Balans in belang 

Balans in belang 

Ik ben nooit lid geweest van een vakbond. Even kwam het ter sprake toen ik mij wilde aanmelden als kandidaat voor de ondernemingsraad. Toen ik ontdekte dat er ook een onafhankelijke partij was waar ik mij bij aan kon sluiten, schoof ik de keuze voor het vakbondslidmaatschap op de lange baan.

Wat precies maakte dat ik toen niet lid ben geworden, dat weet ik niet zo goed. Wel weet ik, dat wanneer de vakbonden actievoerden in ons ziekenhuis, dit mij altijd een gemengd gevoel gaf. Ook dan dacht ik niet meteen: hier moet ik bij aansluiten. Misschien ben ik ook gewoon niet zo activistisch ingesteld, dacht ik. Maar sinds de gesprekken die onlangs plaatsvonden tussen de vakbonden en de NFU (Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra), begrijp ik het ineens. 

Nieuwsgierig 

In mijn dagelijkse werk als fysiotherapeut is het belangrijk om erachter te komen hoe de patiënt zelf denkt over zijn of haar klachten en hoe hij/zij daarmee omgaat. Dat is van invloed op je behandeling, en die pas je daar dan ook op aan. Ik houd ervan die informatie te vergaren. Goed luisteren, uitvragen, doorvragen, inleven maar vooral niet te veel invullen. Nieuwsgierig zijn naar de ander, zo beschrijf ik het vaak.

Ook in andere situaties, bijvoorbeeld bij de or, merk ik dat het mijn voorkeur heeft om eerst voldoende informatie te verzamelen voordat ik een besluit neem. Ik wil graag genoeg van het onderwerp af weten, de redenen of achtergrond van een verandering kennen of alle kanten van het verhaal hebben gehoord.

Tussenin 

Toen ik twee weken geleden aan collega’s uitlegde waarom de gesprekken over de cao niet met de or werden gevoerd, maar tussen de vakbonden en de NFU, besefte ik het ineens. Wanneer ik kijk naar de acties van de vakbonden, heb ik stiekem mijn eigen or pet al op! De vakbonden gaan staan voor de rechten van de medewerkers en werken ook het meest in het belang van die medewerkers. De NFU zit daar meer vanuit de kant van de werkgever, en handelt meer vanuit het belang van de organisatie. Een beetje gechargeerd natuurlijk, maar in sommige gevallen, twee uitersten.

Weloverwogen mening

Ik zit daar met mijn or-pet op ergens middenin en probeer beide belangen af te wegen. Vandaar dat gemengde gevoel. Dat is ook waarom ik het zo moeilijk vond om de afgelopen weken te roepen dat alle medewerkers een loonsverhoging conform de inflatie moesten krijgen, in plaats van een selecte groep. Natuurlijk is die loonsverhoging welverdiend voor alle collega’s, zeker in deze tijd. En natuurlijk zou je willen dat medewerkers gecompenseerd worden voor de hoge inflatie.

Maar het verhaal wordt wel wat complexer als je net als or-lid de begroting hebt gezien, en weet dat hier geen extra geld voor gereserveerd is. Hoe gaat de organisatie die loonsverhoging betalen en op welke post moeten we dan gaan inleveren? Ook in deze situatie herken ik nu dus mijn eigen behoefte aan informatie. Dat zorgt er misschien wel voor dat ik mij niet meteen naar één van de twee kanten van de discussie zal laten trekken en ik mijzelf minder activistisch noem. Ik ben op dat moment eerst meer gericht op het opmaken van een juiste balans in belangen, om daarna mijn eigen, weloverwogen mening te vormen. 

Lees ook:

Marloes Steenhuisen

Marloes Steenhuisen

Marloes Steenhuisen is lid van het dagelijks bestuur van de or van het UMC.

