Waakzame or: meer doen met artikel 28

Waakzame or: meer doen met artikel 28

De bevorderende en wakende taak in artikel 28 WOR is niet vrijblijvend. Het artikel, dat soms een beetje het stiefkindje van de WOR lijkt te zijn, kan de ondernemingsraad wel voor een uitdaging stellen. Want vaak gaat het om gevoelige onderwerpen.

Dat schrijft Johannes Kooistra in het boek ‘Papieren tijger met potentie: pleidooi voor de bevorderende en bewakende taak van de ondernemingsraad’.

Want wat staat er ook al weer in artikel 28? Lid 1 stelt:

  • De ondernemingsraad bevordert zoveel als in zijn vermogen ligt de naleving van de voor de onderneming geldende voorschriften op het gebied van de arbeidsvoorwaarden, alsmede van de voorschriften op het gebied van de arbeidsomstandigheden en arbeids- en rusttijden van de in de onderneming werkzame personen.

Wetten veranderen vaak

En dat is gelijk al heel moeilijk, schrijft Kooistra. Er zijn enorm veel wetten op het gebied van arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden. Wetten die bovendien regelmatig veranderen.  Kooistra: "Ook is het moeilijk zicht krijgen op het al dan niet naleven van regelingen op individueel of teamniveau. De or is daarbij afhankelijk van meldingen door de achterban, met het risico dat de or de verdenking op zich laadt zich teveel met individuele zaken in te laten. Immers: wanneer is er sprake van niet naleven van geldende voorschriften? Wanneer is er sprake van nalatigheid, van opzet, van verschil in interpretatie?"

Bevorderen is niet afdwingen

Uit jurisprudentie blijkt verder dat 'bevorderen' niet hetzelfde is als 'afdwingen'. Een ondernemingsraad die vindt dat de onderneming zich niet houdt aan de geldende voorschriften, krijgt voor de rechter nogal eens nul op het rekest.

Ook de andere bevorderende taken, zoals het stimuleren van werkoverleg (lid 2), het waken tegen discriminatie (lid 3) en het (naar vermogen) bevorderen van zorg voor het milieu (lid 4) kunnen binnen organisaties soms op weerstand rekenen. Maar er valt winst te halen voor zowel de ondernemingsraad als de onderneming.

Dankbare opdracht

Neem de zorg voor het milieu. Een dankbare opdracht voor de ondernemingsraad, stelt Kooistra. "De zorg voor het milieu is niet alleen een maatschappelijke opdracht voor ondernemingen, maar valt er bedrijfseconomisch veel winst te halen, bijvoorbeeld door het besparen op energie(kosten) en voorkomen van vervuiling."

Concrete stappen ondernemingsraad

Wat kan de ondernemingsraad doen om dit belangrijke onderwerp levend te houden? De bevorderende taak vraagt om inzicht van de ondernemingsraad. Kooistra geeft een paar suggesties.

  • De ondernemingsraad kan met een beroep op het informatierecht inzage vragen in het milieuzorgsysteem.
  • In het overleg over de algemene gang van zaken kan de vraag gesteld worden of er (jaarlijks) een milieuprogramma wordt opgesteld.
  • De ondernemingsraad kan bij zichzelf te rade gaan op welke manier hij betrokken is bij het tot stand komen én uitvoeren van het milieubeleid en het milieuzorgsysteem. Is bijvoorbeeld bekend wie in de onderneming verantwoordelijk is voor milieuzorg?
Beeld: Shutterstock

Rol van de or bij diversiteit in de top van het bedrijf onder de...

De ondernemingsraad signaleert en agendeert belangrijke thema's zoals diversiteit en inclusie. Met wettelijke taken rond gelijke behandeling en het bevorderen van minderheden op de werkvloer, beïnvloedt de or de man-vrouwverhouding in de (sub)top.

Beeld: Shutterstock

Blijf in je rol: als or-lid ben je expert van de werkvloer, niet van...

Als or-lid hoef je lang niet overal verstand van te hebben. Je kennis breng je in op één vlak: je bent expert van de werkvloer. Je rol is om de bestuurder te vertellen wat er leeft onder je collega's, niet om dat vuistdikke adviesrapport te begrijpen.

Als de term private equity valt, schrikt de or vaak: is dat terecht?

Als de term private equity valt, schrikt de or vaak: is dat terecht?

Bij een overname door een private-equitypartij slaat de angst menig ondernemingsraad om het hart. Maar het kan ook positief uitpakken, zeggen expert Peter Meijer en Jaap Keuken, or-voorzitter bij Riedel. Private equity: roofridders of redders in nood?

Beeld: Shutterstock

Model instellingsbesluit voorbereidingscommissie

Binnen het takenpakket van de or moeten regelmatig onderwerpen grondig worden voorbereid, zoals een advies of aanstelling van een Raad van Commissarissen (RvC). Deze taak kan de or beleggen bij een voorbereidingscommissie. Dit voorbeelddocument helpt bij het vastleggen van afspraken tussen werkgever en werknemer.

Het or-testament: levenslessen voor de nieuwe or  

Het or-testament: levenslessen voor de nieuwe or

Het or-testament klinkt misschien zwaar, maar de start als nieuwe ondernemingsraad kan ook uitdagend zijn. Hoe zorg je ervoor dat het harde werk van de vorige or niet tevergeefs is? Hoe draag je kennis en ervaring over, zodat de nieuwe or-leden precies weten waar ze mee aan de slag moeten?

Beeld: Shutterstock

Voorbeeld van een sabbaticalbeleid

Gebruik dit voorbeelddocument om samen met hr duidelijke kaders en voorwaarden te scheppen voor het opnemen van een sabbatical. Als er wijzigingen uit volgen of als er nog geen regels zijn rond het opnemen van een sabbatical maar nu wel een regeling over wordt vastgesteld, moet de or om instemming worden gevraagd.

Beeld: Shutterstock

Dit moet de or weten over pensioenregeling 'Bedrag ineens'

De Tweede Kamer heeft begin oktober 2024 ingestemd met het wetsvoorstel Wet herziening bedrag ineens. Ook voor de or is het handig om te weten wat deze wet inhoudt, zodat vragen van collega's adequaat beantwoord kunnen worden.

Beeld: Shutterstock

Vroegpensioen: partijen bereiken akkoord over vroeger stoppen met...

Vakbonden, werkgevers en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben een akkoord bereikt over de vroegpensioenregeling. Het akkoord kwam tot stand na veel protest. De huidige regeling zou eind volgend jaar aflopen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.