Het belang van het vastleggen en bewaren van afspraken

Het belang van het vastleggen en bewaren van afspraken

Het vastleggen en bewaren van afspraken die gemaakt zijn tussen de ondernemingsraad en de werkgever is altijd belangrijk. Dat is misschien een open deur, maar toch gaat het regelmatig mis.


Soms zijn afspraken alleen mondeling besproken of liggen "vast" in een verslag dat nooit is vastgelegd. Ook kan er kennis verloren gaan, bijvoorbeeld wanneer de OR nieuwe leden krijgt en er nauwelijks een archief is bijgehouden. Als deze afspraken dan worden betwist, dan kan dit vele gevolgen hebben. Voor het pensioendossier geldt dit ook: leg vast en bewaar alles!

Werkgevers met een eigen pensioenregeling, vaak uitgevoerd door een verzekeringsmaatschappij, moeten vaak zelf betalen voor het verhogen van de pensioenen van zijn werknemers. Bij een pensioenfonds is het juist het fonds dat pas verhoogt als dat financieel kan. Zeker in de laatste twee jaren worden eerder gemaakte afspraken over verhogingen tussen werkgever en ondernemingsraad ter discussie gesteld. Dit komt doordat pensioenen eindelijk weer worden verhoogd, waardoor de werkgever met de eigen pensioenregeling deze verhogingen moet betalen.

De werkgever legt de ooit gemaakte afspraken anders uit dan de ondernemingsraad. In dat geval is het extra belangrijk dat de ondernemingsraad goed heeft vastgelegd wat de destijds gemaakte afspraken inhouden en deze ook goed heeft bewaard. Dat de afspraken mogelijk al lang geleden zijn gemaakt is daarbij niet belangrijk, ze “staan” nog steeds.

Gemaakte afspraken over pensioenverhogingen betwist

Zoals gezegd, vanaf 2022 zijn pensioenen met regelmaat (flink) verhoogd. Er zijn al meerdere situaties geweest waarin de werkgever van plan was om de pensioenen van zijn (oud-) werknemers minder of helemaal niet te verhogen. Zo’n beslissing weegt daarmee zwaar op de schouders van de (oud-)werknemers, hun koopkracht wordt nu of later minder. De kantonrechter in Lelystad heeft recent een uitspraak gedaan in een zo’n zaak.

De werkgever in deze zaak had een eigen pensioenregeling die door een verzekeringsmaatschappij werd uitgevoerd. Vanaf 2015 betaalt de werkgever premie aan het pensioenfonds waar de werkgever thuishoort, de pensioenregeling werd vanaf dat moment bij het pensioenfonds ondergebracht. De pensioenen die tot 2015 zijn opgebouwd, blijven achter bij de pensioenverzekeraar. In 2015 is door de werkgever met de ondernemingsraad afgesproken dat de verhogingen door het pensioenfonds ook geldt voor de pensioenen bij de pensioenverzekeraar. Deze afspraak geldt voor de huidige werknemers en ook voor oud-werknemers en gepensioneerden.

Pas in 2022 heeft het pensioenfonds genoeg geld in de pensioenkas om de pensioenen flink te verhogen. De werkgever stelt dat zulke flinke verhogingen door het fonds geen onderdeel zijn van de al lang geleden met de ondernemingsraad gemaakte afspraken. Deze afspraken verwezen volgens de werkgever naar het fondsbeleid en deze recente pensioenverhogingen hebben hele andere oorzaken. De werkgever had in 2014 niet de bedoeling om zulke ruime toezeggingen te doen. Daarom vond de werkgever dat hij niet gebonden is aan “willekeurige verhogingen” die het nieuwe beleid toestaat, het zijn verhogingen waar de werkgever geen rekening mee hoefde te houden want deze zijn nooit onderdeel van de gemaakte afspraken geweest.

