FNV begint rechtszaak om bagageafhandeling Schiphol

FNV begint rechtszaak om bagageafhandeling Schiphol

De FNV begint een collectieve rechtszaak tegen de bagage- en vrachtbedrijven op Schiphol. Het werk is daar al jaren te zwaar. FNV zegt naast een schadevergoeding vooral te willen dat het werkproces op Schiphol verandert.

Op een (inmiddels gesloten) meldpunt van de vakbond over het werk in de bagagekelders zijn sinds september 1000 klachten binnengekomen. De FNV vraagt afhandelaars met fysieke klachten om een uitgebreide vragenlijst in te vullen, met vragen over de leefstijl. Hiermee wil de vakbond informatie verzamelen om sterker te staan bij de rechter. Tot nu toe werkten 150 mensen de volledige vragenlijst af.

‘Fysieke belasting is te zwaar’

‘Nog steeds is de fysieke belasting te zwaar’, zegt bestuurder David van de Geer in een toelichting op de rechtszaak. Uit onderzoek van de Nederlandse Arbeidsinspectie in september bleek dat ook al. Het grootste probleem is dat de bagageafhandelaars te zwaar moeten tillen. Op het meldpunt van de FNV meldden werknemers zich vooral met klachten aan de rug, schouders, nek en knieën.

‘Zwaar werk en onderbezetting’

‘De klachten zijn ontstaan door een combinatie van zwaar werk en een enorme onderbezetting, met grote werkdruk tot gevolg’, stelt de FNV. Het meldpunt is nog open en de vakbond verwacht dat er meer klagers bijkomen door de nieuwe aandacht voor de zaak. De afhandelaars, Schiphol en de inspectie kwamen al in 2011 overeen dat overmatig zwaar sjouwwerk verleden tijd zou zijn. Op Schiphol is de afhandeling van de bagage in handen van particuliere bedrijven. Dat leidt tot een heftige concurrentiestrijd met kleine marges.

Tip! Steeds vaker kan de or eigen beleid maken over arbeidsvoorwaarden. Kom in een dag veel meer te weten over je eigen accenten zetten bij maatwerk in de opleiding OR & Arbeidsvoorwaarden. Bekijk het programma en de inschrijvingsopties!

Mede hierom pleit de FNV voor maatregelen die verder gaan. Waaronder een verplichte verzekering tegen ongevallen en beroepsziekten, af te sluiten door de werkgevers. Dan wordt iedere werknemer, die het slachtoffer wordt van ongeval en erkende beroepsziekte, op een gelijke wijze gecompenseerd voor de geleden schade. Daarnaast kan er een financiële prikkel van uitgaan, omdat bedrijven en sectoren met een hoge instroom meer premies moeten betalen voor deze verzekering.

Melden beroepsziekten en instellen ondernemingsraad

Bovendien pleit de FNV ervoor dat de Nederlandse Arbeidsinspectie strakker omgaat met meldingen van beroepsziekten, en beter toeziet op het instellen van een ondernemingsraad. Een derde van de bedrijven die een or moeten instellen heeft dat niet gedaan, stelt de FNV.

Betere arbeidsomstandigheden

Schiphol laat weten hard te werken aan verbetering van de werkomstandigheden. De luchthaven wijst tevens op de oproep aan luchtvaartmaatschappijen en afhandelingsbedrijven om de lonen te verhogen. Ook stelt de luchthaven dat afhandelaren verplicht zijn tilhulpen te gebruiken. ‘Om diverse redenen is dat nog niet overal en niet met alle bagage mogelijk. Met afhandelaren brengen we nu in kaart welke maatregelen hiervoor getroffen moeten worden.’ In de nabije toekomst wil de luchthaven een nieuwe bagagekelder bouwen. Hier zijn volgens de luchthaven betere werkomstandigheden mogelijk. Schiphol verwacht in 2026 met de bouw te beginnen.

Lees ook:

Lees meer over

Beeld: Shutterstock

Column: keuzes rond arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn ook taak...

In Nederland zijn werknemers verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Werkgevers betalen hiervoor premies aan het UWV, dat de hoogte van de premie bepaalt op basis van de arbeidsongeschiktheid in de sector. Maar ook de ondernemingsraad speelt hierin een rol, stelt Inge Bakker van Montae.

Beeld: Shutterstock

Ongewenst gedrag komt het meest voor in zorg en horeca: ontbrekend...

Ongewenst gedrag op het werk, zoals seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten, komt het vaakst voor in de zorg en horeca. In totaal heeft 17% van de werkenden hiermee te maken, zo blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS.

Beeld: Shutterstock

3 tips over hoe je als or omgaat met instemmingsrecht bij arbozaken

Het sterkste recht van de ondernemingsraad als het gaat om arbeidsomstandigheden is het instemmingsrecht. Een werkgever moet de or schriftelijk om instemming vragen bij het invoeren, wijzigen of intrekken van arboregelingen. Met deze 3 tips sta je als or nóg sterker.

Beeld: Shutterstock

Bij een goed ADM-beleid gaat het om preventie, niet om sancties

Tijdens het werk mag je geen glaasje op hebben. Maar hoe kan een organisatie een goed alcohol-, drugs- en medicijnbeleid (ADM-beleid) ontwikkelen dat zowel voor de werknemers als voor het bedrijf werkt? En welke rol speelt de or hierin?

Beeld: Shutterstock

Arbeidsinspectie: fysieke belasting pakketdiensten moet omlaag

De grote pakketdiensten in Nederland, waaronder PostNL, DHL, UPS, GLS, FedEx en DPD, laten hun medewerkers in de depots te zwaar tillen en bukken, zo ontdekte de Arbeidsinspectie. Dit vergroot het risico op rug- en nekklachten, vooral door het hoge werktempo.

Beeld: Shutterstock

Checklist: is het ziekteverzuimbeleid in jouw organisatie op orde?

Controleer als or de volgende punten bij je werkgever: Is er zorgvuldig nagedacht over het verzuimbeleid? Zijn de protocollen duidelijk vastgelegd en was de or betrokken bij het opstellen ervan? Met deze checklist krijg je snel inzicht in de staat van het verzuimbeleid.

Beeld: Shutterstock

Rechter over ziekteverzuimbeleid: dit zijn de rechten en plichten van...

Mag de bedrijfsarts arbeidsongeschikte werknemers verplichten zich door een expert te laten onderzoeken? Wat zijn de gevolgen van weigering? De centrale ondernemingsraad en de werkgever verschillen hierover van mening, en de kantonrechter zal op verzoek antwoorden geven. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Dit moet de or weten over de Wet verplichtstelling vertrouwenspersoon

Organisaties met minimaal 10 werknemers moeten met de Wet verplichtstelling vertrouwenspersoon binnenkort een vertrouwenspersoon aanstellen om ongewenst gedrag te voorkomen. De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel aangenomen. Als or moet je op de hoogte zijn van deze instemmingsplichtige veranderingen. .

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.