Bekijk alle artikelen

Rechter: or heeft na opgaan in een gor geen procesbevoegdheid meer

Rechter: or heeft na opgaan in een gor geen procesbevoegdheid meer

De or van Albert Heijn e-Commerce roept bij de kantonrechter de nietigheid in van een besluit van Albert Heijn. De rechter verklaart deze niet-ontvankelijk omdat er inmiddels een gor is ingesteld. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Het belang van het vastleggen en bewaren van afspraken

Het belang van het vastleggen en bewaren van afspraken

Het vastleggen en bewaren van afspraken die gemaakt zijn tussen de ondernemingsraad en de werkgever is altijd belangrijk. Dat is misschien een open deur, maar toch gaat het regelmatig mis.

Beeld: Shutterstock

Geen instemming nodig bij ploegendienstregeling in de cao?

Is een (tijdelijke) wijziging van een ploegendienstregeling die is opgenomen in de cao een instemmingsplichtig besluit? In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Conflict over vakantiedagen na dienstverband: rechter geeft werknemer gelijk

Na het einde van het dienstverband ontstaat een conflict over openstaande vakantiedagen. Omdat de werkgever geen goede administratie kan overleggen, krijgt de werknemer gelijk van de rechter. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Directeur vindt or zonder verkiezingen niet rechtsgeldig, rechter denkt daar anders over

Directeur vindt or zonder verkiezingen niet rechtsgeldig, rechter denkt daar anders over

Een directeur van een groep golfbanen zegt niet op de hoogte te zijn van het feit dat er onder zijn voorganger een or ingesteld zou worden. Er waren minder kandidaten dan zetels en daarom zijn er, conform het voorlopig reglement, geen verkiezingen gehouden. De directeur erkent de or niet, omdat deze in zijn ogen niet rechtsgeldig is. Maar de or stapt naar de rechter en krijgt gelijk. In de rubriek Jurisprudentie behandelen juristen iedere week een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Zorgaanbieder mag van rechter 11 werknemers verplicht overplaatsen naar andere locaties

Een zorgaanbieder in Noord-Holland wil vanwege ondermaats presteren en weigeren een verklaring tot verbetering te ondertekenen 11 werknemers van een locatie overplaatsen naar verschillende andere locaties. De werkgever beroept zich op het eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomsten. Terecht, oordeelt de rechter. Wekelijks bespreken juristen een uitspraak in de rubriek Jurisprudentie.

Beeld: Shutterstock

Albert Heijn mag medezeggenschapstructuur eenzijdig wijzigen

Het supermarktconcern wilde een gemeenschappelijke or ('GemOR') instellen. De deel-or van het onderdeel e-commerce was het er niet mee eens, maar de kantonrechter stelt AH-moederbedrijf Ahold in het gelijk. Wekelijks behandelen juristen een uitspraak in de rubriek Jurisprudentie.

Te laat terug van vakantie? Ontslag!

Te laat terug van vakantie? Ontslag!

De zomervakantie in Nederland is in volle gang, en ook de rechtspraak rondom vakantie heeft niet stil gelegen. In deze uitspraak oordeelt het hof dat er sprake is van een dringende reden voor ontslag op staande voet. Wekelijks bespreken juristen een uitspraak in de rubriek Jurisprudentie.

Beeld: Shutterstock

Rechter: aftoppingsregeling voor oudere medewerkers in sociaal plan toegestaan

Sociaal plannen bevatten vaak een aftoppingsregeling voor ontslagvergoedingen. Een oudere medewerker vond dit onterecht, omdat hij minder zou krijgen dan jongere collega's. De rechter oordeelde echter dat het plan voldoende rekening houdt met leeftijd en wees de vordering af. Wekelijks bespreken juristen een uitspraak in de rubriek Jurisprudentie.

