Amateurs

Amateurs

De gezondheidszorg hebben we in Nederland in handen van professionals gelegd: we willen immers niet overgeleverd zijn aan kwakzalvers en zelfbenoemde genezers.

Om je professional te mogen noemen, moet je aan stevige opleidingseisen voldoen en verplichte bijscholing volgen. Om hierop toezicht te houden hebben we inspecties en autoriteiten ingesteld. Ook andere zaken met invloed op ons welzijn hebben we als vanzelfsprekend uitbesteed aan goed opgeleide professionals.

Maria Montessori, een Italiaans arts en pedagoog die vooral bekend werd door het naar haar genoemde Montessorionderwijs, merkte eind 19e eeuw al op dat je een diploma nodig hebt voor bijna alles wat je wilt doen. Behalve, voegde ze eraan toe, voor opvoeden! We hebben in de afgelopen weken ach en wee geklaagd over waar dat toe kan leiden - denk aan het gooien van vuurwerk, bier, aanstekers en aanverwante voorwerpen. Gek genoeg zijn er maar weinig commentaren die een verband leggen tussen het gebrek aan scholing van ouders op dat (vak)gebied en het gedrag van de leden van dat gooiers-gilde.

Wanhopig of verstandelijk beperkt

Wat mij steeds verbaast is dat de club van 150 mensen in wier handen we onze veiligheid van het land, de zorg voor ons welzijn en daarmee de genoemde gezondheidszorg hebben gelegd, geen enkele blijk van bekwaamheid voor die opvoedingstaak hoeven af te leggen.

De enige bekwaamheid waar ik veel van die amateurs – een enkele semi-professional daargelaten – wel ens op betrap is, dat ze erin slagen het stemvolk over te halen weer op hen te stemmen. In koor roepen ze daarom dat de burger (wie is dat eigenlijk?) niet dom is. Uit de boodschappen waarmee ze kiezers aan zich willen binden, valt dat echter niet op te maken: stem op 50plus en je krijgt een hoger pensioen; wil je weer lekker 130 karren, stem op PVV; geen vluchtelingen als buren: stem FvD; geen hinder van stikstofbeperkingen, stem BBB … Hoe wanhopig of verstandelijk beperkt moet je zijn om zo’n partij om die reden je stem te geven!

Bijstaan door experts

In medezeggenschapsland is het lijstenstel aan het afbrokkelen. Ook het kiesgroepenstelsel is aan het verdwijnen. Het besef dringt door dat er geen voorwaarden zijn om een ‘bijdrage te leveren aan het goed functioneren van de onderneming’. Een vertegenwoordiging van medewerkers, gekozen of door het lot aangewezen, buigt zich over besluitvoornemens met maar een doel: vaststellen of het voornemen bijdraagt aan het goed functioneren en de toekomstbestendigheid van de organisatie.

Als het gaat om strategische vraagstukken laten zij zich natuurlijk bijstaan door experts. Is het welzijn van medewerkers in het geding, dan zullen zij het betreffende besluitvoornemen naar de prullenbak verwijzen. Niet goed in hun vel zittende medewerkers steken immers spaken tussen de wielen van een organisatie. Daar kunnen ze in Den Haag een puntje aanzuigen …

Lees ook:

Beeld: Shutterstock

Onveilige werksfeer bij ministerie I&W onder vergrootglas: FNV stelt...

Vakbond FNV stelt een onderzoek in naar de werkcultuur op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De omgangsvormen zijn sociaal onveilig, denigrerend en racistisch, zeggen ambtenaren en or-leden. Leidinggevenden intimideren en raden het melden van klachten af.

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?  

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?

Organisatiewijzigingen zijn doorgaans complexe zaken. Er gaat het nodige denkwerk aan vooraf, diverse scenario's worden doorgenomen. Uiteindelijk, voorafgaand aan de invoering, moeten de plannen als voorgenomen besluit aan de ondernemingsraad worden voorgelegd. Soms is de or al in diverse fases betrokken geweest, maar meestal zien de plannen eruit als een 'voor-je-genomen' besluit. Hoe moet je hier als or mee omgaan?

Beeld: Shutterstock

Checklist: zo kijk je als or naar bezuinigingsmaatregelen

Bijna elke organisatie krijgt weleens met bezuinigingen te maken. De bestuurder presenteert het vaak als noodzakelijk kwaad om (financieel) gezond te blijven. Maar is dat zo? En, als bezuinigingen echt onvermijdelijk zijn, hoe sta je als or voor de belangen van zowel de medewerkers als de organisatie? Met deze checklist in de hand zie je niets over het hoofd.

Beeld: Shutterstock

Rechter: stichting mag 4 or's samenvoegen tot 1 na wijziging...

Een zorgstichting wijzigde in 2022 haar structuur en paste de medezeggenschap aan, van een cor en 3 deel-or's naar één or. Ondanks negatief advies van de cor werd het besluit doorgevoerd. De rechter oordeelde dat dit terecht was. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Pas op voor deze 3 valkuilen van het instemmingsrecht

In de praktijk van het instemmingsrecht op grond van Artikel 27 Wor komt de ondernemingsraad regelmatig voor verrassingen te staan. Of beter gezegd: valkuilen. Aan de hand van voorbeelden schetsen we 3 van deze valkuilen.

Shutterstock

Zo ga je als or-lid om met abstracte teksten van de bestuurder

Als or-lid worstel je regelmatig met adviesaanvragen, instemmingsverzoeken en beleidsnotities. Daarbij krijg je vaak te maken met begrippen als synergie, uitdagingen en procesoptimalisatie. Weet jij eigenlijk wat deze woorden betekenen?

beeld: Shutterstock

Checklist: de interne werkwijze van de or

Leden van de ondernemingsraad combineren hun or-werk met hun reguliere taken. Een slimme werkindeling is essentieel om dit goed te organiseren. De checklist hieronder helpt or-leden hun taken effectief aan te pakken.

Beeld: Shutterstock

Kunnen medewerkers hun vertrouwen in de or opzeggen, en wat zijn de...

Een deel van de organisatie heeft collectief het vertrouwen in de or opgezegd. Wat betekent dit voor de ondernemingsraad? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een medezeggenschapsvraag.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.