Het belang van het vastleggen en bewaren van afspraken

Het belang van het vastleggen en bewaren van afspraken

Het vastleggen en bewaren van afspraken die gemaakt zijn tussen de ondernemingsraad en de werkgever is altijd belangrijk. Dat is misschien een open deur, maar toch gaat het regelmatig mis.


Soms zijn afspraken alleen mondeling besproken of liggen "vast" in een verslag dat nooit is vastgelegd. Ook kan er kennis verloren gaan, bijvoorbeeld wanneer de OR nieuwe leden krijgt en er nauwelijks een archief is bijgehouden. Als deze afspraken dan worden betwist, dan kan dit vele gevolgen hebben. Voor het pensioendossier geldt dit ook: leg vast en bewaar alles!

Werkgevers met een eigen pensioenregeling, vaak uitgevoerd door een verzekeringsmaatschappij, moeten vaak zelf betalen voor het verhogen van de pensioenen van zijn werknemers. Bij een pensioenfonds is het juist het fonds dat pas verhoogt als dat financieel kan. Zeker in de laatste twee jaren worden eerder gemaakte afspraken over verhogingen tussen werkgever en ondernemingsraad ter discussie gesteld. Dit komt doordat pensioenen eindelijk weer worden verhoogd, waardoor de werkgever met de eigen pensioenregeling deze verhogingen moet betalen.

De werkgever legt de ooit gemaakte afspraken anders uit dan de ondernemingsraad. In dat geval is het extra belangrijk dat de ondernemingsraad goed heeft vastgelegd wat de destijds gemaakte afspraken inhouden en deze ook goed heeft bewaard. Dat de afspraken mogelijk al lang geleden zijn gemaakt is daarbij niet belangrijk, ze “staan” nog steeds.

Gemaakte afspraken over pensioenverhogingen betwist

Zoals gezegd, vanaf 2022 zijn pensioenen met regelmaat (flink) verhoogd. Er zijn al meerdere situaties geweest waarin de werkgever van plan was om de pensioenen van zijn (oud-) werknemers minder of helemaal niet te verhogen. Zo’n beslissing weegt daarmee zwaar op de schouders van de (oud-)werknemers, hun koopkracht wordt nu of later minder. De kantonrechter in Lelystad heeft recent een uitspraak gedaan in een zo’n zaak.

De werkgever in deze zaak had een eigen pensioenregeling die door een verzekeringsmaatschappij werd uitgevoerd. Vanaf 2015 betaalt de werkgever premie aan het pensioenfonds waar de werkgever thuishoort, de pensioenregeling werd vanaf dat moment bij het pensioenfonds ondergebracht. De pensioenen die tot 2015 zijn opgebouwd, blijven achter bij de pensioenverzekeraar. In 2015 is door de werkgever met de ondernemingsraad afgesproken dat de verhogingen door het pensioenfonds ook geldt voor de pensioenen bij de pensioenverzekeraar. Deze afspraak geldt voor de huidige werknemers en ook voor oud-werknemers en gepensioneerden.

Pas in 2022 heeft het pensioenfonds genoeg geld in de pensioenkas om de pensioenen flink te verhogen. De werkgever stelt dat zulke flinke verhogingen door het fonds geen onderdeel zijn van de al lang geleden met de ondernemingsraad gemaakte afspraken. Deze afspraken verwezen volgens de werkgever naar het fondsbeleid en deze recente pensioenverhogingen hebben hele andere oorzaken. De werkgever had in 2014 niet de bedoeling om zulke ruime toezeggingen te doen. Daarom vond de werkgever dat hij niet gebonden is aan “willekeurige verhogingen” die het nieuwe beleid toestaat, het zijn verhogingen waar de werkgever geen rekening mee hoefde te houden want deze zijn nooit onderdeel van de gemaakte afspraken geweest.

