Eigen risico dragen of niet? Deadline voor de keuze nadert

Eigen risico dragen of niet? Deadline voor de keuze nadert
Shutterstock

Bestuurders die per 1 januari 2025 willen beginnen of stoppen als eigenrisicodrager voor de Ziektewet of WGA moeten hun keuze uiterlijk 1 oktober 2024 doorgeven aan de Belastingdienst. De or heeft adviesrecht op het voorgenomen besluit.

Bestuurders kunnen twee keer per jaar kiezen of zij zelf het risico willen dragen voor de Ziektewet (ZW) en/of Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA), of dat zich hiervoor publiek verzekeren via het UWV. Officieel moet de keuze tenminste 13 weken voor 1 juli of voor 1 januari (dus uiterlijk 1 oktober) worden doorgegeven.

De bestuurder dient zijn voorgenomen besluit voor de wijze van verzekeren eerst voor te leggen aan de ondernemingsraad. De or heeft het recht op een adviesaanvraag volgens Artikel 25, lid 1m Wor.

Financieel risico

Met de WGA- en ZW-premies verzekeren werkgevers hun werknemers onder andere tegen de financiële gevolgen van ziekte en arbeidsongeschiktheid. Kiest de bestuurder ervoor zelf het risico te dragen van het doorbetalen van loon tijdens ziekte of arbeidsongeschiktheid, dan betaalt hij een lagere premie voor de werknemersverzekeringen aan de Belastingdienst. De keerzijde hiervan is dat dit een groot financieel risico kan vormen voor de organisatie. Dit risico kan wel bij een particuliere verzekeraar worden ondergebracht.

Verplichtingen re-integratie

Een keuze voor het eigenrisicodragerschap kan leiden tot langdurige verplichtingen voor re-integratie van werknemers. Het is belangrijk om af te wegen of de organisatie deze plichten kan dragen. Wijzigt de keuze voor het eigenrisicodragerschap of de publieke verzekering bij het UWV, dan moet het beleid voor ziekteverzuim of re-integratie mogelijk worden aangepast. De ondernemingsraad heeft op dit punt instemmingsrecht volgens Artikel 27 lid 1d Wor.

Hogere premies

De premiepercentages voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WGA) en de Ziektewet (ZW) stijgen met ingang van 1 januari 2025. De gemiddelde premie van de WGA neemt toe met 0,06 procentpunt, naar 0,83%. Bij de Ziektewet groeit de gemiddelde premie met 0,05 procentpunt, naar 0,50%.

Met de Premiewijzer gedifferentieerde premie Werkhervattingskas kun je zelf de premie voor de WGA en ZW in 2025 berekenen.

Volgens het RIVM zijn er in 2040 2,1 miljoen werkenden met mantelzorgtaken.

Zo kom je als or op voor collega's die hun werk combineren met...

Van de Nederlanders besteedt ongeveer een kwart naast hun baan tijd aan mantelzorg, en door de vergrijzing neemt dit aantal alleen maar toe. Als or is het jouw taak om de werkgever erop te wijzen dat er goed voor deze werknemers gezorgd moet worden.

Beeld: Shutterstock

Dit moet de or weten over pensioenregeling 'Bedrag ineens'

De Tweede Kamer heeft begin oktober 2024 ingestemd met het wetsvoorstel Wet herziening bedrag ineens. Ook voor de or is het handig om te weten wat deze wet inhoudt, zodat vragen van collega's adequaat beantwoord kunnen worden.

Beeld: Shutterstock

Vroegpensioen: partijen bereiken akkoord over vroeger stoppen met...

Vakbonden, werkgevers en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben een akkoord bereikt over de vroegpensioenregeling. Het akkoord kwam tot stand na veel protest. De huidige regeling zou eind volgend jaar aflopen.

Beeld: Shutterstock

SER voegt bedrijfscommissies Markt I en II samen tot één

De Sociaal Economische Raad (SER) voegt per 1 januari 2025 de bedrijfscommissies Markt I en Markt II samen tot één nieuwe bedrijfscommissie. Hierdoor vervallen de afzonderlijke commissies voor commerciële ondernemingen en non-profitorganisaties.

Or-lid ontslagen wegens schending privacy

Or-lid ontslagen wegens schending privacy

Een werkneemster en or-lid, verantwoordelijk voor urenregistratie, camerabewaking en huisregels, wordt ontslagen wegens ernstige privacyschending. De kantonrechter oordeelt dat haar or-lidmaatschap geen belemmering vormt voor ontslag. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Dit moet de or weten over de Wet verplichtstelling vertrouwenspersoon

Organisaties met minimaal 10 werknemers moeten met de Wet verplichtstelling vertrouwenspersoon binnenkort een vertrouwenspersoon aanstellen om ongewenst gedrag te voorkomen. De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel aangenomen. Als or moet je op de hoogte zijn van deze instemmingsplichtige veranderingen. .

Beeld: Shutterstock

Rechter: afschaffen jubileumuitkering zonder instemming or toegestaan

Mag een werkgever eenzijdig het recht van werknemers op een jubileumuitkering intrekken vanwege slechte bedrijfsresultaten? In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een rechterlijke uitspraak.

Het belang van het vastleggen en bewaren van afspraken

Het belang van het vastleggen en bewaren van afspraken

Het vastleggen en bewaren van afspraken die gemaakt zijn tussen de ondernemingsraad en de werkgever is altijd belangrijk. Dat is misschien een open deur, maar toch gaat het regelmatig mis.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.