Hallo buitenland!

Hallo buitenland!

Als je niet in dienst bent bij een Nederlandse rechtspersoon word je ook niet vertegenwoordigd in een Nederlandse or. Daar kunnen we kort over zijn. Of toch? De praktijk laat zien dat de puzzel niet zo eenvoudig is. Er zijn best veel gevallen waarin in een internationale context gestreefd wordt naar gezamenlijke medezeggenschap op Nederlandse leest, zonder dat er een kant en klaar juridisch raamwerk ligt om zaken goed te regelen.

Een paar voorbeelden: een ngo kende mensen die bij lokale organisaties in verschillende landen in dienst waren, maar die wel aangestuurd werden vanuit het internationale hoofdkantoor in Nederland. Een Portugese start up wilde graag de medezeggenschap combineren over zijn beide vestigingen in Portugal en Nederland. En menige Benelux-organisatie binnen een multinational kent 1 bestuurder maar twee totaal verschillende soorten medezeggenschap, gevoed vanuit een heel eigen cultuur. Toch wil de bestuurder vaak (heel efficiënt) maar eenmaal met zijn medezeggenschap vergaderen.

  • Tip! Met de 7 skills van moderne medezeggenschap maak je jezelf als or in één dag interessant en relevant voor het hele bedrijf. Dit jaar te volgen op 8 december 2022. Bekijk het programma!

Pas op voor fröbelen met medezeggenschap

In veel gevallen lijkt de vraag naar vertegenwoordiging een mooie aanleiding om creatief te worden met oplossingen. Maar je moet wel oppassen dat je niet belandt in een sessie “fröbelen met medezeggenschap”. Het feit dat je heel veel, zo niet alles, kunt afspreken, wil niet zeggen dat je dat ook moet doen. In de praktijk moet je oog houden voor verschillen in cultuur, regels en verhoudingen.

In het geval van de ngo is het gelukt om de betreffende mensen “onder te brengen” in de Nederlandse medezeggenschapsstructuur door een keurige overeenkomst tussen management en medezeggenschap. Dat kan weer niet bij veel andere ngo’s, waar Nederlandse regels en rechten indruisen tegen lokale gezagsverhoudingen in landen op andere continenten. Daar is vertegenwoordiging in een Nederlands orgaan niet passend.

Uitwerking op lokaal niveau

Bij de Portugese start up zijn we in gesprek over een mogelijke combinatie, maar lijkt het verstandig om iedereen wel vanuit zijn eigen regels te laten werken. De gemeenschappelijke factor in de besluiten die aan de gezamenlijke medezeggenschap kunnen worden voorgelegd is de strategie, maar de uitwerking op lokaal niveau vraagt echt andere dingen in elk land.

En van Nederlands/Belgische organisaties is al langer bekend dat de verschillen in systeem en in de cultuur zo groot zijn, dat een gemeenschappelijke juridische basis niet haalbaar is.

Alles overziend is het in de meeste gevallen verstandig om een passende juridische basis te zoeken in afspraken met behoud van lokale rechten, en de gemeenschappelijke rechten te maximaliseren waar dat kan. Omdat in de Nederlandse medezeggenschapsregels die rechten behoorlijk sterk zijn, heb je als adviseur de neiging daar je heil in te zoeken.

Medezeggenschap als exportproduct? Alleen met mate.

Studiedag Ambtelijk Secretaris op 29 september 2022

Versterk je eigen rol in tijden van verandering, en daarmee de positie van je or tijdens de Studiedag Ambtelijk Secretaris op 29 september 2022. Je krijgt nieuwe inzichten om je kennis in 1 dag bij te spijkeren. Waaronder veel over communicatie en communiceren. Zoals neuro-linguïstisch programmeren voor de or, zakelijk flirten, de communicatiematrix, teamgesprekken begeleiden en netwerken door intervisie. Een exclusieve dag om jezelf te ontwikkelen! Bekijk het programma.

André van Deijk is senior adviseur bij OR Consultancy. Hij ondersteunt ondernemingsraden vooral bij overnames, fusies, organisatieveranderingen, financieringsvraagstukken en investeringen. Daarnaast is hij bestuurslid van de branchevereniging van medezeggenschapsbedrijven BVMZ.

Beeld: Shutterstock

BOB-model helpt or overleg met bestuurder te structureren

Het besluitvormingsmodel BOB helpt de or in advies- en instemmingstrajecten. Ook agendapunten doorlopen de fasen beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming. In dit laatste artikel van de serie laat BOB zien hoe de or een goed gesprek voert met de bestuurder.

Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

Or-werk is meer dan vergaderen: do's & don'ts voor goed informeel...

De belangrijkste gesprekspartner van de ondernemingsraad is de directeur-bestuurder. Or en bestuurder treffen elkaar niet alleen in de formele vergaderingen, maar ook bij informeel overleg in verschillende situaties. Even zaken kortsluiten is goed, maar wat zijn de do's en don'ts bij informeel overleg?

beeld: Shutterstock

3 tips om je bestuurder te overtuigen: mik op structuur, aandacht en...

Elke ondernemingsraad wil de bestuurder overtuigen, maar hoe krijg je hem mee? Er zijn geen garanties, maar 3 ingrediënten helpen altijd: aandacht trekken, welwillendheid creëren en je verhaal logisch structureren.

Zo bevorder je synergie: voor sterke band binnen or en met achterban

Zo bevorder je synergie: voor sterke band binnen or en met achterban

Binnen de or is samenwerking de sleutel tot kracht. Wanneer leden elkaar aanvullen en als een eenheid naar buiten treden, ontstaat synergie: het resultaat is meer dan de som der delen. Zo bevorder je de synergie, zowel binnen de or als in de relatie met de achterban.

Beeld: Shutterstock

Mag de bestuurder de P&O-manager als vaste contactpersoon voor de or...

Onze bestuurder wil dat de or voortaan de P&O-manager als contactpersoon gebruikt en met deze manager vergadert. Mag dit? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Beeld: Shutterstock

Blijf in je rol: als or-lid ben je expert van de werkvloer, niet van...

Als or-lid hoef je lang niet overal verstand van te hebben. Je kennis breng je in op één vlak: je bent expert van de werkvloer. Je rol is om de bestuurder te vertellen wat er leeft onder je collega's, niet om dat vuistdikke adviesrapport te begrijpen.

Shutterstock

Zo ga je als or-lid om met abstracte teksten van de bestuurder

Als or-lid worstel je regelmatig met adviesaanvragen, instemmingsverzoeken en beleidsnotities. Daarbij krijg je vaak te maken met begrippen als synergie, uitdagingen en procesoptimalisatie. Weet jij eigenlijk wat deze woorden betekenen?

BOB-model: effectievere or-vergaderingen en betere besluitvorming

BOB-model: effectievere or-vergaderingen en betere besluitvorming

Het BOB-model, dat wordt gebruikt in advies- en instemmingstrajecten, doorloopt de fasen van beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming. Dit model helpt ondernemingsraden om interne vergaderingen gestructureerd en effectief te laten verlopen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.