Or dagblad De Limburger wijst fusie af

Or dagblad De Limburger wijst fusie af
MGL

Uitgever Mediahuis van dagblad De Limburger legt een negatief advies van de ondernemingsraad van de Limburgse krant naast zich neer over een fusie met De Telegraaf en andere regionale kranten. Dat betekent dat De Limburger nu conform de WOR één maand moet wachten alvorens het directiebesluit toch uit te voeren.

Directeur van Mediahuis Limburg, Marc Vangeel, hoopt de komende maand nog tot een vergelijk met de ondernemingsraad te komen over de fusie. Een gang naar de rechter kan dan achterwege blijven, zo meldt de Maastrichtse nieuwssite De Nieuwe Ster.

Het Belgische Mediahuis is eigenaar van regionale kranten in Noord-Holland, de Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden en De Limburger. Daarnaast is het bedrijf eigenaar van De Telegraaf en NRC.

Papieren krant niet meer rendabel

Alle nieuwsmerken, met uitzondering van NRC, moeten worden samengevoegd onder één directie in Amsterdam. In Maastricht verdwijnt dan een aantal management-functies, maar er blijft wel een redactie van De Limburger, zo is de bedoeling.

Volgens ceo Gert Ysebaert van Mediahuis komt het punt dat het verspreiden van een papieren krant niet meer rendabel is steeds sneller dichterbij. Door een sterkere online positie op te bouwen, nu de kranten als De Limburger financieel nog gezond zijn, kan de regionale nieuwsvoorziening in stand blijven.

“Maar wel in een overgangsfase naar een digitale toekomst. Op een langzame manier nemen we afscheid van de papieren krant. Op de weg daarnaartoe zijn er vele hindernissen, zoals de stijging van papierprijzen en problemen met de distributie bij de abonnees aan huis. Het verdienmodel van de papieren krant kraakt in zijn voegen,” aldus de directie van Mediahuis.

Or wil krant behouden

De 120 fulltime redacteuren van De Limburger, 60 mensen op andere afdelingen en de ondernemingsraad denken daar heel anders over. Zij willen de papieren krant voor de toekomst hoe dan ook overeind houden en denken dat dit ook winstgevend kan.

De or heeft zijn advies waarin het zich keert tegen een fusie met andere regionale kranten vastgelegd in een document van meer dan vijftig pagina’s. De or is sinds het bekend worden van de plannen begin 2023 fel tegenstander van de fusie geweest.

Afspraken over verzelfstandiging

De medezeggenschap wijst erop dat acht jaar geleden bij de toetreding van De Limburger tot de Mediahuis-organisatie - met de rechtsvoorganger Concentra uit Hasselt - afspraken zijn gemaakt over de verzelfstandiging.

Or-voorzitter Frans Pasma van Mediahuis Limburg zei in 2023 tegen vakblad Villamedia: “Toen we toetraden tot Mediahuis is schriftelijk vastgelegd dat Mediahuis Limburg een zelfstandige onderneming zou blijven, met een eigen directie en een eigen raad van commissarissen die het beleid bepalen. Beloftes zijn beloftes. Als dit fusieplan doorgaat, betekent dat het einde van Mediahuis Limburg in deze vorm. Dat kunnen we niet laten gebeuren.”

Winstgevend

De afgelopen jaren was de krant in elk geval nog winstgevend. Het is een van de argumenten van de or om te pleiten voor een verdere zelfstandige positie binnen het moederconcern.

Nut en noodzaak van meer macht voor een centrale directie zijn volgens de or financieel in elk geval niet aangetoond. Samenwerking? Okay, maar een eigen statutair directeur is een betere waarborg voor de Limburgse identiteit van de krant dan centrale aansturing, stelt de or.
De or pleit voor een directeur die bijvoorbeeld financiële keuzes zelf kan maken en een eigen beleid kan voeren op advertentiegebied. De or vreest ook dat door de plannen van Mediahuis voor alle kranten de arbeidsvoorwaarden voor de Limburgse medewerkers juist zullen verslechteren.

Brandbrief FNV en NVJ

In het najaar van 2023 verstuurden de bonden FNV Media & Cultuur en Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) namens hun leden een brandbrief aan de ceo van Mediahuis. Daarin werd ‘ongerustheid’ geuit over het voornemen van de uitgever om verschillende takken te bundelen tot één bedrijf. De bonden vrezen na integratie het verlies van ‘enkele honderden banen’.

De komende weken moet duidelijk worden of Mediahuis de afspraken uit het verleden op dezelfde wijze uitlegt als de or doet, of dat de or overgaat op een juridische procedure om naleving van de afspraken af te dwingen. Een gang van de or naar de Ondernemingskamer zal verdere vertraging betekenen, terwijl Mediahuis aanvankelijk al per 1 januari 2024 de nieuwe structuur wilde invoeren.

De Telegraaf Limburg

De ambities van Mediahuis om van De Telegraaf het grootste betaalde nieuwsmerk te maken, zou kunnen betekenen dat de namen van de regionale zusterkranten worden gekoppeld. De Limburger wordt dan bijvoorbeeld ‘De Telegraaf Limburg.’

Loek Kusiak is freelance journalist. Zijn expertises liggen bij openbaar bestuur, duurzaam ondernemen en innovatie, milieu en energie, arbeidsmarkt en medezeggenschap, arbeidsomstandigheden, welzijn en gezondheidszorg. Voor ORnet houdt hij nieuws en ontwikkelingen rond medezeggenschap in de gaten.

beeld: Shutterstock

Checklist: adviseren bij een reorganisatie

Het onderwerp reorganisaties staat steevast bovenaan de lijst met onderwerpen waar de ondernemingsraad zich mee bezighoudt. Hier zijn 5...

Beeld: Shutterstock

Zo kan de or meerwaarde hebben als adviseur van de bestuurder

De ondernemingsraad heeft volgens de Wor het recht om zowel gevraagd als ongevraagd advies te geven aan de bestuurder. Hoewel de bestuurder doorgaans...

Beeld: Shutterstock

Is aanstellen interim bestuurder voor interne zaken ook...

"Is de volgende situatie adviesplichtig: er wordt een interim bestuurder aangesteld die de interne taken/bedrijfsvoering zal overnemen. De externe...

Beeld: Unsplash

Proactieve or denkt mee over de koers vóór de adviesaanvraag komt,...

Veel or-leden denken dat het or-werk begint als er een adviesaanvraag in de mailbox zit. Dat is een ouderwetse opvatting van medezeggenschap. Een...

Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

Meer doen met Artikel 30: dit zijn rechten or bij benoeming of...

Leden van ondernemingsraden weten meestal wel dat het adviesrecht in Artikel 25 van de Wet op de ondernemingsraden is geregeld. Minder bekend is dat...

Beeld: Landal

Roompot wil hoofdkantoor verhuizen van Goes naar Amsterdam, tegen wil...

De aangekondigde verhuizing van het hoofdkantoor van recreatiebedrijf Roompot van Goes naar Amsterdam, waar het een fusiebedrijf zal vormen met...

Reorganisatie? Met deze handvatten kan de or aan de slag

Reorganisatie? Met deze handvatten kan de or aan de slag

De ondernemingsraad die geconfronteerd wordt met een plan voor een reorganisatie, zal moeten proberen zich een gefundeerd oordeel te vormen. Helaas...

Beeld: Shutterstock

Voorbereiden op een reorganisatie: gebruik deze checklist

Reorganisaties hebben impact, of het nu in een grote of een kleine organisatie is. Impact op het bedrijf en vooral impact op de medewerkers. Als...