Balans in belang 

Balans in belang 

Ik ben nooit lid geweest van een vakbond. Even kwam het ter sprake toen ik mij wilde aanmelden als kandidaat voor de ondernemingsraad. Toen ik ontdekte dat er ook een onafhankelijke partij was waar ik mij bij aan kon sluiten, schoof ik de keuze voor het vakbondslidmaatschap op de lange baan.

Wat precies maakte dat ik toen niet lid ben geworden, dat weet ik niet zo goed. Wel weet ik, dat wanneer de vakbonden actievoerden in ons ziekenhuis, dit mij altijd een gemengd gevoel gaf. Ook dan dacht ik niet meteen: hier moet ik bij aansluiten. Misschien ben ik ook gewoon niet zo activistisch ingesteld, dacht ik. Maar sinds de gesprekken die onlangs plaatsvonden tussen de vakbonden en de NFU (Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra), begrijp ik het ineens. 

Nieuwsgierig 

In mijn dagelijkse werk als fysiotherapeut is het belangrijk om erachter te komen hoe de patiënt zelf denkt over zijn of haar klachten en hoe hij/zij daarmee omgaat. Dat is van invloed op je behandeling, en die pas je daar dan ook op aan. Ik houd ervan die informatie te vergaren. Goed luisteren, uitvragen, doorvragen, inleven maar vooral niet te veel invullen. Nieuwsgierig zijn naar de ander, zo beschrijf ik het vaak.

Ook in andere situaties, bijvoorbeeld bij de or, merk ik dat het mijn voorkeur heeft om eerst voldoende informatie te verzamelen voordat ik een besluit neem. Ik wil graag genoeg van het onderwerp af weten, de redenen of achtergrond van een verandering kennen of alle kanten van het verhaal hebben gehoord.

Tussenin 

Toen ik twee weken geleden aan collega’s uitlegde waarom de gesprekken over de cao niet met de or werden gevoerd, maar tussen de vakbonden en de NFU, besefte ik het ineens. Wanneer ik kijk naar de acties van de vakbonden, heb ik stiekem mijn eigen or pet al op! De vakbonden gaan staan voor de rechten van de medewerkers en werken ook het meest in het belang van die medewerkers. De NFU zit daar meer vanuit de kant van de werkgever, en handelt meer vanuit het belang van de organisatie. Een beetje gechargeerd natuurlijk, maar in sommige gevallen, twee uitersten.

Weloverwogen mening

Ik zit daar met mijn or-pet op ergens middenin en probeer beide belangen af te wegen. Vandaar dat gemengde gevoel. Dat is ook waarom ik het zo moeilijk vond om de afgelopen weken te roepen dat alle medewerkers een loonsverhoging conform de inflatie moesten krijgen, in plaats van een selecte groep. Natuurlijk is die loonsverhoging welverdiend voor alle collega’s, zeker in deze tijd. En natuurlijk zou je willen dat medewerkers gecompenseerd worden voor de hoge inflatie.

Maar het verhaal wordt wel wat complexer als je net als or-lid de begroting hebt gezien, en weet dat hier geen extra geld voor gereserveerd is. Hoe gaat de organisatie die loonsverhoging betalen en op welke post moeten we dan gaan inleveren? Ook in deze situatie herken ik nu dus mijn eigen behoefte aan informatie. Dat zorgt er misschien wel voor dat ik mij niet meteen naar één van de twee kanten van de discussie zal laten trekken en ik mijzelf minder activistisch noem. Ik ben op dat moment eerst meer gericht op het opmaken van een juiste balans in belangen, om daarna mijn eigen, weloverwogen mening te vormen. 

Lees ook:

Marloes Steenhuisen

Marloes Steenhuisen

Marloes Steenhuisen is lid van het dagelijks bestuur van de or van het UMC.

Beeld: Shutterstock

Inwerken nieuwe or-leden: zo help je nieuwkomers snel op weg

Iedere ondernemingsraad krijgt eens in de zoveel tijd te maken met nieuwe leden. Dit kan zowel tijdens de lopende zittingsperiode als na verkiezingen gebeuren. Hoe raken zij snel thuis in de medezeggenschap?

beeld gegenereerd met behulp van Dall-e

Hoe je als or impact maakt in een internationale matrixorganisatie

'Wij zijn een or van een techbedrijf met een vestiging in Nederland. We werken als een matrixorganisatie waarin medewerkers in internationale business units werken. Onze WOR-bestuurder is regiomanager van een van de business units. Ze geeft aan vaak niet op de hoogte te zijn van ontwikkelingen die de Nederlandse onderneming treffen, omdat zij vaak laat of helemaal niet wordt geïnformeerd. Hoe kunnen we als or toch van betekenis zijn?'

