'Strengere Arbo-regels nodig bij werken in hitte'

'Strengere Arbo-regels nodig bij werken in hitte'
Beeld: Shutterstock

In veruit de meeste arbocatalogi en cao's ontbreekt een duidelijke norm om te bepalen wanneer het te heet is om te werken. Dat zegt onderzoeker Jan Popma van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Werknemers worden steeds vaker blootgesteld aan hitte op de werkplek. Dit fenomeen, bekend als hittestress, vormt een risico voor de gezondheid en veiligheid van werknemers. Werkgevers hebben een zorgplicht om deze risico’s te beperken. Dat kan door effectief arbobeleid toe te passen.

Onduidelijk

Popma analyseerde voor het Europese onderzoeksproject ‘ADAPTHEAT’ de afspraken die gelden op brancheniveau in Nederland. Daaruit blijkt dat het onduidelijkheid is wanneer het te warm is om te werken. In het verleden gold een wettelijke grenswaarde, maar die is in 2013 afgeschaft. “Afspraken in arbocatalogi en cao’s vullen deze leegte niet of nauwelijks op”, zegt Popma. “Wanneer er wel grenswaarden genoemd worden, verschillen deze bovendien per catalogus of cao, wat kan leiden tot rechtsongelijkheid en rechtsonzekerheid.”
Er zijn maar weinig catalogi die omschrijven hoe hitte op de werkvloer gemeten moet worden, terwijl daar wel wetenschappelijke overeenstemming over is.

Wat de Arbowet zegt over werken in de warmte

Maatregelen niet toereikend

De in de arbocatalogi voorgestelde maatregelen om de risico’s van hitte te voorkomen of te beperken, zijn volgens Popma ook niet altijd toereikend. ‘’Het accent ligt sterk op persoonlijke bescherming, terwijl echt preventieve maatregelen veel minder voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan aanpassingen aan gebouwen of organisatorische maatregelen zoals tropenroosters.

Op basis van het onderzoek van Popma doet het ADAPTHEAT-project een aantal voorstellen voor een effectief hittebeleid. De arbeidshygiënische strategie is daarbij het uitgangspunt. Hier staan technische oplossingen voorop, zoals koeling op de werkplek. Het gaat ook om organisatorische maatregelen. Persoonlijke beschermingsmiddelen moeten eerder als sluitstuk van de preventieve aanpak gezien worden.

Beeld: Shutterstock

Ongewenst gedrag komt het meest voor in zorg en horeca: ontbrekend...

Ongewenst gedrag op het werk, zoals seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten, komt het vaakst voor in de zorg en horeca. In totaal heeft 17% van de werkenden hiermee te maken, zo blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS.

Beeld: Shutterstock

Model instellingsbesluit vaste VGWM-commissie

Een van de belangrijkste commissies binnen een ondernemingsraad is de VGWM-commissie. Deze houdt zich onder meer bezig met onderwerpen als naleving van de Arbowet, het arbobeleid en de RI&E, maar denkt ook mee over verzuim, duurzame inzetbaarheid en werkgeluk. Wat leg je vast in het instellingsbesluit? Dit voorbeelddocument helpt je daarbij.

Beeld: Shutterstock

Onveilige werksfeer bij ministerie I&W onder vergrootglas: FNV stelt...

Vakbond FNV stelt een onderzoek in naar de werkcultuur op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De omgangsvormen zijn sociaal onveilig, denigrerend en racistisch, zeggen ambtenaren en or-leden. Leidinggevenden intimideren en raden het melden van klachten af.

Beeld: Shutterstock

Rechter: terecht ontslag wegens negatieve uitlatingen over...

De vrijheid van meningsuiting van een medewerker mag worden ingeperkt als het de veiligheid op school aantast, oordeelt het hof in een hogerberoepszaak. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Voorbeelddocument: alcohol-, drugs- en medicijnbeleid

Gebruik dit voorbeelddocument om samen met personeelszaken een effectief alcohol-, drugs- en medicijnbeleid (ADM-beleid) te ontwikkelen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Let op: het vaststellen, wijzigen of intrekken van dit beleid vereist instemming.

Beeld: Shutterstock

De rechten en plichten van de Arbowet

Werknemers hebben recht op een gezonde en veilige werkomgeving. De Arbeidsomstandighedenwet, beter bekend als de Arbowet, zorgt ervoor dat dit gewaarborgd wordt.

Beeld: Shutterstock

Onveilig werkklimaat politie Rotterdam: wat kan de or doen?

Een onveilig werkklimaat kan overal ontstaan, ook bij de politie, zoals bleek uit NRC-berichtgeving. Organisatiepsycholoog Katrien Hugenholtz en voormalig advocaat bij de Nederlandse politiebond Hans Dammingh bespreken wat de or had kunnen doen om dit te voorkomen. Hoewel het niet de primaire verantwoordelijkheid van de or is, speelt hij zeker een rol in de preventie daarvan.

Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

'Dialoog tussen werkgever en werknemers in de zorg essentieel voor...

Investeren in duurzame inzetbaarheid van medewerkers is in elke sector belangrijk, maar de zorg springt er bovenuit: zorgpersoneel kampt met een steeds verder toenemende werkdruk. Om daar de duurzame inzetbaarheid te borgen, is het van belang dat werkgevers en werknemers in de zorg in constante dialoog blijven, bepleit arbeidsmarktexpert Roel Fransen van Wissenraet Van Spaendonck.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.