Tijdelijke or voor Qbuzz in Friesland om overgang concessie te stroomlijnen

Tijdelijke or voor Qbuzz in Friesland om overgang concessie te stroomlijnen
Beeld: Shutterstock

Qbuzz is vanaf december 2024 verantwoordelijk voor al het busvervoer in Friesland. Om de overgang soepel laten verlopen heeft Qbuzz een 'tor' ingesteld.

De concessie voor het busvervoer in Friesland gaat in december 2024 over van Arriva op Qbuzz. Dat heeft gevolgen voor alle chauffeurs, roostermakers en andere ondersteuners, die in principe allemaal meegaan maar dan ineens een andere werkgever hebben. Qbuzz is nu niet actief in Friesland en heeft er dus ook geen medezeggenschapsorgaan. Om de overgang soepel laten verlopen en de belangen van medewerkers te behartigen, heeft Qbuzz een 'tor' (tijdelijke ondernemingsraad) ingesteld.

Deze tor moet ervoor zorgen dat afspraken over roosters en diensten ingevoerd gaan worden als Qbuzz per 15 december de nieuwe vervoerder wordt in Friesland. In de tor zitten dan ook mensen die nu voor Arriva in Friesland werken en veel kennis hebben over roosterafspraken (roulering en matching) in de huidige vervoerssituatie. Tussen augustus en december zullen zij hierover met Qbuzz overleggen.

Verkiezingen

Een tweede belangrijke functie van de tor is dat hij ervoor moet zorgen dat na de overgang op Qbuzz verkiezingen voor de nieuw te vormen or Friesland georganiseerd worden.

Afspraken over arbeidsvoorwaarden worden gemaakt door de bestaande or van Arriva Friesland en vakbonden FNV en CNV. Traditioneel zijn de bonden goed vertegenwoordigd in het openbaar vervoer.

Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

Effectief omgaan met een dominante directeur: tips voor de or

Sommige ondernemingsraden krijgen te maken met een dominante directeur die zijn invloed sterk laat gelden. Hij stuurt de standpunten van de or in grote mate. Hoe kan de raad effectief omgaan met zo'n machtige tegenstander?

Wat is de rol van de or bij een medewerkerstevredenheidsonderzoek?

Wat is de rol van de or bij een medewerkerstevredenheidsonderzoek?

Ons bedrijf gaat een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) houden. Heeft de ondernemingsraad ook een formele rol in dat onderzoek? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoordt elke week een expert een vakinhoudelijke vraag.

Rechter: or heeft na opgaan in een gor geen procesbevoegdheid meer

Rechter: or heeft na opgaan in een gor geen procesbevoegdheid meer

De or van Albert Heijn e-Commerce roept bij de kantonrechter de nietigheid in van een besluit van Albert Heijn. De rechter verklaart deze niet-ontvankelijk omdat er inmiddels een gor is ingesteld. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Percentage vakbondsleden onder werknemers verder gedaald

In 2023 was slechts 15% van de werknemers vakbondslid, wat een verdere afname betekent. Hierdoor neemt de invloed van vakbonden af, hoewel ze nog steeds de belangrijkste partner zijn bij cao-onderhandelingen. Or's kunnen in de toekomst een grotere rol gaan spelen.

Beeld: Shutterstock

Geen kerstpakket, maar collega's willen dat wel? Wat je als or kunt doen

De or deelt geen kerstpakketten uit, maar kan wel benadrukken dat veel werknemers deze traditie waarderen. Het kan zelfs de resultaten van een MTO beïnvloeden en de reputatie als goede werkgever versterken. Hoe zit het eigenlijk met het kerstpakket?

Beeld: Shutterstock

Checklist or-reglement: or, leg je werkwijze vast

Elke ondernemingsraad is verplicht een reglement op te stellen, zoals vastgelegd in Artikel 14 van de Wet op de ondernemingsraden (Wor). Hiermee wordt de werkwijze van de or vastgelegd.

Kunnen we onze verkiezingen uitstellen nu we met een belangrijke adviesaanvraag bezig zijn?

Kunnen we onze verkiezingen uitstellen nu we met een belangrijke adviesaanvraag bezig zijn?

"Moeten we de or-verkiezingen uitstellen of kort na elkaar 2 keer organiseren, gezien de lopende adviesaanvraag voor de verzelfstandiging van een bedrijfsonderdeel die pas na de verkiezingen wordt uitgevoerd?" In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een medezeggenschapsvraag.

Beeld: Shutterstock

Vergaderen met aandacht: met deze tips overleef je de vergaderdip

Als or-lid zit je vaak in overlegvergaderingen. Soms dwaal je af tijdens een lang betoog van de bestuurder en raak je de draad kwijt. Wat nu? In dit artikel vind je suggesties om met deze situatie om te gaan en met meer aandacht te vergaderen.