AI en jouw or

AI en jouw or

Digitalisering van werk en dagelijks leven is een realiteit die we niet weg kunnen wensen, maar doen we het goed? Ik was teleurgesteld toen bazen van techbedrijven waarschuwden dat AI gevaarlijk is. Zulke hypes verwacht je van mensen die het in het afgelopen decennium hebben gehad over het gekke idee dat computers slimmer worden dan mensen.

Het grote gevaar is niet kunstmatige intelligentie. Het gevaar is het gebrek aan echte intelligentie, namelijk menselijke intelligentie. Het gevaar is dat er besluitvormers zijn die wonderen verwachten van digitale oplossingen. En er is geen tekort aan verkopers die zulke verwachtingen scheppen.

Computers die slimmer zijn dan mensen

Wat mis ging bij de Belastingdienst is niet AI maar het feit dat de besluitvormers geloofden dat computers slimmer kunnen zijn dan mensen. Voor de toeslag-affaire zei een ‘specialist’ in een talkshow: “computers zijn nu zo slim dat ze jou beter kennen dan je jezelf kent. Ze weten al of jij wel of niet belasting gaat betalen, zelfs voordat jij dat zelf weet.” Helaas waren de presentator en iedereen in de studio onder de indruk.

Welk probleem lossen we op met dit programma? ”

Hoe reageert jullie or als de directie met een oplossing komt zoals het wervingsprogramma dat Unilever zou hebben geholpen om hun vrouwenquotum te bereiken? Zwijg je omdat je niet veel weet over AI, of stel je de volgende vraag: “Welk probleem lossen we op met dit programma?” Het antwoord zal natuurlijk zijn dat dat vooroordelen uit het systeem haalt.

De vooroordelen van de programmeur

Een goede reactie hierop is: “AI is software. Net als bij elke andere software worden vooroordelen van de programmeur of degene die de software bestelt gewoon in het systeem geprogrammeerd.” Het zijn de besluitvormers van Unilever die hebben besloten dat een bepaald percentage vrouwen leidinggevende posities moet bekleden, en niet het computerprogramma.

AI is gewoon geprogrammeerde instructie ”

Overheden en organisaties zouden moeten bepalen welke beslissingen niet aan AI kunnen worden overgelaten. AI is gewoon geprogrammeerde instructie. We moeten niet in de war raken door de verbazingwekkende rekenkracht. 

Gelukkig leerde ik jaren geleden een goede definitie van AI in een cursus computerprogrammeren.

Makheni Zonneveld is specialist inclusie

Lees ook:

Beeld: Shutterstock

Blijf in je rol: als or-lid ben je expert van de werkvloer, niet van...

Als or-lid hoef je lang niet overal verstand van te hebben. Je kennis breng je in op één vlak: je bent expert van de werkvloer. Je rol is om de bestuurder te vertellen wat er leeft onder je collega's, niet om dat vuistdikke adviesrapport te begrijpen.

Beeld: Shutterstock

Onveilige werksfeer bij ministerie I&W onder vergrootglas: FNV stelt...

Vakbond FNV stelt een onderzoek in naar de werkcultuur op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De omgangsvormen zijn sociaal onveilig, denigrerend en racistisch, zeggen ambtenaren en or-leden. Leidinggevenden intimideren en raden het melden van klachten af.

Beeld: Minneboo Fotografie

OR-lid ASML: 'Als twintiger wil ik de stem van mijn generatie laten...

Als werknemer van een sub-sub-subafdeling blijft veel van wat in een miljardenbedrijf gebeurt, buiten beeld. Behalve als je in de or zit. In de rubriek Or-lid aan het woord delen or-leden hun ervaringen en uitdagingen. Deze keer: Myrthe Scheepers, or-lid bij chipmachinefabrikant ASML, die als twintiger de stem van haar generatie wil vertegenwoordigen.

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?  

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?

Organisatiewijzigingen zijn doorgaans complexe zaken. Er gaat het nodige denkwerk aan vooraf, diverse scenario's worden doorgenomen. Uiteindelijk, voorafgaand aan de invoering, moeten de plannen als voorgenomen besluit aan de ondernemingsraad worden voorgelegd. Soms is de or al in diverse fases betrokken geweest, maar meestal zien de plannen eruit als een 'voor-je-genomen' besluit. Hoe moet je hier als or mee omgaan?

Beeld: Shutterstock

Checklist: zo kijk je als or naar bezuinigingsmaatregelen

Bijna elke organisatie krijgt weleens met bezuinigingen te maken. De bestuurder presenteert het vaak als noodzakelijk kwaad om (financieel) gezond te blijven. Maar is dat zo? En, als bezuinigingen echt onvermijdelijk zijn, hoe sta je als or voor de belangen van zowel de medewerkers als de organisatie? Met deze checklist in de hand zie je niets over het hoofd.

Beeld: Shutterstock

Rechter: stichting mag 4 or's samenvoegen tot 1 na wijziging...

Een zorgstichting wijzigde in 2022 haar structuur en paste de medezeggenschap aan, van een cor en 3 deel-or's naar één or. Ondanks negatief advies van de cor werd het besluit doorgevoerd. De rechter oordeelde dat dit terecht was. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Richtbedragen voor or-scholing 2025 vastgesteld

De SER heeft de richtbedragen voor scholing van ondernemingsraden in 2025 bekendgemaakt. Op voordracht van de Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) zijn de bedragen voor zowel maatwerk- als open cursussen iets hoger dan vorig jaar.

Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

Onze or is murw geslagen door conflicten met de bestuurder: wat...

Onze or is murw geslagen door voortdurende conflicten met de bestuurder. Inmiddels zijn 2 or-leden uit frustratie opgestapt. Hoe kunnen we hiermee omgaan? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.