Wijziging Arbobesluit: asbestregels aangepast per 1 augustus

Wijziging Arbobesluit: asbestregels aangepast per 1 augustus

Een aantal regels voor het werken met asbest wordt aangepast. Per 1 augustus 2024 wijzigen het Arbobesluit, het Asbestverwijderingsbesluit 2005 en het Besluit bouwwerken leefomgeving. De aanpassingen lopen vooruit op de invoering van de EU-richtlijn voor het werken met asbest.

Door de wijzigingen van de asbestregels in het Arbobesluit geldt er een aanvullende uitzondering op de asbestinventarisatieplicht voor het gas- en elektriciteitsnet. Er komt ook een wijziging in de bepaling wanneer de asbestcertificatieplicht voor machinisten van toepassing is.

Arbeidsomstandigheden in de asbestsector

In 2018 presenteerde staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark een meerjarenaanpak voor het asbeststelsel. Het doel daarvan was om aanpassingen door te voeren om de arbeidsomstandigheden in de asbestsector te verbeteren. Daarnaast publiceerde de Europese Unie op 30 november 2023 een nieuwe richtlijn voor het werken met asbest en de verwerking ervan.

De EU-richtlijn sluit niet volledig aan bij de voorgenomen wijzigingen in de regelgeving. Daarom wordt er nu gewerkt aan het stroomlijnen van de nieuwe asbestregelgeving binnen de kaders van de EU-richtlijn. Dit doen de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Infrastructuur en Waterstaat, en Binnenlandse Zaken en in samenwerking met diverse belanghebbenden. Bekijk de exacte wijzigingen van de asbestregels in het Koninklijk Besluit

Aansluiten op de werkpraktijk

De wijzigingen die per 1 augustus in werking treden, sluiten aan op de dagelijkse werkpraktijk van medewerkers in de asbestbranche. De bedoeling is ook dat de aanpassingen de handhaving vergemakkelijken. Daarom is besloten om niet te wachten tot de implementatie van de EU-richtlijn, die niet voor eind 2025 zal worden doorgevoerd.

Beeld: Shutterstock

Onveilige werksfeer bij ministerie I&W onder vergrootglas: FNV stelt...

Vakbond FNV stelt een onderzoek in naar de werkcultuur op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De omgangsvormen zijn sociaal onveilig, denigrerend en racistisch, zeggen ambtenaren en or-leden. Leidinggevenden intimideren en raden het melden van klachten af.

Beeld: Shutterstock

Rechter: terecht ontslag wegens negatieve uitlatingen over...

De vrijheid van meningsuiting van een medewerker mag worden ingeperkt als het de veiligheid op school aantast, oordeelt het hof in een hogerberoepszaak. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Onveilig werkklimaat politie Rotterdam: wat kan de or doen?

Een onveilig werkklimaat kan overal ontstaan, ook bij de politie, zoals bleek uit NRC-berichtgeving. Organisatiepsycholoog Katrien Hugenholtz en voormalig advocaat bij de Nederlandse politiebond Hans Dammingh bespreken wat de or had kunnen doen om dit te voorkomen. Hoewel het niet de primaire verantwoordelijkheid van de or is, speelt hij zeker een rol in de preventie daarvan.

Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

'Dialoog tussen werkgever en werknemers in de zorg essentieel voor...

Investeren in duurzame inzetbaarheid van medewerkers is in elke sector belangrijk, maar de zorg springt er bovenuit: zorgpersoneel kampt met een steeds verder toenemende werkdruk. Om daar de duurzame inzetbaarheid te borgen, is het van belang dat werkgevers en werknemers in de zorg in constante dialoog blijven, bepleit arbeidsmarktexpert Roel Fransen van Wissenraet Van Spaendonck.

Beeld: Shutterstock

Checklist: zo zet je werkdruk op de agenda

Werkdruk is een hot item dat ook wel onder andere namen (werkstress, burnout) de aandacht van de ondernemingsraad trekt. Omdat het alles te maken heeft met ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid, horen arbodienst en management zich ermee bezig te houden. Maar wat als het probleem wordt ontkend? Deze checklist helpt de or het probleem te analyseren om het te kunnen bespreken met de bestuurder.

Beeld: Shutterstock

'Strengere Arbo-regels nodig bij werken in hitte'

In veruit de meeste arbocatalogi en cao's ontbreekt een duidelijke norm om te bepalen wanneer het te heet is om te werken. Dat zegt onderzoeker Jan Popma van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Beeld: Shutterstock

Hittestress op het werk: rol van or bij afspraken over gezonde...

Door klimaatverandering zal het aantal werknemers dat op de werkplek met hitte te maken krijgt flink toenemen. Dit heeft gevolgen voor veiligheid en gezondheid. Het is daarom belangrijk om afspraken te maken over hoe hittestress op de werkplek kan worden aangepakt, waarbij de or een rol speelt.

Beeld: Shutterstock

Rol or bij sociale veiligheid gaat verder dan de Wor

Sociale veiligheid staat bij veel organisaties op de agenda. Ofwel het belang van fatsoenlijke omgangsvormen op de werkvloer, waardoor mensen zich veilig voelen en ongewenst gedrag benoemd en voorkomen wordt. Wat kan de or met dit thema?

Hoge Raad: gratis gezonde lunch op werk is vrij van loonheffing

Hoge Raad: gratis gezonde lunch op werk is vrij van loonheffing

Tuinbouwer Koppert Cress heeft gelijk gekregen van de Hoge Raad: een gratis gezonde lunch voor medewerkers moet belastingvrij betaald kunnen worden via de WKR. Wekelijks behandelen juristen een uitspraak in de rubriek Jurisprudentie.

Beeld: Shutterstock

Universiteiten negeren werkdruk en ongewenst gedrag

Het onderwijzend en wetenschappelijk personeel aan universiteiten ervaart werkdruk en ongewenst gedrag, volgens onderzoek van de Arbeidsinspectie. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten, ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid.

Illustratie: Arend van Dam

Zorgmedewerkers het vaakst last van agressie op de werkvloer

Zorgprofessionals in heel Nederland legden deze week twee minuten het werk stil om aandacht te vragen voor agressie op de werkvloer. De zorg ziet het vaakst agressie tegen medewerkers, en dat is in tien jaar tijd fors toegenomen. Ook melden zorgmedewerkers incidenten vaker niet dan wel.

Beeld gegenereerd met behulp van Dall-e

Jaarverslag Arbeidsinspectie: de gevaarlijkste sectoren in 2023

Bij arbeidsongevallen zijn in 2023 72 dodelijke slachtoffers gevallen, behoorlijk meer dan de afgelopen jaren. Uit het jaarverslag van de Nederlandse Arbeidsinspectie blijkt verder dat de bouw de gevaarlijkste sector is, maar niet de dodelijkste.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.