Waarom ieder or-lid moet kunnen interviewen 

Waarom ieder or-lid moet kunnen interviewen 

Interviewen? Voor een ondernemingsraad? Je verbazing is begrijpelijk: tot nu toe kwam het onderwerp maar bij weinig or-trainingen ter sprake. Or-leden zijn toch geen journalisten?

Waarom is interviewen voor hen dan belangrijk? En toch… als jij leert interviewen, zal dat je functioneren als or-lid enorm verbeteren. 

Kijk eens naar de afbeelding hieronder. Komt hij je bekend voor? Waarschijnlijk wel, want het is een alledaagse scène uit een vergadering. Een manager schetst de stand van zaken binnen de organisatie en doet dat in typische managerstaal: met heel veel abstracte termen als ‘ontwikkelingen’, ‘verbeterpunten’, en ‘processen’. 

En de andere aanwezigen? Vragen die de spreker om een toelichting? Roepen ze iets als: ‘Welke ontwikkelingen bedoel je? En welke processen en verbeterpunten?’ Nee, meestal doen ze dat niet. Sterker nog, de meeste toeschouwers hebben al die vage begrippen niet eens geregistreerd. Hun gedachten zijn al lang afgedwaald naar iets leukers. 

Door-vragen

Vergelijk dat met de afbeelding hieronder. Daar zien we een verliefd stel. De man rechts heeft de ring al gekocht en knielt in het gras. En zij? Zij komt met de inmiddels bekende tekst:  

Inderdaad: dezelfde ontwikkelingen processen en verbeterpunten. Maar wat denk je? Vraagt deze man wél door? Wil hij precies weten wat de vrouw bedoelt? Ik denk het wel. Sterker nog, ik weet het wel zeker. Want deze mijnheer is emotioneel bij de situatie betrokken. Hij brandt van nieuwsgierigheid. 

Betrokken zijn

Die brandende nieuwsgierigheid, die is tekenend voor een goede journalist. En nu komt het: diezelfde nieuwsgierigheid is ook de voornaamste kwaliteit van een goed or-lid. Als de bestuurder zijn plan ontvouwt, kun jij niet wegdromen zoals de mensen op plaatje 1. Dan moet je net zo betrokken zijn als de man op plaatje 2. 

Oké, ik snap het. Niet iedere overlegvergadering voelt als een huwelijksaanzoek. Niet altijd weet de bestuurder diezelfde snaar te raken als de partner van je dromen. Niet altijd voel je die nieuwsgierigheid branden. 

Maar dat is het mooie van interviewen. Als je dat goed hebt geleerd, weet je die nieuwsgierigheid op te wekken, bij jezelf. Want je beseft: achter ieder saai praatje zit een interessant verhaal, een verhaal dat belangrijk is, voor de or en voor de achterban. En dat verhaal kun jij naar boven halen. 

Als je maar de juiste vragen stelt.  

Wil je weten hoe interviewen jouw functioneren als or lid kan verbeteren? Geef je dan snel op voor een van de trainingen 'Schrijven met effect'. Daar leer je precies welke vragen je op welk moment moet stellen.

Peter Passenier is freelance journalist en schrijftrainer. Hij schrijft met regelmaat artikelen voor vaktitels als ORnet en Arbo-online en de bijbehorende magazines.

Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

Ook de bestuurder zou eens een training medezeggenschap moeten volgen

De meeste or-leden weten aardig goed wat hun rechten en plichten zijn, en welke onderwerpen volgens de Wor aan de or moeten worden voorgelegd voor advies. En de meeste Wor-bestuurders weten dat ook prima. Toch zijn er heel wat bestuurders die de wetten en regels rond medezeggenschap onvoldoende kennen. Dan is het een goed idee als zo'n bestuurder zélf eens op training gaat. Zó overtuig je jouw bestuurder van het belang hiervan.

Effectief reageren op gesprekstrucs en manipulaties

Effectief reageren op gesprekstrucs en manipulaties

Een bestuurder die in elk overleg laat vallen dat hij eindverantwoordelijk is en dat alles op de een of andere manier altijd bij hem uitkomt… Feitelijk is dat waar. Tegelijk is het manipulatie. Hoe kan de ondernemingsraad daarmee omgaan?