Oordeel kantonrechter

De kantonrechter oordeelt dat de pensioenafspraak van de werkgever met de ondernemingsraad inhoudt dat er recht is op verhoging van pensioen van de pensioenverzekeraar. Deze verhoging is gelijk aan de verhogingen bij het pensioenfonds. Het maakt daarin niet uit wat de oorsprong is van de verhoging. Hij verwijst naar het pensioenreglement van de pensioenverzekeraar waarin staat dat pensioenfondsbestuur altijd ruimte heeft om het beleid voor verhogingen haar beleid mag aanpassen. Uit niets is gebleken dat er in 2014 (of daarna) andere afspraken zijn gemaakt tussen werkgever en ondernemingsraad. De werkgever heeft geen stukken waar dit uit blijkt. Kortom, de werkgever moet zich aan de gemaakte afspraken houden en de verhogingen alsnog, en met terugwerkende kracht, doorvoeren.

Advies voor de ondernemingsraad

Deze zaak toont opnieuw aan dat het heel goed vastleggen van afspraken tussen werkgever en ondernemingsraad heel belangrijk is. Het goed bewaren van die afspraken is daarnaast van belang, ook als deze bijna tien jaar oud zijn. In welke prettige sfeer de afspraken tussen werkgever en ondernemingsraad ook zijn gemaakt, de toekomst blijft onvoorspelbaar. De OR-leden worden vervangen en hetzelfde geldt voor de werkgever. Er is op termijn niemand meer die weet wat de afspraken nu echt inhouden.

Dit artikel is gesponsord door Montae & Partners.

Beeld: Shutterstock

Dit zijn de 2 belangrijkste woorden voor de ondernemingsraad

Laten we beginnen met een raadseltje: wat zijn de 2 belangrijkste woorden voor iedere ondernemingsraad?

Wat is de rol van de or bij een medewerkerstevredenheidsonderzoek?

Wat is de rol van de or bij een medewerkerstevredenheidsonderzoek?

Ons bedrijf gaat een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) houden. Heeft de ondernemingsraad ook een formele rol in dat onderzoek? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoordt elke week een expert een vakinhoudelijke vraag.

Beeld: Shutterstock

Or 3.0 in de zorg: neem de regie over vernieuwing

Zorgorganisaties zijn voortdurend in beweging, wat gevolgen heeft voor de besluitvorming en de medezeggenschap. Hoe kan de ondernemingsraad het initiatief nemen om de medezeggenschap in de zorg te vernieuwen?

Rechter: or heeft na opgaan in een gor geen procesbevoegdheid meer

Rechter: or heeft na opgaan in een gor geen procesbevoegdheid meer

De or van Albert Heijn e-Commerce roept bij de kantonrechter de nietigheid in van een besluit van Albert Heijn. De rechter verklaart deze niet-ontvankelijk omdat er inmiddels een gor is ingesteld. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

3 manieren om financiële informatie beter te begrijpen

Informatie over de gezondheid van de organisatie zit vaak in veel cijfers van de bestuurder. Hoe interpreteer je die? Om de juiste informatie te halen, is het belangrijk de cijfers goed te begrijpen. Dit kun je leren of je kunt je laten assisteren. Hier zijn 3 manieren om financiële informatie te begrijpen.

Beeld: Shutterstock

Checklist or-reglement: or, leg je werkwijze vast

Elke ondernemingsraad is verplicht een reglement op te stellen, zoals vastgelegd in Artikel 14 van de Wet op de ondernemingsraden (Wor). Hiermee wordt de werkwijze van de or vastgelegd.

Kunnen we onze verkiezingen uitstellen nu we met een belangrijke adviesaanvraag bezig zijn?

Kunnen we onze verkiezingen uitstellen nu we met een belangrijke adviesaanvraag bezig zijn?

"Moeten we de or-verkiezingen uitstellen of kort na elkaar 2 keer organiseren, gezien de lopende adviesaanvraag voor de verzelfstandiging van een bedrijfsonderdeel die pas na de verkiezingen wordt uitgevoerd?" In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een medezeggenschapsvraag.

Beeld: Shutterstock

Geen instemming nodig bij ploegendienstregeling in de cao?

Is een (tijdelijke) wijziging van een ploegendienstregeling die is opgenomen in de cao een instemmingsplichtig besluit? In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.