER in 2024

De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft in 2024 een recordaantal meldingen ontvangen van fusies en overnames. Met 950 aanmeldingen werd het vorige record uit 2021 overtroffen, terwijl in de tussenliggende jaren het aantal meldingen juist afnam.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Checklist: Hoe staat het met het mobiliteitsbeleid in jouw...

Organisaties zoeken manieren om vraag en talenten van medewerkers af te stemmen. Een mobiliteitsbeleid biedt mogelijkheden. Een aantal aandachtspunten voor de or om dit beleid te toetsen.

Beeld: Shutterstock

Initiatiefrecht: de or als aanjager van verandering

Het initiatiefrecht uit Artikel 23 van de Wor is een krachtig, maar vaak onbenut instrument. Door onderwerpen te agenderen waar de bestuurder nog niet mee bezig is of voorgenomen besluiten aan te passen, kan de or echt voor verandering zorgen.

Beeld: Shutterstock

Mag een or bestaan uit minder dan 3 leden?

Als een or uit 3 leden bestaat en 1 lid wegvalt, mag de or dan nog functioneren met slechts 2 leden? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een vraag over medezeggenschap.

Beeld: Shutterstock

Instemmingsrecht of adviesrecht? 5 veelvoorkomende misvattingen en de...

Adviesplichtig of instemmingsplichtig? Het gaat vaak mis bij voorgenomen besluiten aan de or. Soms weet de or niet eens dat hij mag adviseren of instemmen. In dit artikel bespreken we misverstanden en oplossingen.

Beeld: Shutterstock

Checklist: Aan de slag met het or-jaarverslag

In een or-jaarverslag geeft de ondernemingsraad een overzicht van de or-activiteiten van het afgelopen jaar. Het opstellen van een jaarverslag door de or is verplicht. Aan de hand van de volgende stappen komt de or tot een jaarverslag.

Beeld: Shutterstock

Kunnen we een or-lid tijdens haar zwangerschapsverlof vervangen?

'Een van onze or-leden gaat met zwangerschapsverlof. Kunnen we haar voor die tijd vervangen?' In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.