Oordeel kantonrechter

De kantonrechter oordeelt dat de pensioenafspraak van de werkgever met de ondernemingsraad inhoudt dat er recht is op verhoging van pensioen van de pensioenverzekeraar. Deze verhoging is gelijk aan de verhogingen bij het pensioenfonds. Het maakt daarin niet uit wat de oorsprong is van de verhoging. Hij verwijst naar het pensioenreglement van de pensioenverzekeraar waarin staat dat pensioenfondsbestuur altijd ruimte heeft om het beleid voor verhogingen haar beleid mag aanpassen. Uit niets is gebleken dat er in 2014 (of daarna) andere afspraken zijn gemaakt tussen werkgever en ondernemingsraad. De werkgever heeft geen stukken waar dit uit blijkt. Kortom, de werkgever moet zich aan de gemaakte afspraken houden en de verhogingen alsnog, en met terugwerkende kracht, doorvoeren.

Advies voor de ondernemingsraad

Deze zaak toont opnieuw aan dat het heel goed vastleggen van afspraken tussen werkgever en ondernemingsraad heel belangrijk is. Het goed bewaren van die afspraken is daarnaast van belang, ook als deze bijna tien jaar oud zijn. In welke prettige sfeer de afspraken tussen werkgever en ondernemingsraad ook zijn gemaakt, de toekomst blijft onvoorspelbaar. De OR-leden worden vervangen en hetzelfde geldt voor de werkgever. Er is op termijn niemand meer die weet wat de afspraken nu echt inhouden.

Dit artikel is gesponsord door Montae & Partners.

Kun je je als kandidaat terugtrekken uit or-verkiezingen?

Kun je je als kandidaat terugtrekken uit or-verkiezingen?

'Is het mogelijk om je als kandidaat terug te trekken voor de or-verkiezingen en zo ja, welke officiële handelingen moeten hiervoor verricht worden?' In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoordt elke week een expert een vakinhoudelijke vraag.

Instemmingsrecht or bij wijzigingen in beloningssysteem: zo zit dat 

Instemmingsrecht or bij wijzigingen in beloningssysteem: zo zit dat

De ondernemingsraad heeft wettelijk instemmingsrecht bij een door de ondernemer voorgenomen wijziging van een beloningssysteem. Het is echter niet altijd duidelijk waar de grens ligt met voorgenomen besluiten die zien op primaire arbeidsvoorwaarden, waarop het instemmingsrecht niet ziet. Zo neem je als or je rol bij concernbesluitvorming.

Beeld: Shutterstock

Mag een leidinggevende lidmaatschap or verbieden?

Mag een leidinggevende een werknemer verbieden zich kandidaat te stellen voor de ondernemingsraad? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoordt elke week een expert een vakinhoudelijke vraag.

Als de term private equity valt, schrikt de or vaak: is dat terecht?

Als de term private equity valt, schrikt de or vaak: is dat terecht?

Bij een overname door een private-equitypartij slaat de angst menig ondernemingsraad om het hart. Maar het kan ook positief uitpakken, zeggen expert Peter Meijer en Jaap Keuken, or-voorzitter bij Riedel. Private equity: roofridders of redders in nood?

Beeld: Shutterstock

Model instellingsbesluit voorbereidingscommissie

Binnen het takenpakket van de or moeten regelmatig onderwerpen grondig worden voorbereid, zoals een advies of aanstelling van een Raad van Commissarissen (RvC). Deze taak kan de or beleggen bij een voorbereidingscommissie. Dit voorbeelddocument helpt bij het vastleggen van afspraken tussen werkgever en werknemer.

Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

Onze or is murw geslagen door conflicten met de bestuurder: wat...

Onze or is murw geslagen door voortdurende conflicten met de bestuurder. Inmiddels zijn 2 or-leden uit frustratie opgestapt. Hoe kunnen we hiermee omgaan? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Beeld: Shutterstock

Kunnen medewerkers hun vertrouwen in de or opzeggen, en wat zijn de...

Een deel van de organisatie heeft collectief het vertrouwen in de or opgezegd. Wat betekent dit voor de ondernemingsraad? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een medezeggenschapsvraag.

Het or-testament: levenslessen voor de nieuwe or  

Het or-testament: levenslessen voor de nieuwe or

Het or-testament klinkt misschien zwaar, maar de start als nieuwe ondernemingsraad kan ook uitdagend zijn. Hoe zorg je ervoor dat het harde werk van de vorige or niet tevergeefs is? Hoe draag je kennis en ervaring over, zodat de nieuwe or-leden precies weten waar ze mee aan de slag moeten?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.