Bekijk alle artikelen

Afbeelding is gecreëerd met Dall-E.
werkwijze or

Or en de voordrachtscommissaris: speel het spel in de driehoek

De or's van structuurvennootschappen mogen al 20 jaar een derde van de raad van commissarissen voordragen. Dit is inmiddels ook in andere sectoren mogelijk, wat de Alliantie Medezeggenschap en Governance (AMG) aanleiding gaf tot onderzoek naar de voordrachtscommissaris.

Beeld: Shutterstock
vraag en antwoord

Zo ga je als or aan de slag met toekomstgerichte medezeggenschap

Hoe zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent op alle ontwikkelingen in Nederland en daarbuiten? In deze rubriek behandelt de SER vragen over medezeggenschap in de dagelijkse praktijk.

Beeld: Shutterstock
initiatiefrecht

Zo bereik je verandering: de inhoud van een succesvol...

Als or kun je een initiatiefvoorstel in grote lijnen beschrijven of gedetailleerd uitwerken. In grote lijnen kost het minder tijd, maar de kans op succes is groter met een zorgvuldige uitwerking. In dit artikel gaan we in op wat een succesvol initiatiefvoorstel inhoudt en delen we een praktijkvoorbeeld.

Beeld: Shutterstock
Jurisprudentie

Or-lid ontslagen om tweede baan tijdens langdurige ziekte, mag dat...

Geen ontslag mogelijk voor een or-lid? Dat hangt af van de omstandigheden. In dit geval, waarin een werknemer tijdens langdurige ziekte een andere betaalde baan had, zorgde haar or-lidmaatschap er juist voor dat zij op staande voet werd ontslagen. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een rechterlijke uitspraak.

werkwijze or

Or-lid ProRail: 'We worden in vroeg stadium meegenomen en kunnen zo...

"Door op een participatieve manier samen te werken met de bestuurder, wordt de or vroeg in adviestrajecten betrokken." In Or-lid aan het Woord delen or-leden hun ervaringen en uitdagingen. Deze keer: Chantal Jenster, voorzitter van de ondernemingsraad van spoorbeheerder ProRail.

Beeld: Shutterstock
or-verkiezingen

Column: Or-verkiezingen? Taak van de bestuurder, niet van de or

Bij een van onze klanten is de bestuurder belast met het organiseren van de verkiezingen. De leden van de ondernemingsraad zijn hier niet erg enthousiast over. Toch ben ik van mening dat zij beter niet zelf de or-verkiezingen kunnen organiseren. Ik spreek uit ervaring.

Beeld: Shutterstock
arbo

Misstanden op de werkvloer: hoe pak je als or je rol?

Voor de tweede keer moet de Universiteit Leiden een prominente hoogleraar wegsturen wegens grensoverschrijdend gedrag. Experts bespreken hoe de or kan bijdragen aan het voorkomen en aanpakken van dit soort misstanden, en welke rol een goede meldprocedure en organisatiecultuur spelen.

beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
werkwijze or

Voor abonnees Checklist or-faciliteiten: waar heb je recht op?

Zonder voldoende middelen kan niemand goed functioneren, en dat geldt ook voor een ondernemingsraad. Op welke faciliteiten heeft een or volgens de wet recht? Met deze snelle checklist heb je ze in één oogopslag op een rij.

Beeld: Shutterstock
ondernemingsbeleid

Het psychologisch contract: wat de or kan betekenen bij onbeschreven...

Bij het tekenen van een arbeidsovereenkomst ga je onbewust een psychologisch contract aan, met bepaalde verwachtingen over werk en werkgever. Na verloop van tijd kan dit beeld veranderen, zelfs als je functie op papier hetzelfde blijft. Wat kan de or doen bij dit psychologisch contract?

Beeld: Shutterstock
Adviesrecht

Wanneer is een besluit belangrijk genoeg voor het adviesrecht?

Onze ondernemingsraad discussieert vaak met de bestuurder of een besluit onder het adviesrecht valt, met name of het belangrijk genoeg is. Hoe bepaal je dat? In Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een vraag over medezeggenschap.

Internationale medezeggenschap

Multinationale medezeggenschap: wat als besluiten elders worden...

Medezeggenschap bij multinationals is complex. Doordat besluiten vaak in het buitenland worden genomen, heeft de ondernemingsraad beperkte invloed. In dit artikel verkennen we de kenmerken, sterke kanten en uitdagingen van medezeggenschap binnen multinationals.

Beeld: Shutterstock
personeelsbeleid

Hoge Raad: 10 minuten opstarttijd is arbeidstijd

De Hoge Raad heeft onlangs bevestigd dat 10 minuten opstarttijd als arbeidstijd moeten worden beschouwd. Dit gebeurde met een Artikel 81 RO-motivering, waarbij de eerdere uitspraak van het gerechtshof Den Haag niet werd vernietigd. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een rechterlijke uitspraak.

Beeld: Shutterstock
geheimhouding

Omgaan met geheimhouding: 10 tips voor de or

Geheimhouding speelt vaak een rol bij ondernemingsraadzaken. Maar waar liggen de grenzen? Bestuurders kunnen dit niet altijd afdwingen, en de or hoeft het niet altijd te accepteren.

column

Volgens Steven: dit jaar is er genoeg te jubelen!

Het jaar 2025 moet een jaar van hoop en herstel worden, schrijft Steven in zijn eerste column van dit jaar. Na een jaar vol tegenslag en reflectie is het tijd voor nieuwe inzichten en een frisse start. Dit keer schrijft Steven over rolstoelvriendelijkheid, een onderwerp waar hij dagelijks mee te maken heeft.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
arbobeleid

Voor abonnees Checklist: let hierop bij een regeling rond het arbobeleid

De or heeft een grote verantwoordelijkheid als het gaat om het arbobeleid van de organisatie. Bijna elk besluit dat de arbeidsomstandigheden raakt, is instemmingsplichtig. Deze checklist helpt de or hierbij.

Beeld: Shutterstock
bedrijfscommissie

Zo werkt de nieuwe bedrijfscommissie bij de SER

De Sociaal-Economische Raad heeft per 1 januari 2025 een nieuwe bedrijfscommissie ingesteld voor het hele bedrijfsleven, zonder onderscheid tussen profit- en non-profitorganisaties. In dit artikel bespreken we hoe de commissie werkt en waarmee een or naar een commissie kan stappen.

Beeld: Shutterstock
ondernemingsbeleid

Wat kan de ondernemingsraad met de CSRD?

Sinds 2024 moeten EU-bedrijven rapporteren over duurzaamheid volgens de CSRD. Wat houdt dat in, wie valt eronder, wat moet je doen en wat betekent dit voor de ondernemingsraad? De SER beantwoordt deze vraag in de rubriek Vraag & Antwoord.

Beeld: Shutterstock
taken en bevoegdheden or

Gebruikmaken van or-commissies, zo doe je dat

De ondernemingsraad is bevoegd commissies in te stellen die een deel van zijn taken uit handen nemen. Dit is vastgelegd in Artikel 15 van de Wet op de ondernemingsraden.