Bestuurders kunnen twee keer per jaar kiezen of zij zelf het risico willen dragen voor de Ziektewet (ZW) en/of Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA), of dat zich hiervoor publiek verzekeren via het UWV. Officieel moet de keuze tenminste 13 weken voor 1 juli of voor 1 januari (dus uiterlijk 1 oktober) worden doorgegeven.
De bestuurder dient zijn voorgenomen besluit voor de wijze van verzekeren eerst voor te leggen aan de ondernemingsraad. De or heeft het recht op een adviesaanvraag volgens Artikel 25, lid 1m Wor.
Financieel risico
Met de WGA- en ZW-premies verzekeren werkgevers hun werknemers onder andere tegen de financiële gevolgen van ziekte en arbeidsongeschiktheid. Kiest de bestuurder ervoor zelf het risico te dragen van het doorbetalen van loon tijdens ziekte of arbeidsongeschiktheid, dan betaalt hij een lagere premie voor de werknemersverzekeringen aan de Belastingdienst. De keerzijde hiervan is dat dit een groot financieel risico kan vormen voor de organisatie. Dit risico kan wel bij een particuliere verzekeraar worden ondergebracht.
Verplichtingen re-integratie
Een keuze voor het eigenrisicodragerschap kan leiden tot langdurige verplichtingen voor re-integratie van werknemers. Het is belangrijk om af te wegen of de organisatie deze plichten kan dragen. Wijzigt de keuze voor het eigenrisicodragerschap of de publieke verzekering bij het UWV, dan moet het beleid voor ziekteverzuim of re-integratie mogelijk worden aangepast. De ondernemingsraad heeft op dit punt instemmingsrecht volgens Artikel 27 lid 1d Wor.
Hogere premies
De premiepercentages voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WGA) en de Ziektewet (ZW) stijgen met ingang van 1 januari 2025. De gemiddelde premie van de WGA neemt toe met 0,06 procentpunt, naar 0,83%. Bij de Ziektewet groeit de gemiddelde premie met 0,05 procentpunt, naar 0,50%.
Met de Premiewijzer gedifferentieerde premie Werkhervattingskas kun je zelf de premie voor de WGA en ZW in 2025 berekenen.