All-in loon: maandelijkse uitbetaling van vakantiegeld, mag dat zomaar?

All-in loon: maandelijkse uitbetaling van vakantiegeld, mag dat zomaar?
Beeld: Shutterstock

In mei ontvangen veel werknemers hun vakantiegeld. Komt dit altijd in mei, of kan het ook maandelijks met het loon worden uitbetaald? En geldt hetzelfde voor vakantiedagen? Wat houdt all-in loon in en wat zijn de regels?

Recht op vakantie met behoud van loon 

Elke werknemer heeft recht op een vakantieperiode van minimaal 4 keer het aantal uren dat hij per week werkt. Deze vrije dagen worden ook wel wettelijke vakantiedagen genoemd. Tijdens deze periode hebben werknemers recht op vakantie met behoud van loon. Dit betekent dat het loon tijdens de jaarlijkse vakantie moet worden doorbetaald.

Bovenwettelijke vakantiedagen

Een individuele arbeidsovereenkomst of een cao kan recht geven op bovenwettelijke vakantiedagen. Dit zijn extra vakantiedagen bovenop de wettelijke vakantiedagen. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat werknemers hun bovenwettelijke vakantiedagen kunnen opnemen en hiervoor de juiste compensatie ontvangen.

Vakantiegeld

Naast de vakantiedagen krijgen werknemers ook vakantiegeld uitbetaald. Het vakantiegeld bedraagt minimaal 8% van het bruto jaarsalaris van het afgelopen jaar. De werkgever moet het vakantiegeld minstens 1 keer per jaar uitbetalen. Voor werknemers met een all-in loon werkt dit anders. 

All-in loon: dit moet je weten  

Bij het all-in loon worden alle vergoedingen en toeslagen in 1 bedrag verwerkt. Dit betekent dat naast het salaris ook vakantiegeld, overuren, onregelmatigheidtoeslagen en andere extra’s worden uitbetaald.

Bij het all-in loon worden ook de vakantiedagen in feite al vooruitbetaald. Als de werknemer dan op een later moment zijn vakantiedagen wil opnemen, krijgt hij over deze dagen geen loon betaald. Ook ontvangt de werknemer niet jaarlijks het vakantiegeld.  

De vergoedingen en toeslagen worden bij het all-in loon dus samengevoegd in 1 bedrag. Werknemers mogen door toepassing van het all-in loon niet minder betaald krijgen dan het wettelijk minimumloon.

Daar bovenop moet het vakantiegeld worden gerekend. Dit betekent dat een werknemer met een all-in loon minimaal 108% van het minimumloon moet ontvangen. Bovendien moeten alle toeslagen gewoon worden uitbetaald.   

All-in loon voorwaarden  

Op grond van de wet is het niet toegestaan voor een werknemer om afstand te doen van zijn recht op vakantie in ruil voor een vergoeding. Wanneer een all-in loon wordt overeengekomen, lijkt het erop dat de werknemer afstand doet van zijn recht op vakantie. Om de werknemers te beschermen, is een all-in loon alleen toegestaan onder de volgende voorwaarden.

  • De werknemer werkt onregelmatig, tot maximaal 15 uur per maand.  
  • Het moet op een transparante en begrijpelijke wijze zijn vastgelegd dat er sprake is van een all-in loon. Dit kan gebeuren in de arbeidsovereenkomst en moet duidelijk worden vermeld op de maandelijkse loonstrook van de werknemer.
  • Zowel de werkgever als de werknemer moeten akkoord gaan met de  toepassing van een all-in loon.
  • De werknemer bouwt op gebruikelijke wijze vakantiedagen op. Hierbij moet hij daadwerkelijk de gelegenheid krijgen om zijn wettelijke minimumvakantie op te nemen, aangezien hij moet kunnen uitrusten of herstellen van het werk. Het uitbetalen van de vakantiedagen mag er niet toe leiden dat de werknemer geen vakantiedagen meer opneemt.
  • De opgenomen vakantiedagen moeten door de werkgever worden geregistreerd als vakantiedagen, waarbij de werkgever verantwoordelijk is voor het bijhouden en controleren ervan.
  • Een werkgever moet op de loonstrook specificeren welk deel van de betaling bestemd is voor loon, welk deel voor vakantiedagen en welk deel voor vakantiegeld. Dit voorkomt achteraf eventuele discussies.
  • De werknemer mag geen financieel nadeel ondervinden van het all-in loon.

