All-in loon: maandelijkse uitbetaling van vakantiegeld, mag dat zomaar?

All-in loon: maandelijkse uitbetaling van vakantiegeld, mag dat zomaar?
Beeld: Shutterstock

In mei ontvangen veel werknemers hun vakantiegeld. Komt dit altijd in mei, of kan het ook maandelijks met het loon worden uitbetaald? En geldt hetzelfde voor vakantiedagen? Wat houdt all-in loon in en wat zijn de regels?

Recht op vakantie met behoud van loon 

Elke werknemer heeft recht op een vakantieperiode van minimaal 4 keer het aantal uren dat hij per week werkt. Deze vrije dagen worden ook wel wettelijke vakantiedagen genoemd. Tijdens deze periode hebben werknemers recht op vakantie met behoud van loon. Dit betekent dat het loon tijdens de jaarlijkse vakantie moet worden doorbetaald.

Bovenwettelijke vakantiedagen

Een individuele arbeidsovereenkomst of een cao kan recht geven op bovenwettelijke vakantiedagen. Dit zijn extra vakantiedagen bovenop de wettelijke vakantiedagen. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat werknemers hun bovenwettelijke vakantiedagen kunnen opnemen en hiervoor de juiste compensatie ontvangen.

Vakantiegeld

Naast de vakantiedagen krijgen werknemers ook vakantiegeld uitbetaald. Het vakantiegeld bedraagt minimaal 8% van het bruto jaarsalaris van het afgelopen jaar. De werkgever moet het vakantiegeld minstens 1 keer per jaar uitbetalen. Voor werknemers met een all-in loon werkt dit anders. 

All-in loon: dit moet je weten  

Bij het all-in loon worden alle vergoedingen en toeslagen in 1 bedrag verwerkt. Dit betekent dat naast het salaris ook vakantiegeld, overuren, onregelmatigheidtoeslagen en andere extra’s worden uitbetaald.

Bij het all-in loon worden ook de vakantiedagen in feite al vooruitbetaald. Als de werknemer dan op een later moment zijn vakantiedagen wil opnemen, krijgt hij over deze dagen geen loon betaald. Ook ontvangt de werknemer niet jaarlijks het vakantiegeld.  

De vergoedingen en toeslagen worden bij het all-in loon dus samengevoegd in 1 bedrag. Werknemers mogen door toepassing van het all-in loon niet minder betaald krijgen dan het wettelijk minimumloon.

Daar bovenop moet het vakantiegeld worden gerekend. Dit betekent dat een werknemer met een all-in loon minimaal 108% van het minimumloon moet ontvangen. Bovendien moeten alle toeslagen gewoon worden uitbetaald.   

All-in loon voorwaarden  

Op grond van de wet is het niet toegestaan voor een werknemer om afstand te doen van zijn recht op vakantie in ruil voor een vergoeding. Wanneer een all-in loon wordt overeengekomen, lijkt het erop dat de werknemer afstand doet van zijn recht op vakantie. Om de werknemers te beschermen, is een all-in loon alleen toegestaan onder de volgende voorwaarden.

  • De werknemer werkt onregelmatig, tot maximaal 15 uur per maand.  
  • Het moet op een transparante en begrijpelijke wijze zijn vastgelegd dat er sprake is van een all-in loon. Dit kan gebeuren in de arbeidsovereenkomst en moet duidelijk worden vermeld op de maandelijkse loonstrook van de werknemer.
  • Zowel de werkgever als de werknemer moeten akkoord gaan met de  toepassing van een all-in loon.
  • De werknemer bouwt op gebruikelijke wijze vakantiedagen op. Hierbij moet hij daadwerkelijk de gelegenheid krijgen om zijn wettelijke minimumvakantie op te nemen, aangezien hij moet kunnen uitrusten of herstellen van het werk. Het uitbetalen van de vakantiedagen mag er niet toe leiden dat de werknemer geen vakantiedagen meer opneemt.
  • De opgenomen vakantiedagen moeten door de werkgever worden geregistreerd als vakantiedagen, waarbij de werkgever verantwoordelijk is voor het bijhouden en controleren ervan.
  • Een werkgever moet op de loonstrook specificeren welk deel van de betaling bestemd is voor loon, welk deel voor vakantiedagen en welk deel voor vakantiegeld. Dit voorkomt achteraf eventuele discussies.
  • De werknemer mag geen financieel nadeel ondervinden van het all-in loon.

