Lang leve de Koningin!

Lang leve de Koningin!

In aanloop ernaartoe staan de kranten vol en laaien de discussies weer op over het bestaansrecht van de Koning der Nederlanden. Heeft Nederland nog wel een koning nodig? Wat kost het onze samenleving, wat levert het op? Regelmatig heeft een ondernemingsraad met soortgelijke vragen te maken.

Is een ondernemingsraad nog wel van deze tijd? Is een or per se nodig? Wat voegt een or aan een organisatie toe, wat kost het allemaal wel, gaat het niet af van productieve uren, en houden ze zich wel met de goede dingen bezig?

Het bestaansrecht van de ondernemingsraad

Gelukkig heeft de or haar bestaansrecht geborgd in de Wet op ondernemingsraden (wor). Daarin staat precies wanneer een organisatie een ondernemingsraad moet instellen en hoe haar opvolging is geregeld. 

In onze grondwet staat beschreven dat Nederland een constitutionele monarchie is. Aan het hoofd van het land staat een monarch, koning of koningin, die zich heeft te houden aan de constitutie, oftewel de Grondwet. In de Grondwet is bepaald dat de Koning, of de Koningin, onschendbaar is en dat de ministers verantwoordelijk zijn. 

Bescherming van de ondernemingsraadleden

Ook in de Wet op ondernemingsraden is de positie van de or-leden geborgd. Artikel 21 van de Wor biedt bescherming tegen benadeling in het algemeen. De ondernemer moet ervoor zorgen dat de in de onderneming werkzame personen die lid zijn van de ondernemingsraad, niet vanwege hun lidmaatschap worden benadeeld in hun positie in de onderneming.

Het artikel heeft als doel een onafhankelijk optreden van de or-leden te waarborgen. Om dezelfde reden worden or-leden in de verschillende rechtspositieregelingen beschermd tegen ontslag. Ontslag kan niet plaatsvinden vanwege (kort gezegd) het verrichten van or-werk.

Zichtbaarheid van de or

Desondanks is deze borging van de or in de wet niet genoeg. Je zult als ondernemingsraad moeten laten zien wat je rol en verantwoordelijkheid je draagt binnen de organisatie. Soms staat die haaks op de visie van een bestuurder en vindt een bestuurder de or overbodig of lastig. De or wordt te laat geïnformeerd, of krijgt niet de ruimte om zijn adviesrol in te vullen, en/of niet de ruimte om zijn achterban te raadplegen.

Het imago van de ondernemingsraad

Net als het koningshuis heeft een or ook soms te lijden onder zijn imago. Het imago van de or is daarbij ook belangrijk. Zodra er “foute” appjes of mails lekken, of misbruik is gemaakt van financiële middelen, ligt de or eruit. Het kost dan tijd voordat het imago weer hersteld is.

De stimulerende taak van de ondernemingsraad

De or is geen medebestuurder, hij mag niet op de stoel van de bestuurder zitten. Het is soms zoeken waar de or dan wel over gaat. Heeft de or met name een controlerende rol opdat de arbeidsvoorwaarden deugdelijk worden nageleefd en/of de arbeidsverhoudingen wel “gezond” zijn? Of dat de arbeidstijden niet worden overtreden, of dat er onvoldoende arbobeleid is binnen de organisatie? Vaak spreken we dan [?] van de stimulerende taak van de or, belegd in artikel 28 Wet op de ondernemingsraden.

Voor het uitoefenen van deze taken heeft de or een aantal bijzondere rechten gekregen. Deze rechten zijn onder andere het adviesrecht, het instemmingsrecht, het initiatiefrecht, het informatierecht en het recht van overleg. Maar uit het adviesrecht kun je nog een taak herleiden. Uit het adviesrecht blijkt namelijk dat je ook mag meedenken over tal van bedrijfseconomische en bedrijfsorganisatorische zaken.

Anders dan de koning, heeft de or dus meer bemoeienis met het reilen en zeilen van een organisatie. Hoe de or dat doet, is afhankelijk van het type organisatie, de bestuurder en de leden van ondernemingsraad.

