Stress? Die zag ik niet aankomen! 

'Wat is Henk de laatste tijd prikkelbaar hé? Alleen maar fronsend achter zijn computerscherm, geen tijd voor een pauze en als je iets aan hem vraagt…Nou, dan word je meteen met de grond gelijk gemaakt! Het zal me niks verbazen als die straks met een burn-out thuis zit!'

En zo gaat het wel vaker op de werkvloer. De naaste collega’s zien een burn-out al van verre aankomen, nog voordat de persoon in kwestie dat ziet. Die denkt vaak nog: ‘Ja, ik kan niet wachten tot het weer weekend is! Nu nog even de week doorkomen.’ Of 'Als Sofie straks van verlof terug is, dan wordt het weer minder. Nog even volhouden.’ 

‘Even’ duurt vaak langer dan gedacht

Het probleem is dat 'even' vaak langer duurt dan gewenst. En daarmee wordt de stress-situatie langduriger. Wat de hersenen dan doen is best briljant én gevaarlijk tegelijkertijd. De hersenen schakelen bij langdurige stress namelijk als eerste dát deel van de hersenen uit dat stress kan herkennen. Niet zo gek dus dat Henk denkt dat het nog goed gaat, terwijl dat niet het geval is. Uit cijfers blijkt zelfs dat 3 op de 4 werknemers een burn-out zelf niet ziet aankomen. 

Kijk eens naar je collega or-leden

De signaalfunctie die collega’s en leidinggevenden hebben is daarmee een belangrijk aandachtspunt als het gaat om preventief ziekteverzuim. En daarmee voor de or als het gaat om het beoordelen van het (preventieve) ziekteverzuimbeleid!  

En onder het motto 'een betere wereld begint bij jezelf': vergeet niet om ook in jullie eigen or-team aandacht te besteden aan stress en werkdruk.  Ook daar gebeurt het regelmatig dat de rest het wel 'even' opvangt bij vertrekkende or-leden. Of dat het nu 'even' druk is door de ingrijpende reorganisatie.  

Let dus goed op je or-collega’s. Want voor je het weet duurt het 'even' nét even te lang. 

Sonja Kroeke is mz-specialist bij VEM 

Lees ook:

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

De algemene gang van zaken binnen een onderneming: wat kun je daar nu eigenlijk mee? Voor veel ondernemingsraden voelt het Artikel 24-overleg vaak als een verplicht nummer, simpelweg omdat het wettelijk is voorgeschreven. Toch biedt het meer kansen dan slechts een verplicht overlegmoment.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Checklist: Hoe staat het met het mobiliteitsbeleid in jouw...

Organisaties zoeken manieren om vraag en talenten van medewerkers af te stemmen. Een mobiliteitsbeleid biedt mogelijkheden. Een aantal aandachtspunten voor de or om dit beleid te toetsen.

Beeld: Shutterstock

Initiatiefrecht: de or als aanjager van verandering

Het initiatiefrecht uit Artikel 23 van de Wor is een krachtig, maar vaak onbenut instrument. Door onderwerpen te agenderen waar de bestuurder nog niet mee bezig is of voorgenomen besluiten aan te passen, kan de or echt voor verandering zorgen.

Beeld: Shutterstock

Mag een or bestaan uit minder dan 3 leden?

Als een or uit 3 leden bestaat en 1 lid wegvalt, mag de or dan nog functioneren met slechts 2 leden? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een vraag over medezeggenschap.

Foto: Shutterstock

Is 'arbo' vooral een kwestie van voorschriften of gaat het om gedrag?

Veel mensen, ook ondernemingsraad-leden, associëren 'arbo' met regels. Veel regels. En met lange vragenlijsten, zoals bij de RI&E. Hoe zorg je ervoor dat het thema arbeidsomstandigheden de aandacht krijgt die het verdient en niet wordt verwaarloosd door de or?

Beeld: Shutterstock

BOB-model helpt or overleg met bestuurder te structureren

Het besluitvormingsmodel BOB helpt de or in advies- en instemmingstrajecten. Ook agendapunten doorlopen de fasen beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming. In dit laatste artikel van de serie laat BOB zien hoe de or een goed gesprek voert met de bestuurder.

Beeld: Shutterstock

Checklist: Aan de slag met het or-jaarverslag

In een or-jaarverslag geeft de ondernemingsraad een overzicht van de or-activiteiten van het afgelopen jaar. Het opstellen van een jaarverslag door de or is verplicht. Aan de hand van de volgende stappen komt de or tot een jaarverslag.

Beeld: Shutterstock

Kunnen we een or-lid tijdens haar zwangerschapsverlof vervangen?

'Een van onze or-leden gaat met zwangerschapsverlof. Kunnen we haar voor die tijd vervangen?' In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.