All-in loon: maandelijkse uitbetaling van vakantiegeld, mag dat zomaar?

All-in loon: maandelijkse uitbetaling van vakantiegeld, mag dat zomaar?
Beeld: Shutterstock

In mei ontvangen veel werknemers hun vakantiegeld. Komt dit altijd in mei, of kan het ook maandelijks met het loon worden uitbetaald? En geldt hetzelfde voor vakantiedagen? Wat houdt all-in loon in en wat zijn de regels?

Recht op vakantie met behoud van loon 

Elke werknemer heeft recht op een vakantieperiode van minimaal 4 keer het aantal uren dat hij per week werkt. Deze vrije dagen worden ook wel wettelijke vakantiedagen genoemd. Tijdens deze periode hebben werknemers recht op vakantie met behoud van loon. Dit betekent dat het loon tijdens de jaarlijkse vakantie moet worden doorbetaald.

Bovenwettelijke vakantiedagen

Een individuele arbeidsovereenkomst of een cao kan recht geven op bovenwettelijke vakantiedagen. Dit zijn extra vakantiedagen bovenop de wettelijke vakantiedagen. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat werknemers hun bovenwettelijke vakantiedagen kunnen opnemen en hiervoor de juiste compensatie ontvangen.

Vakantiegeld

Naast de vakantiedagen krijgen werknemers ook vakantiegeld uitbetaald. Het vakantiegeld bedraagt minimaal 8% van het bruto jaarsalaris van het afgelopen jaar. De werkgever moet het vakantiegeld minstens 1 keer per jaar uitbetalen. Voor werknemers met een all-in loon werkt dit anders. 

All-in loon: dit moet je weten  

Bij het all-in loon worden alle vergoedingen en toeslagen in 1 bedrag verwerkt. Dit betekent dat naast het salaris ook vakantiegeld, overuren, onregelmatigheidtoeslagen en andere extra’s worden uitbetaald.

Bij het all-in loon worden ook de vakantiedagen in feite al vooruitbetaald. Als de werknemer dan op een later moment zijn vakantiedagen wil opnemen, krijgt hij over deze dagen geen loon betaald. Ook ontvangt de werknemer niet jaarlijks het vakantiegeld.  

De vergoedingen en toeslagen worden bij het all-in loon dus samengevoegd in 1 bedrag. Werknemers mogen door toepassing van het all-in loon niet minder betaald krijgen dan het wettelijk minimumloon.

Daar bovenop moet het vakantiegeld worden gerekend. Dit betekent dat een werknemer met een all-in loon minimaal 108% van het minimumloon moet ontvangen. Bovendien moeten alle toeslagen gewoon worden uitbetaald.   

All-in loon voorwaarden  

Op grond van de wet is het niet toegestaan voor een werknemer om afstand te doen van zijn recht op vakantie in ruil voor een vergoeding. Wanneer een all-in loon wordt overeengekomen, lijkt het erop dat de werknemer afstand doet van zijn recht op vakantie. Om de werknemers te beschermen, is een all-in loon alleen toegestaan onder de volgende voorwaarden.

  • De werknemer werkt onregelmatig, tot maximaal 15 uur per maand.  
  • Het moet op een transparante en begrijpelijke wijze zijn vastgelegd dat er sprake is van een all-in loon. Dit kan gebeuren in de arbeidsovereenkomst en moet duidelijk worden vermeld op de maandelijkse loonstrook van de werknemer.
  • Zowel de werkgever als de werknemer moeten akkoord gaan met de  toepassing van een all-in loon.
  • De werknemer bouwt op gebruikelijke wijze vakantiedagen op. Hierbij moet hij daadwerkelijk de gelegenheid krijgen om zijn wettelijke minimumvakantie op te nemen, aangezien hij moet kunnen uitrusten of herstellen van het werk. Het uitbetalen van de vakantiedagen mag er niet toe leiden dat de werknemer geen vakantiedagen meer opneemt.
  • De opgenomen vakantiedagen moeten door de werkgever worden geregistreerd als vakantiedagen, waarbij de werkgever verantwoordelijk is voor het bijhouden en controleren ervan.
  • Een werkgever moet op de loonstrook specificeren welk deel van de betaling bestemd is voor loon, welk deel voor vakantiedagen en welk deel voor vakantiegeld. Dit voorkomt achteraf eventuele discussies.
  • De werknemer mag geen financieel nadeel ondervinden van het all-in loon.

Rol van de ondernemingsraad  

Loon valt onder arbeidsvoorwaarden, en vakbonden zoals de FNV zetten zich in voor het verbeteren van deze arbeidsvoorwaarden. Dit doen de bonden door met werkgevers cao’s af te sluiten waarin deze arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd.

Het is belangrijk dat de ondernemingsraad op de hoogte is van de geldende regels met betrekking tot arbeidsvoorwaarden, zoals het loon. De bevoegdheden van de ondernemingsraad met betrekking tot arbeidsvoorwaarden kunnen namelijk verschillen per onderneming en zijn ook afhankelijk van de cao die van toepassing is.

Dit artikel is geschreven door Miranda Hermens, procesjurist bij de FNV en Aïsha van Geertruij, stagiaire bij de FNV.  

Onderdeel van de collectie

Personeelsbeleid

De ondernemingsraad kan veel invloed uitoefenen op het personeelsbeleid. Een aantal thema's uitgelicht.

Beeld gecreëerd met behulp van Dall-e.

Ongevallen door taalproblemen: wat de or kan doen

Maar liefst 750.000 werknemers in ons land hebben moeite met lezen en schrijven in het Nederlands. Hierdoor begrijpen zij vaak veiligheidsinstructies...

Beeld: Shutterstock

Vergaderen met aandacht: met deze tips overleef je de vergaderdip

Als or-lid zit je vaak in overlegvergaderingen. Soms dwaal je af tijdens een lang betoog van de bestuurder en raak je de draad kwijt. Wat nu? In dit...

Illustratie: Arend van Dam

Zo enthousiasmeer je jonge collega's voor een rol in de or

Jongeren betrekken bij de or is essentieel. Ze zorgen voor een frisse blik en nieuwe ideeën. Maar hoe maak je ze enthousiast voor de or? Door...

Beeld: Shutterstock

Conflict over vakantiedagen na dienstverband: rechter geeft werknemer...

Na het einde van het dienstverband ontstaat een conflict over openstaande vakantiedagen. Omdat de werkgever geen goede administratie kan overleggen,...

Beeld: Shutterstock

Zo kan de or meerwaarde hebben als adviseur van de bestuurder

De ondernemingsraad heeft volgens de Wor het recht om zowel gevraagd als ongevraagd advies te geven aan de bestuurder. Hoewel de bestuurder doorgaans...

De rol van de ondernemingsraad bij de aanpak van grensoverschrijdend gedrag

De rol van de ondernemingsraad bij de aanpak van grensoverschrijdend...

Dankzij de #MeToo-beweging is grensoverschrijdend gedrag sinds 2017 een veelbesproken onderwerp. Vanaf 2025 moeten alle grote ondernemingen binnen de...

Beeld: Shutterstock

6 tips: dynamisch vergaderen en effectief besluiten

Nederland vergaderland; ook in de ondernemingsraad overleggen we veel en bespreken we van alles. Niet iedereen is altijd enthousiast: 'Alweer...

Beeld: Shutterstock

Column: 'Transitieplan pensioen, het is sneller 2025 dan je denkt'

2024 is een belangrijk jaar voor or's en werkgevers met een 'eigen' pensioenfondsregeling. Ze zijn bijvoorbeeld vrijwillig aangesloten bij een...