Rol van de ondernemingsraad  

Loon valt onder arbeidsvoorwaarden, en vakbonden zoals de FNV zetten zich in voor het verbeteren van deze arbeidsvoorwaarden. Dit doen de bonden door met werkgevers cao’s af te sluiten waarin deze arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd.

Het is belangrijk dat de ondernemingsraad op de hoogte is van de geldende regels met betrekking tot arbeidsvoorwaarden, zoals het loon. De bevoegdheden van de ondernemingsraad met betrekking tot arbeidsvoorwaarden kunnen namelijk verschillen per onderneming en zijn ook afhankelijk van de cao die van toepassing is.

Dit artikel is geschreven door Miranda Hermens, procesjurist bij de FNV en Aïsha van Geertruij, stagiaire bij de FNV.  

Onderdeel van de collectie

Personeelsbeleid

De ondernemingsraad kan veel invloed uitoefenen op het personeelsbeleid. Een aantal thema's uitgelicht.

Beeld: Shutterstock
Wor

Dit zijn de uitgangspunten van de Wet op de Ondernemingsraden

De basis van elke handeling van een ondernemingsraad is de Wet op de ondernemingsraden (Wor). In dit artikel beschrijven we de uitgangspunten van deze wet.

Beeld: Shutterstock
werkwijze or

De medezeggenschap van de 'activistische ambtenaar' in de...

De 'activistische ambtenaar' staat volop in de schijnwerpers. Maar wat houdt dit precies in, en welke rol speelt de medezeggenschap in georganiseerde tegenspraak? Ambtenaren en experts delen hun inzichten: "Laat je trainen in het bewustzijn van je kracht."

werkwijze or

Volgens Steven: pas op voor de paarse krokodil

Wie even buiten de regels van het systeem valt, loopt snel vast in bureaucratische rompslomp. De 'paarse krokodil' uit een oude reclame is synoniem geworden voor dit eindeloze gedoe. Steven maakte het zelf mee en waarschuwt or's ervoor te waken.

Beeld: Shutterstock
werkwijze or

Verbeter de effectiviteit van de or door alle karakterkleuren te...

Wil je de samenwerking en communicatie in de or verbeteren, erken dan dat iedereen anders tegen zaken aankijkt. Het respecteren van deze verschillen is de basis voor effectieve samenwerking. Begin met het vaststellen van de kleuren in de or.

Beeld: Shutterstock
ondernemingsbeleid

Het psychologisch contract: wat de or kan betekenen bij onbeschreven...

Bij het tekenen van een arbeidsovereenkomst ga je onbewust een psychologisch contract aan, met bepaalde verwachtingen over werk en werkgever. Na verloop van tijd kan dit beeld veranderen, zelfs als je functie op papier hetzelfde blijft. Wat kan de or doen bij dit psychologisch contract?

Internationale medezeggenschap

Multinationale medezeggenschap: wat als besluiten elders worden...

Medezeggenschap bij multinationals is complex. Doordat besluiten vaak in het buitenland worden genomen, heeft de ondernemingsraad beperkte invloed. In dit artikel verkennen we de kenmerken, sterke kanten en uitdagingen van medezeggenschap binnen multinationals.

Beeld: Shutterstock
geheimhouding

Omgaan met geheimhouding: 10 tips voor de or

Geheimhouding speelt vaak een rol bij ondernemingsraadzaken. Maar waar liggen de grenzen? Bestuurders kunnen dit niet altijd afdwingen, en de or hoeft het niet altijd te accepteren.

column

Volgens Steven: dit jaar is er genoeg te jubelen!

Het jaar 2025 moet een jaar van hoop en herstel worden, schrijft Steven in zijn eerste column van dit jaar. Na een jaar vol tegenslag en reflectie is het tijd voor nieuwe inzichten en een frisse start. Dit keer schrijft Steven over rolstoelvriendelijkheid, een onderwerp waar hij dagelijks mee te maken heeft.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.