Column: 'Wiens brood men eet, diens woord men spreekt'

Column: 'Wiens brood men eet, diens woord men spreekt'

Is het mogelijk om tegenspraak te bieden als je een afhankelijkheidsrelatie met elkaar hebt? Als or kun je de bestuurder voorzien van een eerlijke mening, schrijft or-trainer Tineke Visser.

De waarde van medezeggenschap: een hoger doel

De waarde van medezeggenschap: een hoger doel

Wat is de waarde van medezeggenschap? Waarom stoppen mensen hun energie in medezeggenschap? Het is vaak frustrerend omdat de invloed doorgaans beperkt is. Doordat de meeste mensen in de medezeggenschap zelden echt nadenken over de waarden die ze willen versterken. Marcel Reijnen betoogt dat als een or haar waarden scherp heeft, de waarde van medezeggenschap toeneemt.

Beeld: Shutterstock

Rol van de or bij diversiteit in de top van het bedrijf onder de...

De ondernemingsraad signaleert en agendeert belangrijke thema's zoals diversiteit en inclusie. Met wettelijke taken rond gelijke behandeling en het bevorderen van minderheden op de werkvloer, beïnvloedt de or de man-vrouwverhouding in de (sub)top.

Beeld: Shutterstock

Blijf in je rol: als or-lid ben je expert van de werkvloer, niet van...

Als or-lid hoef je lang niet overal verstand van te hebben. Je kennis breng je in op één vlak: je bent expert van de werkvloer. Je rol is om de bestuurder te vertellen wat er leeft onder je collega's, niet om dat vuistdikke adviesrapport te begrijpen.

Beeld: Shutterstock

Onveilige werksfeer bij ministerie I&W onder vergrootglas: FNV stelt...

Vakbond FNV stelt een onderzoek in naar de werkcultuur op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De omgangsvormen zijn sociaal onveilig, denigrerend en racistisch, zeggen ambtenaren en or-leden. Leidinggevenden intimideren en raden het melden van klachten af.

Beeld: Minneboo Fotografie

OR-lid ASML: 'Als twintiger wil ik de stem van mijn generatie laten...

Als werknemer van een sub-sub-subafdeling blijft veel van wat in een miljardenbedrijf gebeurt, buiten beeld. Behalve als je in de or zit. In de rubriek Or-lid aan het woord delen or-leden hun ervaringen en uitdagingen. Deze keer: Myrthe Scheepers, or-lid bij chipmachinefabrikant ASML, die als twintiger de stem van haar generatie wil vertegenwoordigen.

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?  

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?

Organisatiewijzigingen zijn doorgaans complexe zaken. Er gaat het nodige denkwerk aan vooraf, diverse scenario's worden doorgenomen. Uiteindelijk, voorafgaand aan de invoering, moeten de plannen als voorgenomen besluit aan de ondernemingsraad worden voorgelegd. Soms is de or al in diverse fases betrokken geweest, maar meestal zien de plannen eruit als een 'voor-je-genomen' besluit. Hoe moet je hier als or mee omgaan?

Beeld: Shutterstock

Checklist: zo kijk je als or naar bezuinigingsmaatregelen

Bijna elke organisatie krijgt weleens met bezuinigingen te maken. De bestuurder presenteert het vaak als noodzakelijk kwaad om (financieel) gezond te blijven. Maar is dat zo? En, als bezuinigingen echt onvermijdelijk zijn, hoe sta je als or voor de belangen van zowel de medewerkers als de organisatie? Met deze checklist in de hand zie je niets over het hoofd.

Beeld: Shutterstock

Rechter: stichting mag 4 or's samenvoegen tot 1 na wijziging...

Een zorgstichting wijzigde in 2022 haar structuur en paste de medezeggenschap aan, van een cor en 3 deel-or's naar één or. Ondanks negatief advies van de cor werd het besluit doorgevoerd. De rechter oordeelde dat dit terecht was. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Richtbedragen voor or-scholing 2025 vastgesteld

De SER heeft de richtbedragen voor scholing van ondernemingsraden in 2025 bekendgemaakt. Op voordracht van de Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) zijn de bedragen voor zowel maatwerk- als open cursussen iets hoger dan vorig jaar.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.