Beeld: Shutterstock
ondernemingsraad

Inwerken nieuwe or-leden: zo help je nieuwkomers snel op weg

Iedere ondernemingsraad krijgt eens in de zoveel tijd te maken met nieuwe leden. Dit kan zowel tijdens de lopende zittingsperiode als na verkiezingen gebeuren. Hoe raken zij snel thuis in de medezeggenschap?

beeld gegenereerd met behulp van Dall-e
ondernemingsraad

Hoe je als or impact maakt in een internationale matrixorganisatie

'Wij zijn een or van een techbedrijf met een vestiging in Nederland. We werken als een matrixorganisatie waarin medewerkers in internationale business units werken. Onze WOR-bestuurder is regiomanager van een van de business units. Ze geeft aan vaak niet op de hoogte te zijn van ontwikkelingen die de Nederlandse onderneming treffen, omdat zij vaak laat of helemaal niet wordt geïnformeerd. Hoe kunnen we als or toch van betekenis zijn?'

ondernemingsraad

Column: 'Wiens brood men eet, diens woord men spreekt'

Is het mogelijk om tegenspraak te bieden als je een afhankelijkheidsrelatie met elkaar hebt? Als or kun je de bestuurder voorzien van een eerlijke mening, schrijft or-trainer Tineke Visser.

ondernemingsraad

De waarde van medezeggenschap: een hoger doel

Wat is de waarde van medezeggenschap? Waarom stoppen mensen hun energie in medezeggenschap? Het is vaak frustrerend omdat de invloed doorgaans beperkt is. Doordat de meeste mensen in de medezeggenschap zelden echt nadenken over de waarden die ze willen versterken. Marcel Reijnen betoogt dat als een or haar waarden scherp heeft, de waarde van medezeggenschap toeneemt.

OR-lid aan het woord

Or-lid Nationale Opera & Ballet: 'Ik wil me hard maken voor onze...

In Or-lid aan het Woord delen or-leden hun ervaringen en uitdagingen. Deze keer: Marelva de Bruin, over haar rol binnen de ondernemingsraad bij de Nationale Opera & Ballet, haar komst bij de or en de vertegenwoordiging van de freelancers.

Beeld: Shutterstock
werkwijze or

Zo laat je de uitgesproken meningen binnen de or als één stem naar...

In de medezeggenschap komen mensen met verschillende meningen samen. Hoe bereik je een gezamenlijk standpunt en spreek je met één stem naar buiten? In dit artikel bekijken we het thema vanuit 4 perspectieven.

Beeld: Shutterstock
werkwijze or

De medezeggenschap van de 'activistische ambtenaar' in de...

De 'activistische ambtenaar' staat volop in de schijnwerpers. Maar wat houdt dit precies in, en welke rol speelt de medezeggenschap in georganiseerde tegenspraak? Ambtenaren en experts delen hun inzichten: "Laat je trainen in het bewustzijn van je kracht."

werkwijze or

Volgens Steven: pas op voor de paarse krokodil

Wie even buiten de regels van het systeem valt, loopt snel vast in bureaucratische rompslomp. De 'paarse krokodil' uit een oude reclame is synoniem geworden voor dit eindeloze gedoe. Steven maakte het zelf mee en waarschuwt or's ervoor te waken.

Voor abonnees
Voor abonnees
Houding en opstelling or

Voor abonnees Checklist: 9 vaardigheden die een bestuurder moet leren

Leden van de ondernemingsraad volgen regelmatig cursussen om vaardigheden te ontwikkelen. Dat is prima, maar hoe zit het eigenlijk met de bestuurder?

Beeld: Shutterstock
communicatie

Or-leden zijn ook mensen: omgaan met verschillen en emoties

Or-werk is mensenwerk. In een bedrijf spelen emoties en ingrijpende gebeurtenissen een rol. Hoe ga je daar als or mee om? Dit artikel biedt handvatten voor open communicatie, een veilige cultuur en aandacht voor emoties.

or-voorzitter

Een goede or-voorzitter geeft (veel) complimenten

De functie van een or-voorzitter is niet alleen strijden tegen onrecht, maar vooral de discussie in goede banen leiden. En daarbij geven ze veel complimenten, betoogt or-voorzitter, gedragspsycholoog en 'complimentenprofessor' Marius Rietdijk.

Beeld: Shutterstock
Adviesrecht

'We zijn het oneens met voorgenomen besluit. Kunnen we afzien van het...

'We hebben een adviesaanvraag ontvangen over een ingrijpende reorganisatie waar we niet achter staan. Kunnen we afzien van het geven van advies?' In Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een vraag over medezeggenschap.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.