Wij willen ook met managers overleggen

Wij willen ook met managers overleggen

De ondernemingsraad heeft regelmatig contact met afdelingsmanagers. De bestuurder heeft aangegeven dat zij de enige gesprekspartner van de or is. Daarom heeft de bestuurder de managers gevraagd om de overleggen met de or af te zeggen. Kan dit?

Stokpaarden

Stokpaarden

Al mijn stokpaardjes zijn de afgelopen tijd in hoog tempo voorbij gegaloppeerd. Van graaiende private equity-aandeelhouders, die gezonde bedrijven ruïneren met godslasterlijke incompany-leningen, tot aan hevige gevechten over informatie met bestuurders en advocaten. En van gesjoemel met uitwisselbaarheid van functies en afspiegeling tot het onheus vermijden van or-betrokkenheid.

Beeld: Shutterstock

Rol van de or bij diversiteit in de top van het bedrijf onder de...

De ondernemingsraad signaleert en agendeert belangrijke thema's zoals diversiteit en inclusie. Met wettelijke taken rond gelijke behandeling en het bevorderen van minderheden op de werkvloer, beïnvloedt de or de man-vrouwverhouding in de (sub)top.

Beeld: Shutterstock

Blijf in je rol: als or-lid ben je expert van de werkvloer, niet van...

Als or-lid hoef je lang niet overal verstand van te hebben. Je kennis breng je in op één vlak: je bent expert van de werkvloer. Je rol is om de bestuurder te vertellen wat er leeft onder je collega's, niet om dat vuistdikke adviesrapport te begrijpen.

Beeld: Shutterstock

Onveilige werksfeer bij ministerie I&W onder vergrootglas: FNV stelt...

Vakbond FNV stelt een onderzoek in naar de werkcultuur op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De omgangsvormen zijn sociaal onveilig, denigrerend en racistisch, zeggen ambtenaren en or-leden. Leidinggevenden intimideren en raden het melden van klachten af.

Beeld: Minneboo Fotografie

OR-lid ASML: 'Als twintiger wil ik de stem van mijn generatie laten...

Als werknemer van een sub-sub-subafdeling blijft veel van wat in een miljardenbedrijf gebeurt, buiten beeld. Behalve als je in de or zit. In de rubriek Or-lid aan het woord delen or-leden hun ervaringen en uitdagingen. Deze keer: Myrthe Scheepers, or-lid bij chipmachinefabrikant ASML, die als twintiger de stem van haar generatie wil vertegenwoordigen.

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?  

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?

Organisatiewijzigingen zijn doorgaans complexe zaken. Er gaat het nodige denkwerk aan vooraf, diverse scenario's worden doorgenomen. Uiteindelijk, voorafgaand aan de invoering, moeten de plannen als voorgenomen besluit aan de ondernemingsraad worden voorgelegd. Soms is de or al in diverse fases betrokken geweest, maar meestal zien de plannen eruit als een 'voor-je-genomen' besluit. Hoe moet je hier als or mee omgaan?

Beeld: Shutterstock

Checklist: zo kijk je als or naar bezuinigingsmaatregelen

Bijna elke organisatie krijgt weleens met bezuinigingen te maken. De bestuurder presenteert het vaak als noodzakelijk kwaad om (financieel) gezond te blijven. Maar is dat zo? En, als bezuinigingen echt onvermijdelijk zijn, hoe sta je als or voor de belangen van zowel de medewerkers als de organisatie? Met deze checklist in de hand zie je niets over het hoofd.

Beeld: Shutterstock

Rechter: stichting mag 4 or's samenvoegen tot 1 na wijziging...

Een zorgstichting wijzigde in 2022 haar structuur en paste de medezeggenschap aan, van een cor en 3 deel-or's naar één or. Ondanks negatief advies van de cor werd het besluit doorgevoerd. De rechter oordeelde dat dit terecht was. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Richtbedragen voor or-scholing 2025 vastgesteld

De SER heeft de richtbedragen voor scholing van ondernemingsraden in 2025 bekendgemaakt. Op voordracht van de Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) zijn de bedragen voor zowel maatwerk- als open cursussen iets hoger dan vorig jaar.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.