Amateurs

Amateurs

De gezondheidszorg hebben we in Nederland in handen van professionals gelegd: we willen immers niet overgeleverd zijn aan kwakzalvers en zelfbenoemde genezers.

Om je professional te mogen noemen, moet je aan stevige opleidingseisen voldoen en verplichte bijscholing volgen. Om hierop toezicht te houden hebben we inspecties en autoriteiten ingesteld. Ook andere zaken met invloed op ons welzijn hebben we als vanzelfsprekend uitbesteed aan goed opgeleide professionals.

Maria Montessori, een Italiaans arts en pedagoog die vooral bekend werd door het naar haar genoemde Montessorionderwijs, merkte eind 19e eeuw al op dat je een diploma nodig hebt voor bijna alles wat je wilt doen. Behalve, voegde ze eraan toe, voor opvoeden! We hebben in de afgelopen weken ach en wee geklaagd over waar dat toe kan leiden - denk aan het gooien van vuurwerk, bier, aanstekers en aanverwante voorwerpen. Gek genoeg zijn er maar weinig commentaren die een verband leggen tussen het gebrek aan scholing van ouders op dat (vak)gebied en het gedrag van de leden van dat gooiers-gilde.

Wanhopig of verstandelijk beperkt

Wat mij steeds verbaast is dat de club van 150 mensen in wier handen we onze veiligheid van het land, de zorg voor ons welzijn en daarmee de genoemde gezondheidszorg hebben gelegd, geen enkele blijk van bekwaamheid voor die opvoedingstaak hoeven af te leggen.

De enige bekwaamheid waar ik veel van die amateurs – een enkele semi-professional daargelaten – wel ens op betrap is, dat ze erin slagen het stemvolk over te halen weer op hen te stemmen. In koor roepen ze daarom dat de burger (wie is dat eigenlijk?) niet dom is. Uit de boodschappen waarmee ze kiezers aan zich willen binden, valt dat echter niet op te maken: stem op 50plus en je krijgt een hoger pensioen; wil je weer lekker 130 karren, stem op PVV; geen vluchtelingen als buren: stem FvD; geen hinder van stikstofbeperkingen, stem BBB … Hoe wanhopig of verstandelijk beperkt moet je zijn om zo’n partij om die reden je stem te geven!

Bijstaan door experts

In medezeggenschapsland is het lijstenstel aan het afbrokkelen. Ook het kiesgroepenstelsel is aan het verdwijnen. Het besef dringt door dat er geen voorwaarden zijn om een ‘bijdrage te leveren aan het goed functioneren van de onderneming’. Een vertegenwoordiging van medewerkers, gekozen of door het lot aangewezen, buigt zich over besluitvoornemens met maar een doel: vaststellen of het voornemen bijdraagt aan het goed functioneren en de toekomstbestendigheid van de organisatie.

Als het gaat om strategische vraagstukken laten zij zich natuurlijk bijstaan door experts. Is het welzijn van medewerkers in het geding, dan zullen zij het betreffende besluitvoornemen naar de prullenbak verwijzen. Niet goed in hun vel zittende medewerkers steken immers spaken tussen de wielen van een organisatie. Daar kunnen ze in Den Haag een puntje aanzuigen …

Lees ook:

Beeld: Shutterstock
werkwijze or

Zo laat je de uitgesproken meningen binnen de or als één stem naar...

In de medezeggenschap komen mensen met verschillende meningen samen. Hoe bereik je een gezamenlijk standpunt en spreek je met één stem naar buiten? In dit artikel bekijken we het thema vanuit 4 perspectieven.

Beeld: Shutterstock
communicatie

Praktijkvoorbeeld bemiddeling bedrijfscommissie bij conflict or en...

Bij een conflict tussen een or en de bestuurder zijn er verschillende manieren om dit op te lossen met externe hulp. Voordat de rechter wordt ingeschakeld, kan de bedrijfscommissie van de SER bemiddelen. In een serie artikelen behandelen we praktijkvoorbeelden van deze bemiddeling.

werkwijze or

Volgens Steven: pas op voor de paarse krokodil

Wie even buiten de regels van het systeem valt, loopt snel vast in bureaucratische rompslomp. De 'paarse krokodil' uit een oude reclame is synoniem geworden voor dit eindeloze gedoe. Steven maakte het zelf mee en waarschuwt or's ervoor te waken.

Beeld: Shutterstock
communicatie

Or-leden zijn ook mensen: omgaan met verschillen en emoties

Or-werk is mensenwerk. In een bedrijf spelen emoties en ingrijpende gebeurtenissen een rol. Hoe ga je daar als or mee om? Dit artikel biedt handvatten voor open communicatie, een veilige cultuur en aandacht voor emoties.

or-voorzitter

Een goede or-voorzitter geeft (veel) complimenten

De functie van een or-voorzitter is niet alleen strijden tegen onrecht, maar vooral de discussie in goede banen leiden. En daarbij geven ze veel complimenten, betoogt or-voorzitter, gedragspsycholoog en 'complimentenprofessor' Marius Rietdijk.

Beeld: Shutterstock
Adviesrecht

'We zijn het oneens met voorgenomen besluit. Kunnen we afzien van het...

'We hebben een adviesaanvraag ontvangen over een ingrijpende reorganisatie waar we niet achter staan. Kunnen we afzien van het geven van advies?' In Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een vraag over medezeggenschap.

Beeld: Shutterstock
werkwijze or

Verbeter de effectiviteit van de or door alle karakterkleuren te...

Wil je de samenwerking en communicatie in de or verbeteren, erken dan dat iedereen anders tegen zaken aankijkt. Het respecteren van deze verschillen is de basis voor effectieve samenwerking. Begin met het vaststellen van de kleuren in de or.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
or-commissie

Voor abonnees Checklist: commissies en werkgroepen binnen de or

Or-commissies en werkgroepen kunnen de efficiëntie van het or-werk verbeteren. Zijn ze binnen jouw or effectief? Gebruik de checklist om de commissies en werkgroepen in jouw or te evalueren en herhaal dit minstens één keer per zittingsperiode.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.