Werknemers worden steeds vaker blootgesteld aan hitte op de werkplek. Dit fenomeen, bekend als hittestress, vormt een risico voor de gezondheid en veiligheid van werknemers. Werkgevers hebben een zorgplicht om deze risico’s te beperken. Dat kan door effectief arbobeleid toe te passen.
Onduidelijk
Popma analyseerde voor het Europese onderzoeksproject ‘ADAPTHEAT’ de afspraken die gelden op brancheniveau in Nederland. Daaruit blijkt dat het onduidelijkheid is wanneer het te warm is om te werken. In het verleden gold een wettelijke grenswaarde, maar die is in 2013 afgeschaft. “Afspraken in arbocatalogi en cao’s vullen deze leegte niet of nauwelijks op”, zegt Popma. “Wanneer er wel grenswaarden genoemd worden, verschillen deze bovendien per catalogus of cao, wat kan leiden tot rechtsongelijkheid en rechtsonzekerheid.”
Er zijn maar weinig catalogi die omschrijven hoe hitte op de werkvloer gemeten moet worden, terwijl daar wel wetenschappelijke overeenstemming over is.
Wat de Arbowet zegt over werken in de warmte
Maatregelen niet toereikend
De in de arbocatalogi voorgestelde maatregelen om de risico’s van hitte te voorkomen of te beperken, zijn volgens Popma ook niet altijd toereikend. ‘’Het accent ligt sterk op persoonlijke bescherming, terwijl echt preventieve maatregelen veel minder voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan aanpassingen aan gebouwen of organisatorische maatregelen zoals tropenroosters.
Op basis van het onderzoek van Popma doet het ADAPTHEAT-project een aantal voorstellen voor een effectief hittebeleid. De arbeidshygiënische strategie is daarbij het uitgangspunt. Hier staan technische oplossingen voorop, zoals koeling op de werkplek. Het gaat ook om organisatorische maatregelen. Persoonlijke beschermingsmiddelen moeten eerder als sluitstuk van de preventieve aanpak gezien worden.