Draagvlak

Draagvlak creëren is dan ook een belangrijk en vaak onderschat onderdeel van de werkzaamheden van de or. Willen de or-adviezen opvolging krijgen dan is draagvlak nodig. Evenals ons koningshuis vraagt dat dus sensitiviteit voor wat leeft en speelt. En zal je verantwoording moet kunnen afleggen over wat je doet en hoe je je tijd en middelen besteedt. 

Verantwoording afleggen 

Verantwoording afleggen doet een or vaak ook via het jaarverslag. Het schrijven van een jaarverslag is voor de or een terugkerende verplichte taak (artikel 14 lid 2h WOR). Met het jaarverslag legt de or verantwoording af aan zijn achterban, over zijn werkzaamheden als personeelsvertegenwoordiger.

De populariteit van de or

Kortom, de vraag die rijst is: welke lessen kan een or leren van ons koningshuis? Hoe laat je je toegevoegde waarde zien en hoe benut je je rol optimaal binnen een organisatie? Zonder dat je je onafhankelijke positie opgeeft, en de thema’s ophaalt en bespreekbaar maakt die er leven.

Tineke Visser is trainer, adviseur en procesbegeleider medezeggenschap en eigenaar TienOpleidingen.nl. Contact? Tineke.visser@Tienopleidingen.nl

Lees ook:

Tineke Visser is trainer, adviseur en procesbegeleider medezeggenschap en eigenaar van TienOpleidingen.nl.

Beeld: Shutterstock
werkwijze or

Zo laat je de uitgesproken meningen binnen de or als één stem naar...

In de medezeggenschap komen mensen met verschillende meningen samen. Hoe bereik je een gezamenlijk standpunt en spreek je met één stem naar buiten? In dit artikel bekijken we het thema vanuit 4 perspectieven.

werkwijze or

Volgens Steven: pas op voor de paarse krokodil

Wie even buiten de regels van het systeem valt, loopt snel vast in bureaucratische rompslomp. De 'paarse krokodil' uit een oude reclame is synoniem geworden voor dit eindeloze gedoe. Steven maakte het zelf mee en waarschuwt or's ervoor te waken.

Beeld: Shutterstock
communicatie

Or-leden zijn ook mensen: omgaan met verschillen en emoties

Or-werk is mensenwerk. In een bedrijf spelen emoties en ingrijpende gebeurtenissen een rol. Hoe ga je daar als or mee om? Dit artikel biedt handvatten voor open communicatie, een veilige cultuur en aandacht voor emoties.

or-voorzitter

Een goede or-voorzitter geeft (veel) complimenten

De functie van een or-voorzitter is niet alleen strijden tegen onrecht, maar vooral de discussie in goede banen leiden. En daarbij geven ze veel complimenten, betoogt or-voorzitter, gedragspsycholoog en 'complimentenprofessor' Marius Rietdijk.

Beeld: Shutterstock
Adviesrecht

'We zijn het oneens met voorgenomen besluit. Kunnen we afzien van het...

'We hebben een adviesaanvraag ontvangen over een ingrijpende reorganisatie waar we niet achter staan. Kunnen we afzien van het geven van advies?' In Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een vraag over medezeggenschap.

Beeld: Shutterstock
werkwijze or

Verbeter de effectiviteit van de or door alle karakterkleuren te...

Wil je de samenwerking en communicatie in de or verbeteren, erken dan dat iedereen anders tegen zaken aankijkt. Het respecteren van deze verschillen is de basis voor effectieve samenwerking. Begin met het vaststellen van de kleuren in de or.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
or-commissie

Voor abonnees Checklist: commissies en werkgroepen binnen de or

Or-commissies en werkgroepen kunnen de efficiëntie van het or-werk verbeteren. Zijn ze binnen jouw or effectief? Gebruik de checklist om de commissies en werkgroepen in jouw or te evalueren en herhaal dit minstens één keer per zittingsperiode.

Afbeelding is gecreëerd met Dall-E.
werkwijze or

Or en de voordrachtscommissaris: speel het spel in de driehoek

De or's van structuurvennootschappen mogen al 20 jaar een derde van de raad van commissarissen voordragen. Dit is inmiddels ook in andere sectoren mogelijk, wat de Alliantie Medezeggenschap en Governance (AMG) aanleiding gaf tot onderzoek naar de voordrachtscommissaris.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.