Beeld: Shutterstock

Terecht ontslag na 4 jaar lang verzwijgen van fulltime tweede baan

Een werknemer die, terwijl zij ziekgemeld was, stiekem 2 banen tegelijkertijd had, is na een dienstverband van 33 jaar op staande voet ontslagen door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De rechter gaat niet mee in haar eis voor een transitievergoeding. Wekelijks behandelen juristen een uitspraak in de rubriek Jurisprudentie.

Beeld: Shutterstock

Ondernemer mag van rechter overeenkomst met or niet zomaar opzeggen

Een ondernemer wil het instemmingsrecht van een or op salariswijzigingen na 10 jaar beëindigen. De or stapt naar de rechter, die oordeelt dat een ondernemingsovereenkomst niet zonder zwaarwegende redenen eenzijdig mag worden opgezegd. Wekelijks behandelen juristen een uitspraak in de rubriek Jurisprudentie.

Beeld: Shutterstock

Rechter bevestigt geldigheid or ondanks 'illegale' start, eist herverkiezing

Na een roerige tijd twijfelt de statutair bestuurder aan de legaliteit van de or. De rechter bepaalt dat de ondernemer de huidige or als rechtsgeldig moet behandelen tot er na de verkiezingen een nieuwe or is. Wekelijks behandelen juristen een uitspraak in de rubriek Jurisprudentie.

Or roept bij rechter succesvol nietigheid besluit in, maar besluit wordt tóch effectief

Or roept bij rechter succesvol nietigheid besluit in, maar besluit wordt tóch effectief

Een ondernemer besluit over 2023 geen loonstappen toe te kennen aan werknemers die verloond worden volgens de salaristabel in de cao. De or stelt dat hij recht had op instemming op dit besluit en roept de nietigheid ervan in. De kantonrechter geeft de or gelijk, maar kan niet voorkomen dat het besluit toch in effect treedt. Wekelijks behandelen juristen een uitspraak in de rubriek Jurisprudentie.

Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

Werken in ploegendienst is volgens rechter geen arbeidsvoorwaarde

De werkgever mag 60-plussers uitsluiten van ploegendiensten. Er is geen sprake van een verworven recht en de uitsluiting is geen leeftijdsdiscriminatie. Wekelijks behandelen juristen een uitspraak in de rubriek Jurisprudentie.

Beeld: Shutterstock

Rechter: oordeel bedrijfsarts gaat boven observaties onderzoeksbureau

Een werkgever vermoedt dat een langdurig zieke werkneemster niet arbeidsongeschikt is en ontslaat haar. De rechter keurt het ontslag af, omdat het oordeel van de externe bedrijfsarts zwaarder weegt dan de observaties van een onderzoeksbureau. Wekelijks behandelen juristen een uitspraak in de rubriek Jurisprudentie.

Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

Rechter verwerpt poging wantrouwige or om uitvoering van besluit te blokkeren

De or vindt dat de bestuurder adviesplichtige besluiten heeft genomen en stapt naar de Ondernemingskamer om de uitvoering te verbieden, maar krijgt van de rechter geen gelijk. Wekelijks behandelen juristen een uitspraak in de rubriek Jurisprudentie.

Hoge Raad: gratis gezonde lunch op werk is vrij van loonheffing

Hoge Raad: gratis gezonde lunch op werk is vrij van loonheffing

Tuinbouwer Koppert Cress heeft gelijk gekregen van de Hoge Raad: een gratis gezonde lunch voor medewerkers moet belastingvrij betaald kunnen worden via de WKR. Wekelijks behandelen juristen een uitspraak in de rubriek Jurisprudentie.

Beeld: Shutterstock

Ontslag om zwangerschap leidt tot forse vergoeding: wat is de rol van de or bij discriminatie?

De arbeidsovereenkomst van een werkneemster wordt niet verlengd. Vermoedelijk is dit vanwege haar zwangerschap, wat verboden onderscheid op grond van geslacht is. Wat zegt de kantonrechter hierover? En wat is de rol van de or bij het waarborgen van gelijke behandeling? Wekelijks behandelen juristen een uitspraak in de rubriek Jurisprudentie.