Niet in een hokje aub

Niet in een hokje aub

Nieuwe ondernemingsraden willen vaak iets doen op het gebied van teamrollen zodat ze elkaar wat beter leren kennen en weten wat ze aan elkaar hebben. Hoe ga ik daar als trainer mee om?

Er zijn verschillende methodes op de markt zoals Disc, Insights, Belbin en MBTI. Allemaal beogen ze met vragenlijsten een profiel van jou als mens te maken, met je voorkeuren in communicatie en gedrag. Sommige methodes zien er wat gelikter uit en sommige hebben er ook mooie materialen bij. 

The Big Five

Maar in the end zijn het voornamelijk de big five psychologische dimensies waarop je scoort: 

  • extravert versus introvert;
  • meegaand versus star;
  • zorgvuldig versus onzorgvuldig;
  • emotioneel versus rationeel;
  • vernieuwend versus behoudend.

Vanuit deze dimensies worden dan teamrollen en/of kleuren toegewezen. In kleuren gedacht zijn rood de dominante types, blauw de rationele en gestructureerde types, geel de creatieve chaoten en groen de rustige stabiele collega’s.

Nature versus nurture

Dan is er natuurlijk altijd ook nog een debat nature versus nurture: wat is aangeboren en wat is aangeleerd gedrag? We gaan ervanuit dat een groot deel is aangeboren, maar dat omgevingsfactoren bepaalde eigenschappen verder ontwikkelen of soms onderdrukken.

Een teamwiel van de ondernemingsraad

Door het maken van een persoonlijkheidsprofiel en daarna een teamwiel, krijg je zicht op de uitdagingen van de groep wat betreft groepsdynamica en de kwaliteiten binnen de groep. Heb je veel autoritaire types in de or, of juist veel bescheiden en rustige types, meegaand of juist heel standvastig?

Door elkaars voorkeursgedragingen te ontdekken ontstaat er vaak meer begrip: wie heeft wat meer tijd nodig om iets te overdenken? En wie gaat juist impulsief en overtuigend te werk? Het is handig om vooraf elkaars teamrollen te kennen. Zeker wanneer er rollen verdeeld moeten worden voor het dagelijks bestuur, zoals een voorzitter en secretaris.

Je blijft je ontwikkelen en teamrollen kunnen veranderen

Tegelijkertijd willen mensen niet in een hokje geplaats worden, om in de Belbin-termen te spreken, zoals jij bent een “plant”. Gelukkig hoeft dit ook niet. Veelal heb je meerdere rollen die bij je passen en kun je afhankelijk van de context en de groep, je kwaliteiten inzetten ten behoeve ván de groep. Mensen die heel zorgvuldig zijn, kunnen een goede secretaris zijn. Of helpen bij het schrijven van een advies, zodat slordigheden voorkomen worden. En collega’s die juist erg rationeel zijn, zijn handig bij het verzamelen van feiten voor een goed betoog of advies. Terwijl de meer emotionele types toegankelijker zijn voor de collega’s en goed weten wat er speelt en leeft op de werkvloer. Zij hebben goed werkende sociale antennes.

De eerste indruk

Een test via een vragenlijst is stap één. Daarnaast is het ook fijn om feedback te geven op elkaars stijlen en rollen. Collega’s zien je soms toch anders of schatten je anders in. Het is interessant om te zien hoe je overkomt, en/of wat de eerste indruk is. Nieuwe or-leden vinden het vaak lastig om direct al feedback te geven, maar een eerste indruk is meestal heel treffend. In combinatie met een teambuildingspel zie je de diverse types naar voren komen.

Dus: hoewel de meeste mensen niet in een hokje geplaatst willen worden, vinden we het wel fijn en herkenbaar om een “peergroep” te hebben qua gedrag. Dat zijn de mensen die op jou lijken en waarmee je makkelijk communiceert. Inmiddels benieuwd naar je eigen voorkeursrol? Maak dan eens een testje.

Tineke Visser is trainer, adviseur en procesbegeleider medezeggenschap en eigenaar TienOpleidingen.nl. Contact? Tineke.visser@Tienopleidingen.nl

Lees ook:

Tineke Visser is trainer, adviseur en procesbegeleider medezeggenschap en eigenaar van TienOpleidingen.nl.

Beeld: Shutterstock
werkwijze or

Zo laat je de uitgesproken meningen binnen de or als één stem naar...

In de medezeggenschap komen mensen met verschillende meningen samen. Hoe bereik je een gezamenlijk standpunt en spreek je met één stem naar buiten? In dit artikel bekijken we het thema vanuit 4 perspectieven.

Beeld: Shutterstock
communicatie

Praktijkvoorbeeld bemiddeling bedrijfscommissie bij conflict or en...

Bij een conflict tussen een or en de bestuurder zijn er verschillende manieren om dit op te lossen met externe hulp. Voordat de rechter wordt ingeschakeld, kan de bedrijfscommissie van de SER bemiddelen. In een serie artikelen behandelen we praktijkvoorbeelden van deze bemiddeling.

werkwijze or

Volgens Steven: pas op voor de paarse krokodil

Wie even buiten de regels van het systeem valt, loopt snel vast in bureaucratische rompslomp. De 'paarse krokodil' uit een oude reclame is synoniem geworden voor dit eindeloze gedoe. Steven maakte het zelf mee en waarschuwt or's ervoor te waken.

Beeld: Shutterstock
communicatie

Or-leden zijn ook mensen: omgaan met verschillen en emoties

Or-werk is mensenwerk. In een bedrijf spelen emoties en ingrijpende gebeurtenissen een rol. Hoe ga je daar als or mee om? Dit artikel biedt handvatten voor open communicatie, een veilige cultuur en aandacht voor emoties.

or-voorzitter

Een goede or-voorzitter geeft (veel) complimenten

De functie van een or-voorzitter is niet alleen strijden tegen onrecht, maar vooral de discussie in goede banen leiden. En daarbij geven ze veel complimenten, betoogt or-voorzitter, gedragspsycholoog en 'complimentenprofessor' Marius Rietdijk.

Beeld: Shutterstock
Adviesrecht

'We zijn het oneens met voorgenomen besluit. Kunnen we afzien van het...

'We hebben een adviesaanvraag ontvangen over een ingrijpende reorganisatie waar we niet achter staan. Kunnen we afzien van het geven van advies?' In Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een vraag over medezeggenschap.

Beeld: Shutterstock
werkwijze or

Verbeter de effectiviteit van de or door alle karakterkleuren te...

Wil je de samenwerking en communicatie in de or verbeteren, erken dan dat iedereen anders tegen zaken aankijkt. Het respecteren van deze verschillen is de basis voor effectieve samenwerking. Begin met het vaststellen van de kleuren in de or.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
or-commissie

Voor abonnees Checklist: commissies en werkgroepen binnen de or

Or-commissies en werkgroepen kunnen de efficiëntie van het or-werk verbeteren. Zijn ze binnen jouw or effectief? Gebruik de checklist om de commissies en werkgroepen in jouw or te evalueren en herhaal dit minstens één keer per zittingsperiode.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.