Rol van de ondernemingsraad  

Loon valt onder arbeidsvoorwaarden, en vakbonden zoals de FNV zetten zich in voor het verbeteren van deze arbeidsvoorwaarden. Dit doen de bonden door met werkgevers cao’s af te sluiten waarin deze arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd.

Het is belangrijk dat de ondernemingsraad op de hoogte is van de geldende regels met betrekking tot arbeidsvoorwaarden, zoals het loon. De bevoegdheden van de ondernemingsraad met betrekking tot arbeidsvoorwaarden kunnen namelijk verschillen per onderneming en zijn ook afhankelijk van de cao die van toepassing is.

Dit artikel is geschreven door Miranda Hermens, procesjurist bij de FNV en Aïsha van Geertruij, stagiaire bij de FNV.  

Onderdeel van de collectie

Personeelsbeleid

De ondernemingsraad kan veel invloed uitoefenen op het personeelsbeleid. Een aantal thema's uitgelicht.

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

De algemene gang van zaken binnen een onderneming: wat kun je daar nu eigenlijk mee? Voor veel ondernemingsraden voelt het Artikel 24-overleg vaak als een verplicht nummer, simpelweg omdat het wettelijk is voorgeschreven. Toch biedt het meer kansen dan slechts een verplicht overlegmoment.

De taken van de vertrouwenspersoon: van ondersteuning tot advies

De taken van de vertrouwenspersoon: van ondersteuning tot advies

Ongewenst gedrag komt voor in veel organisaties. Ondernemingsraden en VGWM-commissies kunnen hierin een rol spelen. Veel organisaties hebben echter nog geen beleid voor ongewenste omgangsvormen en missen vaak een vertrouwenspersoon, terwijl dit verplicht is voor organisaties met minimaal 10 werknemers.

Beeld: Shutterstock

Instemmingsrecht of adviesrecht? 5 veelvoorkomende misvattingen en de...

Adviesplichtig of instemmingsplichtig? Het gaat vaak mis bij voorgenomen besluiten aan de or. Soms weet de or niet eens dat hij mag adviseren of instemmen. In dit artikel bespreken we misverstanden en oplossingen.

Beeld: Shutterstock

Het beste van 2024: dit wilde elk or-lid afgelopen jaar lezen op ORnet

Na 12 maanden kennisartikelen, interviews, actualiteiten, checklists, jurisprudentie en voorbeelddocumenenten over medezeggenschap, is het op de laatste dag van het jaar tijd om de balans op te maken. Dit zijn de 12 best gelezen artikelen van 2024: van elke maand het best scorende artikel wat in die maand is gepubliceerd.

Grensoverschrijdend gedrag aanpakken: dit is de rol en taak van de or

Grensoverschrijdend gedrag aanpakken: dit is de rol en taak van de or

Grensoverschrijdend gedrag komt vaak jarenlang voor binnen een organisatie, zonder dat iemand het durft aan te kaarten. Dit blijft vaak onopgemerkt totdat de situatie escaleert, met alle gevolgen van dien. Wat kan, moet en wil de or op dit gebied doen?

Beeld: Shutterstock

Bestuurder 'vergeet' advies te vragen bij inzet externe adviseur: wat...

Volgens de Wor heeft de ondernemingsraad adviesrecht als de ondernemer een externe deskundige inschakelt voor een kwestie die mogelijk tot een adviesaanvraag leidt. In de praktijk wordt dit vaak 'vergeten'. Wanneer is de inschakeling van een externe deskundige verplicht om advies in te winnen en wat zijn de gevolgen als dit niet gebeurt?

Beeld: Shutterstock

Handig overzicht voor iedereen die nieuw is in een ondernemingsraad

Voor alles is een eerste keer, dus ook voor het verkozen worden in de ondernemingsraad. Maar dan? Waar begin je? Wat moet je weten? Wat moet je doen, en wat juist niet? We zetten de belangrijkste zaken voor je op een rij, zodat jij als nieuw or-lid goed van start gaat!

Beeld: Shutterstock

Welke onderwerpen moeten we opnemen in een sabbaticalbeleid?

Onze organisatie wil een sabbaticalbeleid invoeren. Maar wat moet daar eigenlijk in staan? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.